Helsingin bussit viilettävät kartalla reaaliaikaisesti

Perttu Tolvanen

Sarjassamme hämmentävän hienoja kartta-mash-uppeja esittäytyy HSL:n Ajoneuvot-karttasovellus:

image

HSL:n bussit ja ratikat viilettävät reaaliaikaisesti Google Mapsin päälle tehdyssä karttasovelluksessa. Zoomaamalla yksittäisen pysäkin lähelle voi vaikka seurailla kotoaan käsin, että milloin seuraava sopiva bussi viilettää ohi:

image

Yksittäiseen ratikkaan voi sovelluksessa myös “tarttua” ja kulkua voi seurata.

image

Tällaiset sovellukset antavat uskoa tulevaisuuteen jossa toisistaan erillään olevista palveluista tulee “aidosti fiksumpia”. Esimerkiksi organisaatioiden mobiilisivustot osaisivat sanoa automaattisesti miten kohteeseen pääsee julkisilla kulkuneuvoilla juuri kyseisellä hetkellä ja käyttäjän sijainnista käsin. Eat.fi:n kaltaiset ravintolaoppaat voisivat suositella ravintoloita perustuen kulkuyhteyksiin tai vaikkapa henkilöautojen navigaattorit voisivat hyödyntää tietoja ruuhkapaikkojen välttelyssä.

Kannattaa käyttää muutama minuutti vaikka pelkästään tuon palvelun tuijotteluun. Mitä kaikkea muuta voisimmekaan sijoittaa kartalle ja saada visualisoitua reaaliaikaista kaupungin sykettä?

>> HSL Ajoneuvot -karttasovellus

 1. Pekka S says:

  Näyttävä palvelu.
  Mutta oikeasti olen sitä mieltä, että tuon palvelun rajapinta pitäisi myös saada aukaistua. Sitten voisi saada vaikka kännykkään sellaisen sovelluksen, joka kertoisi koska bussi tai joku muu on juuri tulossa pysäkille minun lähelle. Mielestäni HSL:n ei pitäisi tehdä kaikkia mahdollisia käyttöliittymiä kaiken maailman Iphoneihin/meegoihin ja mitä niitä nyt onkaan. Rajapinnat auki, kiitos!

 2. Tommi F. says:

  Samaa mieltä Pekan kanssa.

  Ei tarvitsisi itsenikään enää kiroilla sitä, että 106 on aina myöhässä, kun voisin koodata omaan kännykkääni hälytyksen kun bussi on Tapiolan keskustan kohdalla.

 3. Olli M. says:

  Iso plussa HSL:lle siitä, että palvelu toimii moitteetta N900 selaimessa. Eli mobiilikäyttö on jo nyt mahdollista.

 4. Tommi F. says:

  Toimii tuo iPhonenkin selaimessa ihan ok. Ei vaan ole käli kovin optimoitu sille, eli käyttäminen ei järin juhlaa ole. Mm. zoomaaminen vaatii melkoista akrobatiaa.

 5. Sampo says:

  Ei vaan taida nuo bussit toimia kartalla. Ainakin itse näen vain ratikoita.

 6. Janne says:

  Tilaaja (HSL) voisi edellyttää, että kaikki bussit, jotka hyväksyvät matkakortteja, myös lähettävät sijaintiaan. Homma pitäisi saada ensiksi käyntiin niillä linjoilla, jotka myöhästelevät eniten aikataulustaan (ja joilla on harva vuoroväli).

  Tätä voisi perustella vaikka kansantaloudellisella hyödyllä: aika paljon enemmän työtunteja ehdittäisiin tehdä, kun pysäkeillä notkuminen vähenisi.

 7. Tiina says:

  iPadilla tämän käyttö on todella haastavaa. Toivottavasti tulevaisuudessa otatte huomioon myös mobiilikäytön.