Ampparit laittoi uutiset kartalle

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Uudistunut Tulli.fi on reilusti asiointikanava - eikä vain viraston verkkosivu.

Ampparit on julkaissut uuden kokonaisuuden suosittuun verkkopalveluunsa. Uutiskartta-toiminnon* takaa voi nyt selailla valtakuntaa puhuttavia uutisia karttakäyttöliittymän avulla. Julkaisuvaiheessa mukana ovat uutislähteistä YLE, Iltalehti, Vartti, Suomen Kuvalehti, Keskisuomalainen ja Savon Sanomat. Karttakäyttöliittymä tarjoaa intuitiivisen tavan rajata uutishaku vain tiettyä kaupunkia koskevaksi.

image

Uutisethan ovat hyvin paikkasidonnaisia ja ihmisiä kiinnostavat heitä lähellä tapahtuvat asiat kaikkein eniten. Täten karttakäyttöliittymä ja tuoreet uutiset sopivat erittäin hyvin yhteen. Ampparit.comin tarkoituksena on tarjota jatkossa entistäkin tarkempi tieto uutisten paikkatiedosta. Ampparit.comin paikkatieto tulee tosin aina mediataloilta ja täten uutisen sijoittaminen kartalle vaatii alkuperäisessä uutisessa paikkatiedon olemassaolon. Näin asia lienee myös jatkossakin, koska on loppujen lopuksi aina toimittajan tehtävä päättää mihin yksittäiseen paikkaan uutinen liittyy – jos liittyy.

Kun paikkatieto löytyy, niin erityisesti paikallisuutisten selailusta tulee mielenkiintoista. Oman sijaintipaikkakunnan ympäristön saa näkyviin karttaa zoomaamalla ja näin saa visuaalisen käsityksen siitä millä paikkakunnalla uutistarinat ovat tapahtuneet.

image

Helsingissä uutisten määrä ja paikkatietojen tarkkuus tuo selailuun jo aivan uudenlaisen ulottuvuuden. Alueellisia uutisia voi selailla kätevästi kartan avulla ja vaikkapa tiettyyn liikkeeseen kohdistuva uutinen kiinnittyy kyseisen liikkeen fyysiseen sijaintiin.

image

Kartan voi myös jättää avoimeksi tarkkailemaan tiettyä aluetta ja kartta-alueen sisältämät tiedot voi päivittää yhdellä napilla. Tällä tavalla voi vaikka pitää jatkuvasti avoinna ikkunaa oman asuinalueensa kartasta ja seurata oman lähialueen uutisia tyylikkään visuaalisesti.

Amppareiden palvelussa ei voi vielä hyödyntää arkistomateriaalia ja voi olla mahdollista, että tämä ei jatkossakaan ole mahdollista. Suurin potentiaali voisi kuitenkin olla karttakäyttöliittymän mahdollistamassa arkistotiedossa jonka avulla eri asuinalueista saisi kertymään tarkkaa historiaa aluetta koskettaneista tapahtumista. Tällaisen palvelun toteutuksen luulisi kiinnostavan ainakin vahvasti alueellisia sanomalehtiä.

Tällä hetkellä Ampparit näyttää hienoa esimerkkiä mediataloille kuinka uutisvirran seurantaan annetaan erilaisia käyttöliittymiä ja välineitä. Paikkatieto mahdollistaa ainakin tulevaisuudessa aivan uudenlaiset tavat selailla uutisarkistoja.

Todennäköisesti Amppareiden Google Maps –toteutuksesta saisi tehtyä myös Google Earthlayerin jonka avulla Suomen uutiskartassa voisi perinteisen surffailun sijasta myös lennellä. Sitä odotellessa Amppareiden Uutiskartta* tarjoaa viihdyttävän ja havainnollisen tavan selata valtakunnan uutisia kartan avulla.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina. Uutiskartta ei ole enää toiminnassa.)

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

8 kommenttia on “Ampparit laittoi uutiset kartalle”

 1. Jaakko Rajaniemi

  Tämä on todellakin kiinnostava lisäpalvelu Amppariin. Hienoksi tämä tekisi se että Amppari pistäisivät noihin RSS syötteisiinsä (http://www.ampparit.com/rss) myös tuon sijaintitiedon esim. tyyliin GeoRSS (http://www.georss.org/Main_Page). Tällöin noita uutisia voisi pistää kartalle kukin omissa sovelluksissa.

 2. “Tällä hetkellä Ampparit näyttää hienoa esimerkkiä mediataloille kuinka uutisvirran seurantaan annetaan erilaisia käyttöliittymiä ja välineitä. ”

  Kannattaa tottakai myös muistaa että paikkatietoa tukevat syötteet on tehty yhteistyössä mediatalojen kanssa;)

 3. Perttu Tolvanen

  Tiedostan toki asian, mutta mielestäni kommentille on perusteita. Ei ole paljon mediataloilta tullut innovaatioita liittyen uutisten kulutuskokemukseen. Suomenkuvalehti.fi on maininnan arvoinen saitti, mutta eipä esim. HS.fi ja YLE ole paljon aiheen ympärillä tehneet viime vuosina. YLE on tainnut keskittyä uuden julkaisujärjestelmän käyttöönottoon [ https://vierityspalkki.fi/2009/03/17/yle-uutiset-uudistui-verkossa/ ] ja Areenan kehitykseen. HS.fi on panostanut ainakin Omaan kaupunkiin ja mobiilikanavaan. Kaikki hienoja asioita, mutta esim. HS:n kohdalla toivoisi tilaajan saavan netissä jotain muutakin kuin flash-näköislehden. Erikoisosioita (kuten Verokone tai Vaalikone) on toki, mutta näitäkin on tehty jo 90-luvulta asti.

  HS:n verkkolehti esimerkiksi on todella omituinen kokonaisuus. Suomen johtava sanomalehti ja verkkolehti on 1:1 perinteinen sanomalehti. Ei linkkejä muualle verkkoon, ei edes omaan arkistoon ja aiempiin artikkeleihin. Ei mitään enemmän kuin sanomalehdessä. Selailu mahdollista vain päiväkohtaisesti ja samoilla osioilla kuin sanomalehdessä. Luulisi, että edes pääkirjoitukset ja vieraskynät voitaisiin liittää parilla klikkauksella osaksi aiheosioita (Talous, Kotimaa, Ulkomaat) ja niihin pääsisi ko. osioidenkin kautta sitten. Mutta ei.

  Tuntuu, että metatiedoilla tehtävät “sikainfluenssa”-tyyppiset teemaosiot ovat isoimpia juttuja mitä parin viime vuoden aikana uutissaitit ovat saaneet aikaiseksi. Näissä teemaosioissakin esim. paikkatiedoilla voisi tehdä kaikenlaista siistiä varmaan.

  YLE nyt sentään käyttää tuota paikkatietoa silloin kun uutinen selkeästi liittyy johonkin tarkkaan koordinaattiin:
  *linkki poistettu toimimattomana*

 4. Kiitos Perttu perusteellisesta vastauksesta:)

  Argumenttinani oli leikkisästi vihjata että myös suurissa organisaatioissa tapahtuu yksiköiden sisällä innovointia, se vain ei ehkä vain ole niin hyvin tiedotettua tai saattaa hukkua suuren massan joukkoon. Ampparit eivät olisi ilman YLE:n ja esim SK:n tukea lähteneet karttasovellustaan toteuttamaan.

  Tärkeä kysymys onkin onko mediatalojen järkevää kehittää omia tapojaan esittää uutisia vai mahdollistaa jäsennellyllä datalla esim. Ampparien Uutiskartta toiminnon? Mahdollistaja on myös innovoija.

  Kummallinen asia tosiaan nuo verkkolehdet.. Digipaper:ia ja muita ratkaisuja markkinoivat yritykset ovat ainakin lobbauksessa onnistuneet koska en näe erityistä kulutustarvetta moisille.

  PS. Myös SK näyttää uutisissaan paikkatiedon jos se on oleellinen:) Esim: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/dallasin-poliisi-suhtautuu-prostituoituihin-uhreina-eika-rikollisina

 5. BTW Jaakko: Kaikki SK:n fiidit sisältävät geo-datan, eli siitä vain mashup:ia tekemään:)

  Esim. Kaikilla Kuvavirran kuvilla on paikkatieto: *linkki poistettu toimimattomana*

  Harmi jos Ampparit omassa fiidissään paikkatietoa tarjoa eteenpäin..

 6. Kiitos jutusta ja kommenteista.

  Olemme kehittäneet Uutiskarttaa eteenpäin. Tämän päivän päivityksessä toimme mukaan muun muassa aika-aspektin. Nyt Uutiskartassa ilmaistaan myös otsikoiden tuoreus nuppineulojen eri värejä käyttäen. Lisäksi tarjolla ovat RSS-syötteet sekä Uutiskartan otsikoista että Google Earth:ä varten. Syötteet löytyvät täältä: *linkki poistettu toimimattomana*

  Toivottavasti uudistukset miellyttävät. Palautetta otamme mielellämme vastaan.

 7. Uutiskarttaan vielä liittyen: Aloitimme kokeilemaan automaattista IP-paikannusta muun muassa Uutiskartan puolella:
  *linkki poistettu toimimattomana*

  Palautetta otamme mielellämme vastaan.

 8. Uutiskartta kehittyy. Nyt otsikkolistaus reagoi automaattisesti kartan liikkeisiin ja kartalla näkyvät myös paikalliset TV-uutiset sekä uutisen tapahtumapaikan mahdolliset tweettaukset:*linkki poistettu toimimattomana*

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun