Puolustusvoimat uudisti verkkopalvelunsa

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Uudistunut Tulli.fi on reilusti asiointikanava - eikä vain viraston verkkosivu.

Dekkarisarjassa mystiset domain-nimet saatiin uusi sivu käännettyä kun Puolustusvoimat uudisti verkkopalvelunsa ja siirtyi samalla www.mil.fi domainista selkokieliseen www.puolustusvoimat.fi domain-osoitteeseen. Samalla Puolustusvoimat sai tärkeän etapin sisällönhallintajärjestelmähankkeessa jolla on varsin pitkä historia. Aiemmin jo IBM WebSphere –alustalle Torni-intranettinsa tehnyt Puolustusvoimat päivitti uuden verkkopalvelunsa nyt myös samalle alustalle.

Uusi palvelu ei ole muuttunut dramaattisesti, mutta on toki kokenut sisältörakennepäivityksen, hallitun ulkoasu-uudistuksen ja sisällöllisen kirkastumisen.

image

Sivusto on myös toiminnallisesti uudistunut. Etusivulta saa poimittua esimerkiksi RSS-syötteitä tiedotteista, uutisista, tapahtumista ja varoilmoituksista. Oikopolkuja ja sivuston sisältörakenteita on selkeästi mietitty ja uudistuksessa rakennekokonaisuus onkin selkeytynyt huomattavasti.

Puolustusvoimien tiedottaja Anna-Leena Lind kommentoi isoa hanketta huojentuneena Vierityspalkille:

Hanke on ollut osa lähes vuosikymmenen kestänyttä puolustusvoimien laajempaa tietoarkkitehtuurin muutosta. Viestinnän osalta tänä aikana on luotu mm. puolustusvoimien ensimmäinen intranet. Torni-intranet julkaistiin kaksi vuotta sitten.

Tässä kokonaistyössä on muutettu paljon teknistä infrastruktuuriakin. Nyt  olemme saavuttaneet sellaisen tilan, että sivut on saatu julki. Sivustoa koskevat koulutukset aloitettiin talvella ja nyt sisältö että tekniikka oli valmiina. Voimme huokaista tyytyväisenä kaikkien puolustusvoimien sisällöntuottajien kesken: valmista tuli. Ja sitten vain arkeen ja jatkuvaan päivittämiseen:).

Uudistuneesta verkkopalvelusta huomaa hyvin, että sisällöllinen uudistustyö on ollut tärkeässä roolissa vaikka isoja uudelleenjärjestelyjä ei olekaan tehty.

image

Esimerkiksi päänavigaatio ja sivuston yläreuna on hillityn asiallinen ja nostaa hyvin näkyville myös tukinavigaation linkit. Jostain syystä Puolustusvoimat käyttää kielivalintalinkeissä vakiintuneista malleista (ja laatukriteereistä) hieman poikkeavia termejä, mutta juuri muita kummallisuuksia sivustosta ei löydy. Sivuston omassa hakukoneessa Puolustusvoimat luottaa edelleen Googlen räätälöityyn sivustohakuun.

Muutamia erikoisuuksia sivustolta on kuitenkin havaittavissa jo lyhyen surffailun jälkeen. Esimerkiksi title-elementit eivät lainkaan muutu sivukohtaisesti vaan koko puolustusvoimien saitilla on vain yksi ja ainut title-elementti, eli “Puolustusvoimat.fi”. Tämä lienee ensimmäisiä asioita joita hakukoneoptimointikonsultti Puolustusvoimille toivottavasti huomauttaa.

Toinen huomion arvoinen asia on url-osoitemalli jota ei enää kovin usein näe. Taustalla oleva portaalijärjestelmä generoi sivuille holtittoman pitkiä url-osoitteita. Tämäkin lienee asia joka on kuitenkin mahdollista saada kuntoon myöhemmin.

Puolustusvoimien kannalta työ lieneekin vasta alussa. Iso uudistus on nyt saatu tehtyä ja huomio voi kiinnittyä jälleen pienkehitykseen, optimointiin ja jatkuvaan parantamiseen. Vierityspalkki onnittelee ison hankkeen saamisesta päätökseen!

[Päivitys 22.6.2010: Tietokone-lehti osaa kertoa, että Puolustusvoimat.fi saitin toteutuksen takana on Descom Jyväskylästä.]

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

4 kommenttia on “Puolustusvoimat uudisti verkkopalvelunsa”

 1. Kieltämättä komeat sivut! Puolustusvoimilla sivujen ylläpitäminen ajantasalla on tärkeä tehtävä, nimittäin nuoret miehet etsivät tiedon sieltä mistä se on nopeimmin saatavissa.

 2. HTML table layout ja kiveen hakatut fonttikoot. Kivipestyt farkkutakit päälle ja takatukka kuntoon: Here come the 90’s!

 3. Nimi (vaaditaan)

  Hä? Ei takatukka ollut muotia enää 90-luvulla. Menikö vuosikymmenet sekaisin vai miten?

 4. Löytyy myös Smashing Magazinen artikkelista “The Ugly Showcase of Military, Intelligence And Defense Websites” otsikon “A Few Good Sites” alta – http://j.mp/cCOChH

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun