Selkeä vaaliehdokkaan sivusto, esimerkkinä Mirko Niittumäki

Perttu Tolvanen

Edellinen esimerkkinä käytetty vaalisivusto herätti keskustelua varsin runsaasti niin Vierityspalkissa kuin erilaisilla keskustelufoorumeilla (esim. MuroBBS*). Täten sarjaa päätettiin jatkaa ja uudeksi kohteeksi valittiin Mirko Niittumäen vaalisivusto*. Mirko on ehdolla Porin kaupunginvaltuustoon.

Vierityspalkin alkuperäisessä artikkelissahan annettiin viisi suositusta vaaliehdokkaan sivustoprojektille. Nämä suositukset olivat:

 1. Kerro etusivulla kaikki olennainen ja linkitä etusivulta kaikille tärkeille alasivuille
 2. Muista kertoa miksi juuri sinua pitäisi äänestää – mitä tarjoat äänestäjillesi?
 3. Käytä yksiselitteisiä ja yleisiä navigointinimiä
 4. Kirjoita tekstit verkkoon hyvän verkkokirjoittamisen sääntöjä noudattaen
 5. Investoi hyvään valokuvaan ja tallenna se oikein verkkosivustoa varten

Näistä suosituksista Mirko toteuttaa erityisen hyvin kaikki viisi kohtaa. Etusivu koostaa Mirkolla kaiken olennaisen ja kertoo myös mitkä ovat ehdokkaan vaaliteemat. Sivustolla ei ole navigaatiota, koska kaikki olennainen ehdokkaasta on puristettu yhdelle sivulle. Mirkon vaalisivu ei silti ole liian esitemäinen vaan koostaa yhdelle sivulle kaikki tärkeät faktat ja ajatukset jotka ehdokas haluaa äänestäjilleen kertoa.

Ainut pieni kauneusvirhe Mirkon sivustolla ehkä on linkkityylien käyttö, koska linkit eivät erotu sivustolta kovin helposti. Videoihinkin johtavat linkit saattaa nopea vierailija tulkita vain tekstiotsikoiksi.

Videot tarjoavat hyvän korvikkeen henkilökohtaiselle kontaktille

Mirkon pääasiallinen sisältö on videoissa jotka esittelevät ehdokkaan vaaliteemat tarinoiden kautta.

Videot aukeavat tyylikkäästi vaalisivuston päälle.

Mirkon sivusto on hyvä esimerkki toteutuksesta jossa on aidosti mietitty mikä sisältö on erittäin tarpeellista ja mikä vähemmän tarpeellista. Kaikki vähemmän tarpeellinen on Mirkon sivustolta karsittu pois.

Videoiden määrä näyttäisi olevan kasvussa vaalisivustoilla. Mirkonkin tapauksessa videot tarjoavat nopean keinon tutustua ehdokkaaseen ja hänen ajatuksiinsa.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Aiheet: Vaalit

Tagit:

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!
 1. Juha says:

  Eikö ehdokas ole Porista, ja ehdolla Porissa. Opiskelee tosin Jyväskylän yliopistossa.

 2. PerttuT says:

  Tosiaan! Pahoittelut epäselvästä ilmaisusta. Nyt korjattu johdantoon asia selkeämmin.

 3. Mikael Korpela says:

  Mirkonkin tapauksessa videot tarjoavat nopean keinon tutustua ehdokkaaseen ja hänen ajatuksiinsa.

  Nopeudesta en tiedä, koska tekstin voi silmäillä, videota ei. Helpomman ehkä ja ihmisläheisemmän.

 4. Mikko Joona says:

  Kiitos kommenteista! Suomenmaassa saa harvoin palautetta, varsinkaan onnistuneesta toteutuksesta. Aika vauhdilla tuli saitti ja videot väännettyä, eikä Mirkoa tällä kertaa valitettavasti valittu.