Ministeriöt aloittivat siirtymän yhteiseen julkaisujärjestelmään

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 9 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Valun Findkit-hakukone uskoo tuovansa lisää laskutusta digitoimistoille.

Valtioneuvoston uudistettu verkkopalvelu julkaistiin tänään ensimmäisenä sivustona ministeriöiden yhteisen julkaisujärjestelmävalinnan jälkeen. Myös valtioneuvoston kanslian sivusto uudistui samalla kertaa.

“Uudistus on ensimmäinen vaihe kokonaisuutta, jossa ministeriöt siirtyvät käyttämään valtioneuvoston yhteistä verkkoviestinnän mallia ja teknistä ratkaisua.” (Lähde)

valtioneuvosto-fi-2015

Teknisenä ratkaisuna on tietysti Liferay, josta on tässäkin blogissa kirjoitettu aiemmin.

Uusikin sivusto on kovin perinteinen, mutta ainakin sosiaalinen media on vahvasti esillä. Esimerkiksi SoMe-uutishuone kokoaa yhteen valtioneuvoston toimintaa sosiaalisessa mediassa, ja kuvat julkaistaan Flickrissä.

Ministeriöiden prosessi on jatkumassa myös piakkoin.

“Osana yhteistä mallia ja verkkojulkaisuratkaisua julkaistaan vielä tammikuussa valtiovarainministeriön verkkosivusto sekä keväällä 2015 pilottiministeriöihin kuuluvien sosiaali- ja terveysministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön sivustot. Muut ministeriöt siirtyvät osaksi yhteistä ratkaisua sitä mukaa kuin ministeriöiden sivustot tulevat uudistettavaksi.” (Lähde)

Massiivinen hanke tuottaa siis jo piakkoin seuraavia julkaisuja, ja hankkeen etenemistä seurataan myös muualla valtionhallinnossa mielenkiinnolla. Julkishallinnossa on haaveiltu julkaisujärjestelmävalintojen yhtenäistämisestä koko 2000-luvun, ja tämä ministeriöiden yhteishanke lienee pisimmälle päässyt. Myös esimerkiksi Kuntien Tiera on pyrkinyt tarjoamaan yhteistä pakettia kunnille, mutta tämä Drupaliin perustuva paketointi ei ole levinnyt vielä kovin moneen kuntaan. Ministeriöiden hankkeella onkin nyt hieno tilaisuus näyttää esimerkkiä.

Tähän mennessä hanke ei ole itsestään paljon huudellut, eikä esim. blogia tai vastaavaa tiedotuskanavaa ole pystytetty. Hankkeen edetessä toivoisi laajempaa tiedotusta, mutta erityisesti hankkeelta odotetaan valtionhallinnossa esimerkkiä avoimen koodin hyödyistä. Esimerkiksi THL on jo näyttänyt esimerkkiä siinä miten Liferaylle tehtyjä lisäplugineja voidaan jakaa avoimesti käyttöön koko julkishallinnolle.

Ministeriöiden yhteishankkeelta toivoisi vieläkin suurempia saavutuksia monikäyttöisten koodinpalasten jakamisessa – vaikka sitten vain Flickr-integraatiopalikoiden ja kuvakarusellielementtien osalta.

Disclaimer: Kirjoittaja on ollut Tieran konsulttina valitsemassa Drupalia kunnille tarjottavan yhteispaketin tekniseksi alustaksi.

PS. Haluatko Vierityspalkin artikkelit sähköpostiisi? >> Tilaa kuukausikirje

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

5 kommenttia on “Ministeriöt aloittivat siirtymän yhteiseen julkaisujärjestelmään”

 1. Kiitos jutustasi!

  Voitko sivistää meitä tiedolla siitä, kuka Valtioneuvoston sivuston teknisestä toteutuksesta vastasi.

 2. Kiitos kysymyksestä, mutta valitettavasti tästä en ole löytänyt tietoa mistään. Liferay:n valintaa ministeriöiden yhteiseksi alustaksi ei ole kilpailutettu mitenkään, mutta Liferay-toteuttajia on ehkä kilpailutettu. HILMAssa ei vain ole arkistoa, ja minulle ei ainakaan ole sattunut tuo kilpailutus silmään. Voi myös olla, että toteutus on kilpailutettu Hanselin puittarin piirissä. Hanselinkin puittarin piirissä on noita Liferay-toteuttajia useampia, joten voi olla Arcusys, Gofore, CGI tai jokin muu taho. Eiköhän se toteuttajataho joku noista kandidaateista ole. Ambientia on tehnyt vähemmän julkishallintoa, joten jos pitäisi veikata, niin veikkaisin että Arcusys on tuon toteuttaja.

  Saa korjata kommenteissa, vaikka anonyymisti, jos joku tietää :)

 3. Antti Salminen

  Tämän viikon takaiseen sivuston downtimeen liittyvän Twitter-keskustelun perusteella vaikuttaisi Ambientia olleen mukana:

  https://twitter.com/PekkaPekkala/status/556737099215675392

 4. Kiitos linkistä, Antti. Kiinnostavaa keskustelua :)

  Eli Ambientia tuon perusteella Liferay-toimittaja tuossa tapauksessa. Arcusys voitti viime vuonna sen sosiaali- ja terveysministeriön superkilpailutuksen (2,7 miljoonaa euroa) heidän koko hallintoalan saittien tekemisestä Liferay:lla. Siihen sotkin.

  Kilpailutus ei ole varmaankaan HILMA:ssa tuosta ollut, eli lienee mennyt Hanselin puittarin sisällä, eli ei mitään julkista tietoa saatavilla kilpailutuksesta.

 5. Kiitos kommenteista!

  Ei tullut jostain syystä mieleen kysyä suoraan Ambientiasta, vaikka niiden kanssa just LR-hommia tehdään. Oletin, että yhteys Valtioneuvostoon olisi tullut jo jotain kautta ilmi, mutta hyvin ovat asiakkuuttaan varjelleet ;-)

  Meillä on siis rakenteilla ev.lut. seurakunnille yhteinen julkaisualusta LR:n päälle. Ensimmäisiä julkaisuja ovat seinajoenseurakunta.fi ja oulunseurakunnat.fi. Siksi nämä erilaiset LR-toteutukset kiinnostavat.

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun