Ari Vatasen verkkosivusto edustaa järkevää mikrobloggaamista

Perttu Tolvanen

Mainostoimisto Avalon ilmoitti hiljattain Vierityspalkin Uudet julkaisut –palstalle uuden Arivatanen.com sivuston. Vatasen sivusto yllättikin positiivisesti, koska ei sorru vaalisivustoille tyypillisiin virheisiin. Vatasen sivusto on yksinkertaisen tyylikäs eikä tee yksinkertaisista asioista monimutkaisia. Yksi sivuston nokkelista innovaatioista on vahva integroituminen Twitteriin.

image

Monenlaisten uutispalstojen ja blogien sijaan Arilla on vain yksi Twitter-tili jonka viestit nostetaan sivustolle näkyviin joka sivulla.

Vatasen sivuston etusivu on myös hyvin rakennettu ja noudattaa taannoin Vierityspalkissakin linjattuja hyvän vaalisivuston oppeja. Etusivulle on nostettu niin palautepalstan viimeisimmät viestit kuin Vatasen kalenterin seuraavat yleisötilaisuudet.

Sivusto on hyvin pelkistetty ja mitään kummallisia erityispalstoja ei ole tehty. Pakolliset vaalisivuston osiot ovat paikallaan ja nimetty navigaatiossakin hyviä yleisperiaatteita noudattaen (mm. Kalenteri, Lehdistö, Yhteystiedot, Politiikka).

Nojaaminen Twitteriin vuorovaikutuksen osalta on mahdollistanut myös sen, että Vatasen sivusto ei tarvitse mitään julkaisujärjestelmää. Tämä on varmasti laskenut kustannuksia ja mahdollistanut laadukkaamman palvelutoteutuksen. Myös ylläpitokustannukset lienevät jatkossa olennaisesti pienemmät kun järjestelmäpäivityksistä ei tarvitse huolehtia.

Vatasen sivusto on hyvä esimerkki siitä kuinka mikrobloggaus voi soveltua erityisen hyvin poliitikolle jolla ei välttämättä laajempiin blogiartikkeleihin ole aikaa ja intohimoa. Mikrobloggauksella on mahdollista saada samat vuorovaikutushyödyt ja pitää oma sivusto myös tuoreena päivittäin.

Vatanen antaa hyvän esimerkin siitä kuinka harkittu läsnäolo yhdessä yhteisöpalvelussa voi olla myös oman verkkosivuston moottori ja sydän.

[Päivitys 21.5.2009: Sivuston taustalla on julkaisujärjestelmä, Avalonin oma EasyPage-julkaisujärjestelmä*.]

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

 1. Fast & Loud says:

  Hyvän vaalisivuston oppeja on myös se, että muistaa mainita minkä puolueen listoilta ehdokas lähtee kisaan tai edes muistaa kertoa ehdokasnumeron. Kumpikin tieto uupuu Vatasen sivuilta.

  Jos itse sisältöä lähtee kaivelemaan, niin ei sivusto suoranaisesti “myy” Vatasen ehdokkuutta tai edes perustele, miksi Vatasta pitäisi äänestää. Sivuston ydinviestin voisikin kiteyttää lauseeseen “Hei, olen Ari Vatanen ja minä olen olemassa”.

  Vierityspalkin aiemmin koostamasta vaalisivusto-opeista Vatanen rikkoo suoraan kahta ensimmäistä:

  Suositus 1: Kerro etusivulla kaikki olennainen ja linkitä etusivulta kaikille tärkeille alasivuille

  Suositus 2: Muista kertoa miksi juuri sinua pitäisi äänestää – mitä tarjoat äänestäjillesi?

  Toinen Facebookia,Twitteriä ja GPS-paikannusta hyödyntävä sivusto on www-ukkometsola-fi. Se on sisällöltään Vatasen sivustoa järkevämpi, sillä pelkästään etusivua vilkaisemalla saa tiedon ehdokaan puolueesta ja ehdokasnumerosta sekä saa yleiskuvan ehdokkaan yhdeksästä asiasta, joita kertoo ajavansa parlamentissa. Muiltakin osin sivusto seuraa Vierityspalkin vaalisivusto-oppeja melko hyvin.

 2. PerttuT says:

  Aivan totta. Tuo numeron puuttuminen on tosiaan merkittävä puute. Tuntuu jotenkin siltä, että Ari Vatasen sivu on tehty enemmän edustajalle joka on jo valittu parlamenttiin. Sellaisena tuo etusivun konsepti olisi ainakin paremmin ymmärrettävissä. Suomalaisille mies lienee useimmille kuitenkin tuttu.
  Englanninkielisessä sivustossa toivottavasti on tuo etusivu sitten tehty paremmin myös satunnaisia vierailijoita palvelemaan (vielä ei näytä olevan enkkusaitti valmis).
  Avalon myös korjasi tietoja siten, että taustalla pyörii kuulemma Avalonin oma julkaisujärjestelmä. Tosin tätä on vaikea havaita sivustolta, mikä onkin varsin hyvä asia.
  Ukostahan voisi kirjoittaa vaikka oman artikkelin. On ihan mallikas sivusto.

 3. ArtoR says:

  Julkaisujärjestelmäämme ei havaitse urlien perusteella. Se tuottaa .html-sivuja, jotka toimivat myös hakukoneita ajatellen paremmin. Sivustolla on kaikki sisällöt on hallittavissa helposti ja nopeasti ilman se suurempaa teknistä tai ajallista punnerrusta.

 4. Tuomas says:

  Kivasti toteutettu saitti, ja osittain tweetteihin pohjautuva julkaiseminen tekee sivuston jatkuvasta päivittämisestä Vataselle helppoa. Omaan silmään kuitenkin kaikkein eniten osui se, että nopean vilkaisun perusteella Vatanen näyttää käyttävän Twitter-tiliään vain yksisuuntaiseen viestintään.

  Mitä järkeä on olla mukana sosiaalisessa mediassa, jos ei osallistu keskusteluun? Poliitikolle Twitter tarjoaa erinomaisen kanavan olla suorassa yhteydessä äänestäjiin, ja toisaalta se antaa myös äänestäjille mahdollisuuden tutustua ehdokkaaseen entistä paremmin. Ehkä tätä seikkaa kannattaisi Vatasenkin vielä miettiä hieman tarkemmin.

  Saarikon Janne on kirjoittanut Kauppalehden blogissaan samasta aiheesta varsin hyvän postauksen, suosittelen sen lukemista: *linkki poistettu toimimattomana*

 5. Visa says:

  Twitterissä voi myös (hieman hankalasti) keskustella, mutta mikään pakko niin ei ole tehdä. Ei ole olemassa oikeaa ja väärää tapaa käyttää Twitteriä.

  Tietysti olisi todella hyvä, jos Vatanen keskustelisi Twitterissä — tai jossain muussa foorumissa — mahdollisten tulevien äänestäjiensä kanssa, siitä olen ehdottoman samaa mieltä.

 6. Thomas says:

  Vatasen numero kyllä löytyy sivulta (siis jos oikein tarkasti tirkistelee), mutta se on huonosti asetettu ja aivan liian pieni. Metsolan sivustoon on selkeästi panostettu (graafinen ilme on kokonaisuudessaan miellyttävä) ja toivonkin siitä seuraavaa alexanderstubbimaista sivustoa, joka ei kuole pystyyn vaalien jälkeen, vaan jatkaa eloaan.