Yhteenvetoa: web-suunnittelua käsitelleet artikkelit Vierityspalkissa
Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Vierityspalkki uudistui.
Viimeisen vuoden aikana on Vierityspalkissa julkaistu useita kymmeniä web-suunnitteluun liittyviä artikkeleita joissa on käsitelty asioita myös varsin yksityiskohtaisella tasolla. Monet näistä artikkeleista ovat edelleen ajankohtaisia, mutta hukkuvat helposti arkistomme syövereihin.
Seuraavaksi tiivis yhteenveto web-suunnitteluun liittyneistä artikkeleista:
- Julkaisujärjestelmien markkinakatsaus vuosi sitten antoi ohjeita järjestelmävalintaan ja listasi kaupallisia vaihtoehtoja. Syventäviä ohjeita hakukoneoptimointiin julkaisujärjestelmien avulla annettiin artikkelissa “Mitä julkaisujärjestelmältä tulee vaatia parhaan hakukonenäkyvyyden saamiseksi?“. Tuotteisiin ja yksittäisiin verkkopalveluihin liittyviä artikkeleita julkaistiin pitkin vuotta varsin paljon (katso esimerkiksi “julkaisujärjestelmät” kategorian artikkelit).
- Bloggaamista käsitteleviä artikkeleita on vuoden aikana ilmestynyt kymmeniä. Usein Vierityspalkissa on keskitytty linkittämään hyviin keskusteluihin ja poimittu parhaita lainauksia kommenttilaatikoista. Esimerkiksi: “Bloggaus, viihde ja raha” -artikkeli, “Tulos ohjeistaa: kirjoita tehokkaasti ja rohkaise kävijät ostamaan” -artikkeli, “Anja Alasilta: “Bloggaus on elämäntapa“”. Blogeista kiinnostuneet voivat tutkia myös “blogit” kategorian artikkeleita.
- Yhteisöt ovat saaneet myös paljon huomiota ja yhteisöiden ylläpidon onkin todettu olevan varsin oma kenttänsä. Viime keväänä asiaa sivuttiin käsittelemällä “Yhteisöpaimenen” työnkuvaa joka tuntuukin yleistyneen aika lailla. Moni verkkopalvelu tarvitsee päätoimisen tai sivutoimisen yhteisöpaimenen keskustelua ohjaamaan ja herättelemään. Esimerkiksi artikkeli “Webmastereista yhteisöpaimeniin“.
- Web-analytiikasta on kirjoitettu myös paljon. Esimerkiksi: “Verkkoseuranta ja seurannan hyödyt” -artikkeli, “Miten hankitaan web-analytiikkaohjelmisto?” -artikkeli.
- RSS-syötteiden yleisyyttä ja niiden mittaamista käsiteltiin varsin laajasti artikkelissa “RSS-syötteiden mittaamisen arvoitus“.
- Hakukonemarkkinointia käsiteltiin artikkelissa “Hakukonemarkkinointi lähestyy murrosikää“.
- Verkkopalveluiden käyttäjien tavoista ja tottumuksista on myös kirjoitettu säännöllisesti. Esimerkiksi “Ristiriitaisia havaintoja Google-sukupolvesta” -artikkeli, “Google on uusi shoppausassistentti” -artikkeli, “Jos internetin käyttöliittymä on yhä vahvemmin hakukenttä, mitä siitä seuraa?” -artikkeli.
- Verkkopalveluiden käyttöliittymiä ja toimivuutta arvioitiin myös muutamassa artikkelissa. Esimerkiksi “Uudistuneet Sonera.fi ja Elisa.fi” -artikkeli, “YLE Uutiset uudistui verkossa” -artikkeli.
- Verkkopalveluiden saavutettavuus on jäänyt hieman sivuraiteelle Vierityspalkissa vaikka asia on hyvin tärkeä. Aihetta käsiteltiin artikkelissa “Hakukoneet ovat parasta, mitä saavutettavuudelle on tapahtunut“. Onneksi Suomessa on verkkosivujen saavutettavuuteen erikoistunut verkkopalvelu.
- Vaalisivustot saivat myös pitkän artikkelisarjan kun aihe tuntui olevan tarpeellinen käsiteltävä. Aihepiirihän sai alkunsa artikkelista “Vaalisivustot eivät vakuuta” jossa todettiin jopa korkean profiilin ehdokkailla olevan aivan luokattomia verkkosivustoja. Aihetta jatkettiin artikkelilla “Millainen on hyvä vaaliehdokkaan sivusto?“. Myös useita esimerkkitapauksia käsiteltiin syksyn aikana omissa artikkeleissaan (katso esimerkiksi “vaalisivustot” kategorian artikkelit).
- Eniten vuoden aikana Vierityspalkissa keskusteltiin linkittämisen merkityksestä ja käytänteistä. Aihe lähti liikkeelle artikkelista “Mikä siinä linkin tekemisessä on niin vaikeaa?” ja jatkui useilla artikkeleilla. Esimerkiksi: “Linkit ovat vuorovaikutusta ja keskustelunavauksia” -artikkeli, “Ei saa pakottaa linkkejä uuteen ikkunaan…” -artikkeli, “Saako linkit pakottaa avautumaan uuteen ikkunaan?” -artikkeli ja “Ohjeita linkkien käyttöön” -artikkeli.
- Projektipäälliköille kiinnostavia katsauksia voivat olla esimerkiksi “Web-projektipäällikön valmennusohjelma” -artikkeli ja “Aikataulujen joustamattomuus isoin ongelma verkkopalveluprojekteissa.“
- Laajoihin trendeihin keskityttiin 2009 alkuvuodesta julkaisemalla kaksi varsin raskasta artikkelia vuoden 2008 muutostekijöistä. Artikkelit olivat: “Web-suunnittelun isoimmat muutostekijät vuonna 2008” -artikkeli ja “Digimedia-ala vuonna 2008: isoimmat trendit Suomessa” -artikkeli.
Monen artikkelin perässä on myös pitkä kommentointiketju joka syventää monen artikkelin aihepiirejä erittäin paljon. Vierityspalkin keskustelu onkin aktivoitunut viimeisen vuoden aikana erittäin paljon ja yhtenä syynä on myös ollut kommenteista saatava RSS-syöte. Kommentit-syötteellä on jo useita kymmeniä tilaajia.
Jatkossa web-suunnitteluun liittyviä artikkeleita on tarkoitus jatkaa. Tavoitteena on tarjota myös syventävää tietoa ja uusia aihepiirejä. Ohjeistavia ja pohtivia artikkeleita tullaan myös julkaisemaan vierailevilta kirjoittajilta. Muutama halukas kirjoittaja on jo ilmoittautunut ja muutkin halukkaat voivat ottaa yhteyttä jos sanottavaa web-suunnittelun aihepiireistä löytyy.