Suomi.fi, Vertti ja leijukkeet tietoyhteiskunnan apurina

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 15 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Uudistunut vero.fi nojaa tilanteisiin ja hakuun - mutta on kokonaisuutena ristiriitainen digipalvelu.

Suomi.fi:n tulevaisuutta valotettiin maaliskuussa Tietoyhteiskuntapäivän seminaarin yhteydessä* ja tällöin kerrottiin portaalin tulevaisuuden olevan vahvasti vuorovaikutteisissa toiminnallisuuksissa. Seminaarissa lanseerattiin myös uusi tietoyhteiskuntabrändi, nimeltä Vertti. Vertti on virtuaalihahmo jonka avulla valtionhallinnon asiointipalveluita tuodaan lähemmäksi toisiaan ja erilaisille palveluille luodaan yhteisiä elementtejä.

Vertti

Vertin avulla Suomi.fi lähtee jalkautumaan osaksi muita verkkopalveluita. Esimerkiksi Suomi.fi:n uutiset ja tärkeät tiedotteet tuodaan osaksi muita valtionhallinnon verkkopalveluita “Vertti-leijukkeiden” avulla. Leijuke on tässä tapauksessa nokkela suomennus widget-termille. Kuvassa Vertti on otettu mukaan osaksi iGoogle-gadgettiä.

Leijuke1

Toinen mielenkiintoinen sovellus Vertin hyödyntämisestä on haku-leijuke joka myös tuotaisiin osaksi muita valtionhallinnon verkkopalveluita. Näin voitaisiin tarjota yhteinen hakukanava kaikkiin valtionhallinnon verkkopalveluihin riippumatta siitä mistä palvelusta kansalainen on aloittanut etsintänsä. Esimerkkikuvassa on myös kyseessä iGoogle-gadget. Verttia valtionhallinnolle on ollut suunnittelemassa suunnittelutoimisto Euro RSCG*.

Leijuke2

Jos joku ei vielä Suomi.fi:tä tunne, niin nyt lienee korkea aika tutustua. Suomi.fi on keskeisin valtionhallinnon portaali. Verkkopalvelu tarjoaa selkeästi ryhmitellyt linkit ja kuvaukset kaikista valtionhallinnon tärkeistä palveluista verkossa. Huhtikuun alussa julkaistu toimintakertomus (pdf)* kertoo myös mihin suuntaan palvelu on kehittymässä. Vuorovaikutteisuus ja levittäytyminen osaksi muita palveluita ovat keskeisiä kehityssuuntia.

image

Vaikka Suomi.fi on erittäin monipuolinen ja hyödyllinen palvelu, niin kävijämäärät eivät ole vielä huimia. Portaalin kuukausittainen käyntimäärä on noin 150 000 käyntiä. Yksittäisiä kävijöitä on noin 120 000 kuukaudessa. Viikkotasolla tämä tarkoittaa noin 30 000 yksittäisen kävijän liikennettä. Potentiaalia olisi varmasti isompiinkin numeroihin.

Suomi.fi on hyvä esimerkki poikkihallinnollisesta yhteistyöstä. Pelkästään linkkien ylläpidosta vastaa useiden kymmenien virastojen verkosto. Varsinaisessa toimituksessa on viisi (5) vakituista toimittajaa. Samalla organisaatiolla kehitetään myös Lomake.fi* ja Laatuaverkkoon.fi* verkkopalveluita. Suomi.fi-toimituksen työstä iso osa myös liittyy osallistumiseen erilaisiin yhteistyöhankkeisiin. Toimitus on osallistunut mm. tervesuomi.fi-portaalin*, infopankki.fi –portaaleiden kehitystyöhön. Nyt viimeisimpänä isona hankkeena Suomi.fi osallistuu “Kansalaisosallistujan työkalut” –kilpailuun* koostamalla suomi.fi –sivustolle listan Suomen julkishallinnon julkisista datavarannoista.

Hajanaisen portaalikartan hallintaan kaivataankin paljon poikkihallinnollista yhteistyötä ja konkreettisia työvälineitä. Vertti on toistaiseksi vasta visualisoitu brändihahmo, mutta Vertin ympärille kehitetyssä leijuke-ajattelussa on ainesta. Toivottavasti Vertti tuo selkeyttä ja yhtenäisyyttä sekalaiselle kentälle.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

1 kommentti “Suomi.fi, Vertti ja leijukkeet tietoyhteiskunnan apurina

 1. Heh heh, Vertin ilme on vähän semmoinen surkeannäköinen “oho pääsi pieru” -ilme. :-)

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun