Ministeriöt aloittivat siirtymän yhteiseen julkaisujärjestelmään

Perttu Tolvanen

Valtioneuvoston uudistettu verkkopalvelu julkaistiin tänään ensimmäisenä sivustona ministeriöiden yhteisen julkaisujärjestelmävalinnan jälkeen. Myös valtioneuvoston kanslian sivusto uudistui samalla kertaa.

“Uudistus on ensimmäinen vaihe kokonaisuutta, jossa ministeriöt siirtyvät käyttämään valtioneuvoston yhteistä verkkoviestinnän mallia ja teknistä ratkaisua.” (Lähde)

valtioneuvosto-fi-2015

Teknisenä ratkaisuna on tietysti Liferay, josta on tässäkin blogissa kirjoitettu aiemmin.

Uusikin sivusto on kovin perinteinen, mutta ainakin sosiaalinen media on vahvasti esillä. Esimerkiksi SoMe-uutishuone kokoaa yhteen valtioneuvoston toimintaa sosiaalisessa mediassa, ja kuvat julkaistaan Flickrissä.

Ministeriöiden prosessi on jatkumassa myös piakkoin.

“Osana yhteistä mallia ja verkkojulkaisuratkaisua julkaistaan vielä tammikuussa valtiovarainministeriön verkkosivusto sekä keväällä 2015 pilottiministeriöihin kuuluvien sosiaali- ja terveysministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön sivustot. Muut ministeriöt siirtyvät osaksi yhteistä ratkaisua sitä mukaa kuin ministeriöiden sivustot tulevat uudistettavaksi.” (Lähde)

Massiivinen hanke tuottaa siis jo piakkoin seuraavia julkaisuja, ja hankkeen etenemistä seurataan myös muualla valtionhallinnossa mielenkiinnolla. Julkishallinnossa on haaveiltu julkaisujärjestelmävalintojen yhtenäistämisestä koko 2000-luvun, ja tämä ministeriöiden yhteishanke lienee pisimmälle päässyt. Myös esimerkiksi Kuntien Tiera on pyrkinyt tarjoamaan yhteistä pakettia kunnille, mutta tämä Drupaliin perustuva paketointi ei ole levinnyt vielä kovin moneen kuntaan. Ministeriöiden hankkeella onkin nyt hieno tilaisuus näyttää esimerkkiä.

Tähän mennessä hanke ei ole itsestään paljon huudellut, eikä esim. blogia tai vastaavaa tiedotuskanavaa ole pystytetty. Hankkeen edetessä toivoisi laajempaa tiedotusta, mutta erityisesti hankkeelta odotetaan valtionhallinnossa esimerkkiä avoimen koodin hyödyistä. Esimerkiksi THL on jo näyttänyt esimerkkiä siinä miten Liferaylle tehtyjä lisäplugineja voidaan jakaa avoimesti käyttöön koko julkishallinnolle.

Ministeriöiden yhteishankkeelta toivoisi vieläkin suurempia saavutuksia monikäyttöisten koodinpalasten jakamisessa – vaikka sitten vain Flickr-integraatiopalikoiden ja kuvakarusellielementtien osalta.

Disclaimer: Kirjoittaja on ollut Tieran konsulttina valitsemassa Drupalia kunnille tarjottavan yhteispaketin tekniseksi alustaksi.

PS. Haluatko Vierityspalkin artikkelit sähköpostiisi? >> Tilaa kuukausikirje

 1. Kimmo Huima says:

  Kiitos jutustasi!

  Voitko sivistää meitä tiedolla siitä, kuka Valtioneuvoston sivuston teknisestä toteutuksesta vastasi.

 2. Perttu Tolvanen says:

  Kiitos kysymyksestä, mutta valitettavasti tästä en ole löytänyt tietoa mistään. Liferay:n valintaa ministeriöiden yhteiseksi alustaksi ei ole kilpailutettu mitenkään, mutta Liferay-toteuttajia on ehkä kilpailutettu. HILMAssa ei vain ole arkistoa, ja minulle ei ainakaan ole sattunut tuo kilpailutus silmään. Voi myös olla, että toteutus on kilpailutettu Hanselin puittarin piirissä. Hanselinkin puittarin piirissä on noita Liferay-toteuttajia useampia, joten voi olla Arcusys, Gofore, CGI tai jokin muu taho. Eiköhän se toteuttajataho joku noista kandidaateista ole. Ambientia on tehnyt vähemmän julkishallintoa, joten jos pitäisi veikata, niin veikkaisin että Arcusys on tuon toteuttaja.

  Saa korjata kommenteissa, vaikka anonyymisti, jos joku tietää :)

 3. Perttu Tolvanen says:

  Kiitos linkistä, Antti. Kiinnostavaa keskustelua :)

  Eli Ambientia tuon perusteella Liferay-toimittaja tuossa tapauksessa. Arcusys voitti viime vuonna sen sosiaali- ja terveysministeriön superkilpailutuksen (2,7 miljoonaa euroa) heidän koko hallintoalan saittien tekemisestä Liferay:lla. Siihen sotkin.

  Kilpailutus ei ole varmaankaan HILMA:ssa tuosta ollut, eli lienee mennyt Hanselin puittarin sisällä, eli ei mitään julkista tietoa saatavilla kilpailutuksesta.

 4. Kimmo Huima says:

  Kiitos kommenteista!

  Ei tullut jostain syystä mieleen kysyä suoraan Ambientiasta, vaikka niiden kanssa just LR-hommia tehdään. Oletin, että yhteys Valtioneuvostoon olisi tullut jo jotain kautta ilmi, mutta hyvin ovat asiakkuuttaan varjelleet ;-)

  Meillä on siis rakenteilla ev.lut. seurakunnille yhteinen julkaisualusta LR:n päälle. Ensimmäisiä julkaisuja ovat seinajoenseurakunta.fi ja oulunseurakunnat.fi. Siksi nämä erilaiset LR-toteutukset kiinnostavat.