Puolustusvoimat uudisti verkkopalvelunsa

Perttu Tolvanen

Dekkarisarjassa mystiset domain-nimet saatiin uusi sivu käännettyä kun Puolustusvoimat uudisti verkkopalvelunsa ja siirtyi samalla www.mil.fi domainista selkokieliseen www.puolustusvoimat.fi domain-osoitteeseen. Samalla Puolustusvoimat sai tärkeän etapin sisällönhallintajärjestelmähankkeessa jolla on varsin pitkä historia. Aiemmin jo IBM WebSphere –alustalle Torni-intranettinsa tehnyt Puolustusvoimat päivitti uuden verkkopalvelunsa nyt myös samalle alustalle.

Uusi palvelu ei ole muuttunut dramaattisesti, mutta on toki kokenut sisältörakennepäivityksen, hallitun ulkoasu-uudistuksen ja sisällöllisen kirkastumisen.

image

Sivusto on myös toiminnallisesti uudistunut. Etusivulta saa poimittua esimerkiksi RSS-syötteitä tiedotteista, uutisista, tapahtumista ja varoilmoituksista. Oikopolkuja ja sivuston sisältörakenteita on selkeästi mietitty ja uudistuksessa rakennekokonaisuus onkin selkeytynyt huomattavasti.

Puolustusvoimien tiedottaja Anna-Leena Lind kommentoi isoa hanketta huojentuneena Vierityspalkille:

Hanke on ollut osa lähes vuosikymmenen kestänyttä puolustusvoimien laajempaa tietoarkkitehtuurin muutosta. Viestinnän osalta tänä aikana on luotu mm. puolustusvoimien ensimmäinen intranet. Torni-intranet julkaistiin kaksi vuotta sitten.

Tässä kokonaistyössä on muutettu paljon teknistä infrastruktuuriakin. Nyt  olemme saavuttaneet sellaisen tilan, että sivut on saatu julki. Sivustoa koskevat koulutukset aloitettiin talvella ja nyt sisältö että tekniikka oli valmiina. Voimme huokaista tyytyväisenä kaikkien puolustusvoimien sisällöntuottajien kesken: valmista tuli. Ja sitten vain arkeen ja jatkuvaan päivittämiseen:).

Uudistuneesta verkkopalvelusta huomaa hyvin, että sisällöllinen uudistustyö on ollut tärkeässä roolissa vaikka isoja uudelleenjärjestelyjä ei olekaan tehty.

image

Esimerkiksi päänavigaatio ja sivuston yläreuna on hillityn asiallinen ja nostaa hyvin näkyville myös tukinavigaation linkit. Jostain syystä Puolustusvoimat käyttää kielivalintalinkeissä vakiintuneista malleista (ja laatukriteereistä) hieman poikkeavia termejä, mutta juuri muita kummallisuuksia sivustosta ei löydy. Sivuston omassa hakukoneessa Puolustusvoimat luottaa edelleen Googlen räätälöityyn sivustohakuun.

Muutamia erikoisuuksia sivustolta on kuitenkin havaittavissa jo lyhyen surffailun jälkeen. Esimerkiksi title-elementit eivät lainkaan muutu sivukohtaisesti vaan koko puolustusvoimien saitilla on vain yksi ja ainut title-elementti, eli “Puolustusvoimat.fi”. Tämä lienee ensimmäisiä asioita joita hakukoneoptimointikonsultti Puolustusvoimille toivottavasti huomauttaa.

Toinen huomion arvoinen asia on url-osoitemalli jota ei enää kovin usein näe. Taustalla oleva portaalijärjestelmä generoi sivuille holtittoman pitkiä url-osoitteita. Tämäkin lienee asia joka on kuitenkin mahdollista saada kuntoon myöhemmin.

Puolustusvoimien kannalta työ lieneekin vasta alussa. Iso uudistus on nyt saatu tehtyä ja huomio voi kiinnittyä jälleen pienkehitykseen, optimointiin ja jatkuvaan parantamiseen. Vierityspalkki onnittelee ison hankkeen saamisesta päätökseen!

[Päivitys 22.6.2010: Tietokone-lehti osaa kertoa, että Puolustusvoimat.fi saitin toteutuksen takana on Descom Jyväskylästä.]

  1. Mauri says:

    Kieltämättä komeat sivut! Puolustusvoimilla sivujen ylläpitäminen ajantasalla on tärkeä tehtävä, nimittäin nuoret miehet etsivät tiedon sieltä mistä se on nopeimmin saatavissa.

  2. Arkaed says:

    HTML table layout ja kiveen hakatut fonttikoot. Kivipestyt farkkutakit päälle ja takatukka kuntoon: Here come the 90’s!

  3. Nimi (vaaditaan) says:

    Hä? Ei takatukka ollut muotia enää 90-luvulla. Menikö vuosikymmenet sekaisin vai miten?