Tietoa blogista

Blogia ylläpitää ja artikkelit kirjoittaa:

Ota yhteyttä: perttu(at)perttutolvanen.com / 050-3685199

Blogin esittely

Vierityspalkki on blogi webin tekemisestä ja ilmiöistä kiinnostuneille asiantuntijoille. Aiheina ovat mm. alan toimistot, webin teknologiat, alan duunit ja ylipäätään hyvän webin tekeminen.

Blogin päätoimittajana toimii verkkopalveluiden uudistamisen asiantuntija Perttu Tolvanen. Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa, tavoitat Pertun parhaiten sähköpostilla (perttu(at)perttutolvanen.com).

wpsemma-20140916-DSC_2897
Kuva: Vierityspalkin järjestämästä seminaarista syksyltä 2014.

Joko olet uutiskirjeen tilaaja? >> Tilaa Vierityspalkin artikkelit, avoimet työpaikat ja uudet julkaisut sähköpostiisi (kerran kuukaudessa). Blogin uutiskirjeellä on yli 900 tilaajaa.

Blogia voi seurata myös Twitterissä tai tilaamalla RSS-syötteen. Aiemmin blogia pystyi seuraamaan myös Facebook-sivun kautta, mutta nykyisin Facebookiin nostetaan blogin juttuja vain satunnaisesti.

Blogi on toiminut vuodesta 2006 lähtien. Juttuja on julkaistu vuosien aikana yli 1100 ja seuraajia eri kanavissa on blogilla useita tuhansia. Esimerkiksi Twitterissä blogilla on yli 4000 seuraajaa. Ensimmäiset vuodet blogi toimi ryhmäblogina, mutta vuodesta 2011 lähtien blogin pyörittämisestä on vastannut Perttu Tolvanen.

Vuosien varrella suosittuja artikkeleita on koostettu esimerkiksi tässä jutussa: Vierityspalkin suosituimmat artikkelit vuosina 2006-2014. Tyypillinen Vierityspalkin artikkeli saa ensimmäisen kuukauden-kahden aikana 1000-2000 lukijaa. Osa artikkeleista kerää vuosien varrella myös tätä huomattavasti isompia lukijamääriä, koska artikkelit sijoittuvat Googlessa varsin hyvin.

Tyypillinen Vierityspalkin lukija on digitoimistossa työskentelevä web-kehittäjä, projektipäällikkö tai ohjelmistosuunnittelija. Nämä muodostavat suurimman osan lukijoista, mutta yhtä merkittävänä lukijakuntana voi pitää asiakaspuolen lukijoita. Näitä henkilöitä on etenkin uutiskirjeen tilaajina ja satunnaisina lukijoina. Tyypillisiä titteleitä ovat esimerkiksi markkinointisuunnittelija, web-suunnittelija, viestintäpäällikkö, markkinointipäällikkö, verkkokauppavastaava, digikanavien kehityspäällikkö.

Blogissa on myös vuonna 2014 perustettu Toimistot-hakemisto, joka listaa asemansa vakiinnuttaneita ja osaavia WordPressillä tekeviä digitoimistoja. Hakemistoon pääsy ja siellä pysyminen edellyttää tiukkojen kriteerien täyttymistä. Toimistot-hakemistolla on nykyisin varsin tasaiset kävijämäärät ja hakemisto on kerännyt kiitosta etenkin asiakasorganisaatioilta. >> Tutustu Toimistot-hakemistoon

Toimistot-hakemisto on maksullinen hakemisto. Jos yritys täyttää kriteerit, määräytyy maksu yrityksen liikevaihdon mukaan. Blogissa julkaistaan tasaisesti juttuja hakemistoon päässeistä yrityksistä tai joitain merkittäviä merkkipaaluja ohittaneista hakemiston yrityksistä. Nämä artikkelit eivät ole maksettua sisältöä, ja yritykset eivät esimerkiksi saa juttuja ennakkoon tarkistettavakseen. Malli on hieman samantyyppinen kuin esimerkiksi pörssianalyysejä julkaisevalla Inderesillä. Yritykset maksavat hakemistossa pysymisestä, mutta maksut eivät liity yrityksestä julkaistaviin sisältöihin. Listauksen seurauksena yritykset toki saavat enemmän näkyvyyttä. Esimerkiksi mediaa käsittelevä Kupla-podcast on kutsunut tätä Inderesin mallia ”maksetuksi kritiikiksi”.

Blogin yhteydessä toimivat myös ilmoituspalstat: avoimet työpaikat ja uudet julkaisut. Nämä palstat ovat täysin ilmaisia ja palstoille voi ilmoittaa kuka tahansa.

Avoimet työpaikat -palsta on muodostunut suosituksi web-alan työpaikkailmoittelupalstaksi. Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, ja onnistuu helposti lomakkeen avulla ilman rekisteröitymistä. Palsta on esimoderoitu. Suuri osa ilmoitetuista työpaikoista ei siksi pääse palstalle, koska vain selkeästi web-tekemiseen (ja ylipäätään blogin aihepiiriin) liittyvät ilmoitukset hyväksytään. Jätä ilmoitus palstalle.

Myös Julkaisut-palstalla virtaa kiinnostavia digipalvelu-uudistuksia noin 100-200 kpl vuodessa. Ilmoittaminen on ilmaista, mutta ilmoitukset menevät moderoinnin läpi, ja vain merkittävimmät caset julkaistaan. Jätä ilmoitus palstalle.

Blogin ja pysyvien palstojen lisäksi Vierityspalkki on järjestänyt useita ajankohtaisia seminaareja yhdessä muiden organisaatioiden kanssa. Aiheina on ollut mm. responsiiviset verkkosivustot, ohjausryhmätyöskentely verkkoprojekteissa ja ketterien menetelmien käyttäminen verkkoprojekteissa.

wpsemma-20140916-DSC_2755
Kuva: Vierityspalkin järjestämästä seminaarista syksyltä 2014.

vierityspalkin-wp-semma-bjorklund-lavalla-2014
Kuva: Vierityspalkin järjestämästä seminaarista syksyltä 2014.

vierityspalkki-goes-seminaarit-2013
Kuva: Vierityspalkin ja Kelan järjestämästä ketteriä menetelmiä käsitelleestä seminaarista vuodelta 2013.

kettera-seminaari-huotarinen-tolvanen-2013
Kuva: Vierityspalkin ja Kelan järjestämästä ketteriä menetelmiä käsitelleestä seminaarista vuodelta 2013.

Blogin sponsorit

Blogin pysyviä sponsoreita ovat North Patrol ja Aki Björklund. Aki Björklund vastaa blogin WordPress-kehityksestä, ja North Patrol tukee toimitustyötä ja seminaaritoimintaa. Uusia sponsoreita ei blogille tällä hetkellä oteta. Blogin hostingista vastaa WP-palvelu (Seravo). Hakuratkaisuna on käytössä AddSearch-palvelu.

Aiemmin (vuosina 2010-2012) blogin toimintaa on tukenut mm. Futurice ja Microsoft.

Blogissa on aiemmin ollut mahdollista myös saada näkyvyyttä mm. sponsoroitujen artikkeleiden kautta. Sponsoroidut artikkelit ovat kuitenkin aina erottuneet muista artikkeleista, ja yhteensä näitä on julkaistu blogin historiassa vain kolme kappaletta. Esimerkki sponsoroidusta jutusta: Esittelyssä: Microsoft Web Platform Installer. Sponsoroituja juttuja ei tehdä enää nykyisin (viimeisin tehty vuonna 2010).

Yksittäisten tapahtumien ja isompien rekryhakujen yhteydessä on myös korvausta vastaan kirjoitettu puffijuttuja blogin aihepiiriin sopivista asioista. Esimerkki tapahtuman puffijutusta: SharePoint-integraattori kutsuu Drupalin ja EPiServerin kylään. Yhteensä näitä puffijuttuja on tehty muutamia kappaleita blogin historiassa. Näitäkään puffijuttuja ei tehdä enää nykyisin (viimeisin tehty vuonna 2011).

Blogin historiaa

Vierityspalkki on perustettu vuonna 2006 Asmo Halisen toimesta. Blogi on alusta saakka “raportoinut kotimaisia uutisia ja kuulumisia mediasta, jota jonkin aikaa sitten uudeksi kutsuttiin”. Vuosien varrella on julkaistu artikkeleita, jotka ovat käsitelleet niin web-kehitystä, sosiaalisia medioita, verkkopelejä kuin digitaalista markkinointia. Blogi toimi ryhmäblogina ensimmäiset vuodet, ja myös erilaisia vieraskynä-artikkeleita on julkaistu blogin historiassa useita kymmeniä.

Blogin toimituksen jäseninä on ollut seuraavia henkilöitä (julkaistujen juttujen määrän mukaan järjestettynä):

Blogin web-kehityksestä on blogin historiassa vastannut:

Suosittuja artikkeleita vuosien varrelta:

Vuoden 2014 suosittuja artikkeleita:

Vuoden 2013 suosittuja artikkeleita:

Vuoden 2012 suosittuja artikkeleita:

Vuoden 2011 suosittuja artikkeleita:

Vuoden 2010 suosittuja artikkeleita:

Vuoden 2009 suosittuja artikkeleita: