Ampparit laittoi uutiset kartalle

Perttu Tolvanen

Ampparit on julkaissut uuden kokonaisuuden suosittuun verkkopalveluunsa. Uutiskartta-toiminnon takaa voi nyt selailla valtakuntaa puhuttavia uutisia karttakäyttöliittymän avulla. Julkaisuvaiheessa mukana ovat uutislähteistä YLE, Iltalehti, Vartti, Suomen Kuvalehti, Keskisuomalainen ja Savon Sanomat. Karttakäyttöliittymä tarjoaa intuitiivisen tavan rajata uutishaku vain tiettyä kaupunkia koskevaksi.

image

Uutisethan ovat hyvin paikkasidonnaisia ja ihmisiä kiinnostavat heitä lähellä tapahtuvat asiat kaikkein eniten. Täten karttakäyttöliittymä ja tuoreet uutiset sopivat erittäin hyvin yhteen. Ampparit.comin tarkoituksena on tarjota jatkossa entistäkin tarkempi tieto uutisten paikkatiedosta. Ampparit.comin paikkatieto tulee tosin aina mediataloilta ja täten uutisen sijoittaminen kartalle vaatii alkuperäisessä uutisessa paikkatiedon olemassaolon. Näin asia lienee myös jatkossakin, koska on loppujen lopuksi aina toimittajan tehtävä päättää mihin yksittäiseen paikkaan uutinen liittyy – jos liittyy.

Kun paikkatieto löytyy, niin erityisesti paikallisuutisten selailusta tulee mielenkiintoista. Oman sijaintipaikkakunnan ympäristön saa näkyviin karttaa zoomaamalla ja näin saa visuaalisen käsityksen siitä millä paikkakunnalla uutistarinat ovat tapahtuneet.

image

Helsingissä uutisten määrä ja paikkatietojen tarkkuus tuo selailuun jo aivan uudenlaisen ulottuvuuden. Alueellisia uutisia voi selailla kätevästi kartan avulla ja vaikkapa tiettyyn liikkeeseen kohdistuva uutinen kiinnittyy kyseisen liikkeen fyysiseen sijaintiin.

image

Kartan voi myös jättää avoimeksi tarkkailemaan tiettyä aluetta ja kartta-alueen sisältämät tiedot voi päivittää yhdellä napilla. Tällä tavalla voi vaikka pitää jatkuvasti avoinna ikkunaa oman asuinalueensa kartasta ja seurata oman lähialueen uutisia tyylikkään visuaalisesti.

Amppareiden palvelussa ei voi vielä hyödyntää arkistomateriaalia ja voi olla mahdollista, että tämä ei jatkossakaan ole mahdollista. Suurin potentiaali voisi kuitenkin olla karttakäyttöliittymän mahdollistamassa arkistotiedossa jonka avulla eri asuinalueista saisi kertymään tarkkaa historiaa aluetta koskettaneista tapahtumista. Tällaisen palvelun toteutuksen luulisi kiinnostavan ainakin vahvasti alueellisia sanomalehtiä.

Tällä hetkellä Ampparit näyttää hienoa esimerkkiä mediataloille kuinka uutisvirran seurantaan annetaan erilaisia käyttöliittymiä ja välineitä. Paikkatieto mahdollistaa ainakin tulevaisuudessa aivan uudenlaiset tavat selailla uutisarkistoja.

Todennäköisesti Amppareiden Google Maps –toteutuksesta saisi tehtyä myös Google Earthlayerin jonka avulla Suomen uutiskartassa voisi perinteisen surffailun sijasta myös lennellä. Sitä odotellessa Amppareiden Uutiskartta tarjoaa viihdyttävän ja havainnollisen tavan selata valtakunnan uutisia kartan avulla.

 1. Antsa says:

  “Tällä hetkellä Ampparit näyttää hienoa esimerkkiä mediataloille kuinka uutisvirran seurantaan annetaan erilaisia käyttöliittymiä ja välineitä. ”

  Kannattaa tottakai myös muistaa että paikkatietoa tukevat syötteet on tehty yhteistyössä mediatalojen kanssa;)

 2. Perttu Tolvanen says:

  Tiedostan toki asian, mutta mielestäni kommentille on perusteita. Ei ole paljon mediataloilta tullut innovaatioita liittyen uutisten kulutuskokemukseen. Suomenkuvalehti.fi on maininnan arvoinen saitti, mutta eipä esim. HS.fi ja YLE ole paljon aiheen ympärillä tehneet viime vuosina. YLE on tainnut keskittyä uuden julkaisujärjestelmän käyttöönottoon [ https://vierityspalkki.fi/2009/03/17/yle-uutiset-uudistui-verkossa/ ] ja Areenan kehitykseen. HS.fi on panostanut ainakin Omaan kaupunkiin ja mobiilikanavaan. Kaikki hienoja asioita, mutta esim. HS:n kohdalla toivoisi tilaajan saavan netissä jotain muutakin kuin flash-näköislehden. Erikoisosioita (kuten Verokone tai Vaalikone) on toki, mutta näitäkin on tehty jo 90-luvulta asti.

  HS:n verkkolehti esimerkiksi on todella omituinen kokonaisuus. Suomen johtava sanomalehti ja verkkolehti on 1:1 perinteinen sanomalehti. Ei linkkejä muualle verkkoon, ei edes omaan arkistoon ja aiempiin artikkeleihin. Ei mitään enemmän kuin sanomalehdessä. Selailu mahdollista vain päiväkohtaisesti ja samoilla osioilla kuin sanomalehdessä. Luulisi, että edes pääkirjoitukset ja vieraskynät voitaisiin liittää parilla klikkauksella osaksi aiheosioita (Talous, Kotimaa, Ulkomaat) ja niihin pääsisi ko. osioidenkin kautta sitten. Mutta ei.

  Tuntuu, että metatiedoilla tehtävät “sikainfluenssa”-tyyppiset teemaosiot ovat isoimpia juttuja mitä parin viime vuoden aikana uutissaitit ovat saaneet aikaiseksi. Näissä teemaosioissakin esim. paikkatiedoilla voisi tehdä kaikenlaista siistiä varmaan.

  YLE nyt sentään käyttää tuota paikkatietoa silloin kun uutinen selkeästi liittyy johonkin tarkkaan koordinaattiin:
  http://yle.fi/alueet/helsinki/uusimaa/2010/01/nurmijarven_teollisuushallista_tuhoutui_puolet_1351944.html

 3. Antsa says:

  Kiitos Perttu perusteellisesta vastauksesta:)

  Argumenttinani oli leikkisästi vihjata että myös suurissa organisaatioissa tapahtuu yksiköiden sisällä innovointia, se vain ei ehkä vain ole niin hyvin tiedotettua tai saattaa hukkua suuren massan joukkoon. Ampparit eivät olisi ilman YLE:n ja esim SK:n tukea lähteneet karttasovellustaan toteuttamaan.

  Tärkeä kysymys onkin onko mediatalojen järkevää kehittää omia tapojaan esittää uutisia vai mahdollistaa jäsennellyllä datalla esim. Ampparien Uutiskartta toiminnon? Mahdollistaja on myös innovoija.

  Kummallinen asia tosiaan nuo verkkolehdet.. Digipaper:ia ja muita ratkaisuja markkinoivat yritykset ovat ainakin lobbauksessa onnistuneet koska en näe erityistä kulutustarvetta moisille.

  PS. Myös SK näyttää uutisissaan paikkatiedon jos se on oleellinen:) Esim: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/dallasin-poliisi-suhtautuu-prostituoituihin-uhreina-eika-rikollisina

 4. Antsa says:

  BTW Jaakko: Kaikki SK:n fiidit sisältävät geo-datan, eli siitä vain mashup:ia tekemään:)

  Esim. Kaikilla Kuvavirran kuvilla on paikkatieto: http://suomenkuvalehti.fi/kuvat/feed

  Harmi jos Ampparit omassa fiidissään paikkatietoa tarjoa eteenpäin..

 5. Ampparit.com says:

  Kiitos jutusta ja kommenteista.

  Olemme kehittäneet Uutiskarttaa eteenpäin. Tämän päivän päivityksessä toimme mukaan muun muassa aika-aspektin. Nyt Uutiskartassa ilmaistaan myös otsikoiden tuoreus nuppineulojen eri värejä käyttäen. Lisäksi tarjolla ovat RSS-syötteet sekä Uutiskartan otsikoista että Google Earth:ä varten. Syötteet löytyvät täältä: http://www.ampparit.com/uutiskartta

  Toivottavasti uudistukset miellyttävät. Palautetta otamme mielellämme vastaan.