YLE Uutiset uudistui verkossa

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 15 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Uudistunut Tulli.fi on reilusti asiointikanava - eikä vain viraston verkkosivu.

YLEn uutiset julkaisi joulukuussa varsin merkittävän uudistuksen uutissivustoonsa. Uusi sivusto on kokenut melkoisen määrän pieniä parannuksia ja taustalla on tapahtunut vielä enemmän.

yle-uutiset-banneri

YLEn uutisten päätoimittaja kommentoi* uudistuksen merkittävyyttä:

“Tämä uusi uutissivusto on enemmän kuin tavallinen verkkouudistus. Uuden sivuston alla puksuttaa uusi moottori: uudenlainen journalistinen ajattelu ja uudenlaiset tuotantotavat, joiden avulla pyrimme täyttämään perustehtäväämme huomattavasti aiempaa paremmin verkossa, verkon ehdoilla.”

yle-uutiset-etusivu

Sisällöllisesti YLE hakee parempaa tasapainoa ja rohkeampaa yhdistelyä alueellisten ja valtakunnallisten uutisten välillä:

“Nyt uudistuvat valtakunnalliset ja alueelliset uutissivut. Palvelusta on pyritty tekemään entistä selkeämpi. Nostamme alueelliset uutiset entistä näkyvämmälle paikalle. Nostamme alueilta aiheita aktiivisemmin myös valtakunnallisille sivuille. “

Erityisesti lukijoiden osallistumiseen on panostettu. Uutisia voi nyt kommentoida ja kommentit on nostettu käyttöliittymässäkin tärkeään rooliin. Lukijoiden osallistumiseen kannustetaan sivustolla aktiivisesti ja tämä on ilmeisen tärkeä asia myös uutistoimitukselle:

Käynnistämme uutiskommentoinnin, johon toivomme Sinulta näkökulmia ja aiheisiin uutta tietoa. Toivomme, että annat myös suoraan toimitukselle uutisvinkin, lisätietoa jo kerrottuun uutiseen tai vaikkapa ottamasi uutiskuvan tai -videon.”

yle-uutiset-osallistuminen

Merkittävin uudistus verrattuna kilpailijoihin on kuitenkin päätoimittajan lausuma tavoite ryhtyä aktiivisemmin hyödyntämään arkistomateriaalia ja linkittämään muualle verkkoon.

“Toimituksena haluamme kehittää journalistisesti uusia ilmaisutapoja, tarjota entistä aktiivisemmin arkistomateriaalia ja linkkejä muualle verkkoon.”

Erityisesti linkittämisestähän Vierityspalkissa käytiin kiivastakin keskustelua kesällä eikä siihen oikein selvyyttä tullut, että miksi valtakunnalliset uutismediat eivät linkitä palveluistaan ulos. Nyt ainakin YLEn Uutiset ovat nostaneet linkittämisen keskeiseksi osaksi palvelutoimintaansa verkossa. Vierityspalkki onnittelee YLEn Uutisia fiksusta päätöksestä.

Verkkopalvelun taustalla oleva uusi moottori on myös uudenlainen aluevaltaus YLElle. YLEn valinta uutistoimituksen julkaisujärjestelmäksi kohdistui nimittäin norjalaiseen eSceniciin* joka onkin kehittänyt omaa sisällönhallintajärjestelmäänsä nimenomaan mediatalojen tarpeita ajatellen. Usein kysytyissä kysymyksissäkin todetaan*, että uudistus on ollut hieman tekniikkapainotteinen johtuen järjestelmävaihdoksesta:

Sivustouudistus on edennyt taustalla olevien tietojärjestelmäuudistusten takia tekniikkapainotteisesti ja näin tulee jatkumaan vielä muutaman kuukauden.

Toisaalta tämä on kovin vaatimatonta puhetta, koska jo käyttöliittymässä on nähtävillä uudenlaisia ratkaisuja ja sisältöpainotuksia.

Esimerkiksi syventävät artikkelit ovat saaneet selvästi lisää painoarvoa. Taustoja nostetaan esiin aktiviisesti ja näiden olemassaoloa korostetaan mm. tv-uutislähetyksissä.

yle-uutiset-taustat

Atte Jääskeläinen kommentoi uutta syventävää palstaa kommenteissa*:

“Oikean reunan palstalle voidaan valikoida toimituksessa juttuja, jotka tyypillisesti ovat muita kuin uutisia, esimerkiksi taustoja tai isompia aihekokonaisuuksia. Lisäksi palstalla voi olla muuta materiaalia, esimerkiksi ohjeita.”

Käyttöliittymässä on keskitytty paljon laajuuden avaamiseen ja erilaisiin tapoihin selata eri kategorioiden uutisia. Palvelussa ei ole vain yhtä tai kahta tapaa selata uutisia, vaan lukuisia vaihtoehtoisia tapoja päästä käsiksi samoihin uutisiin. Esimerkiksi sivun lopussa oleva “footer”-elementti on nykytrendin mukaisesti massiivinen ja kattava.

ylen-footer3

Hierarkisesta uutisarkistosta on luovuttu ja arkistolistauksien sijasta vanhempien uutisten hakijoille tarjotaan monipuolista hakukäyttöliittymää.

hakukayttoliittyma

Erityisesti hakukäyttöliittymän painottamisella YLEn Uutiset näyttää esimerkkiä monille sisällöltään monipuolisille verkkopalveluille. Staattiset arkistolistaukset ovat väistymässä monipuolisten hakutoimintojen tieltä.

YLEn Uutisten uudistuksen taustalla ovat YLEn Uudet palvelut -yksikkö sekä teknisenä toimittajana Solita. YLEn Uutiset on myös Grand One 09 -ehdokkaana infodesign-sarjassa.*

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun