YLE Uutiset uudistui verkossa

Perttu Tolvanen

YLEn uutiset julkaisi joulukuussa varsin merkittävän uudistuksen uutissivustoonsa. Uusi sivusto on kokenut melkoisen määrän pieniä parannuksia ja taustalla on tapahtunut vielä enemmän.

yle-uutiset-banneri

YLEn uutisten päätoimittaja kommentoi* uudistuksen merkittävyyttä:

“Tämä uusi uutissivusto on enemmän kuin tavallinen verkkouudistus. Uuden sivuston alla puksuttaa uusi moottori: uudenlainen journalistinen ajattelu ja uudenlaiset tuotantotavat, joiden avulla pyrimme täyttämään perustehtäväämme huomattavasti aiempaa paremmin verkossa, verkon ehdoilla.”

yle-uutiset-etusivu

Sisällöllisesti YLE hakee parempaa tasapainoa ja rohkeampaa yhdistelyä alueellisten ja valtakunnallisten uutisten välillä:

“Nyt uudistuvat valtakunnalliset ja alueelliset uutissivut. Palvelusta on pyritty tekemään entistä selkeämpi. Nostamme alueelliset uutiset entistä näkyvämmälle paikalle. Nostamme alueilta aiheita aktiivisemmin myös valtakunnallisille sivuille. “

Erityisesti lukijoiden osallistumiseen on panostettu. Uutisia voi nyt kommentoida ja kommentit on nostettu käyttöliittymässäkin tärkeään rooliin. Lukijoiden osallistumiseen kannustetaan sivustolla aktiivisesti ja tämä on ilmeisen tärkeä asia myös uutistoimitukselle:

Käynnistämme uutiskommentoinnin, johon toivomme Sinulta näkökulmia ja aiheisiin uutta tietoa. Toivomme, että annat myös suoraan toimitukselle uutisvinkin, lisätietoa jo kerrottuun uutiseen tai vaikkapa ottamasi uutiskuvan tai -videon.”

yle-uutiset-osallistuminen

Merkittävin uudistus verrattuna kilpailijoihin on kuitenkin päätoimittajan lausuma tavoite ryhtyä aktiivisemmin hyödyntämään arkistomateriaalia ja linkittämään muualle verkkoon.

“Toimituksena haluamme kehittää journalistisesti uusia ilmaisutapoja, tarjota entistä aktiivisemmin arkistomateriaalia ja linkkejä muualle verkkoon.”

Erityisesti linkittämisestähän Vierityspalkissa käytiin kiivastakin keskustelua kesällä eikä siihen oikein selvyyttä tullut, että miksi valtakunnalliset uutismediat eivät linkitä palveluistaan ulos. Nyt ainakin YLEn Uutiset ovat nostaneet linkittämisen keskeiseksi osaksi palvelutoimintaansa verkossa. Vierityspalkki onnittelee YLEn Uutisia fiksusta päätöksestä.

Verkkopalvelun taustalla oleva uusi moottori on myös uudenlainen aluevaltaus YLElle. YLEn valinta uutistoimituksen julkaisujärjestelmäksi kohdistui nimittäin norjalaiseen eSceniciin* joka onkin kehittänyt omaa sisällönhallintajärjestelmäänsä nimenomaan mediatalojen tarpeita ajatellen. Usein kysytyissä kysymyksissäkin todetaan*, että uudistus on ollut hieman tekniikkapainotteinen johtuen järjestelmävaihdoksesta:

Sivustouudistus on edennyt taustalla olevien tietojärjestelmäuudistusten takia tekniikkapainotteisesti ja näin tulee jatkumaan vielä muutaman kuukauden.

Toisaalta tämä on kovin vaatimatonta puhetta, koska jo käyttöliittymässä on nähtävillä uudenlaisia ratkaisuja ja sisältöpainotuksia.

Esimerkiksi syventävät artikkelit ovat saaneet selvästi lisää painoarvoa. Taustoja nostetaan esiin aktiviisesti ja näiden olemassaoloa korostetaan mm. tv-uutislähetyksissä.

yle-uutiset-taustat

Atte Jääskeläinen kommentoi uutta syventävää palstaa kommenteissa*:

“Oikean reunan palstalle voidaan valikoida toimituksessa juttuja, jotka tyypillisesti ovat muita kuin uutisia, esimerkiksi taustoja tai isompia aihekokonaisuuksia. Lisäksi palstalla voi olla muuta materiaalia, esimerkiksi ohjeita.”

Käyttöliittymässä on keskitytty paljon laajuuden avaamiseen ja erilaisiin tapoihin selata eri kategorioiden uutisia. Palvelussa ei ole vain yhtä tai kahta tapaa selata uutisia, vaan lukuisia vaihtoehtoisia tapoja päästä käsiksi samoihin uutisiin. Esimerkiksi sivun lopussa oleva “footer”-elementti on nykytrendin mukaisesti massiivinen ja kattava.

ylen-footer3

Hierarkisesta uutisarkistosta on luovuttu ja arkistolistauksien sijasta vanhempien uutisten hakijoille tarjotaan monipuolista hakukäyttöliittymää.

hakukayttoliittyma

Erityisesti hakukäyttöliittymän painottamisella YLEn Uutiset näyttää esimerkkiä monille sisällöltään monipuolisille verkkopalveluille. Staattiset arkistolistaukset ovat väistymässä monipuolisten hakutoimintojen tieltä.

YLEn Uutisten uudistuksen taustalla ovat YLEn Uudet palvelut -yksikkö sekä teknisenä toimittajana Solita. YLEn Uutiset on myös Grand One 09 -ehdokkaana infodesign-sarjassa.*

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Comments are closed.