Julkaisujärjestelmien esittelyt alkavat Vierityspalkissa

Perttu Tolvanen

Vierityspalkissa alkaa tänään juttusarja jossa esitellään Suomessa tarjolla olevia julkaisujärjestelmätuotteita. Kysymykset ovat vakioidut ja tuotteita edustavien yrityksien vastaukset pyritään julkaisemaan editoimattomina. Jokaista juttua täydennetään aina myös Vierityspalkin toimituksen näkökulmalla.

Sarjan aloittaa ja esimerkkiä näyttää Crasman ja heidän Crasmanager-julkaisujärjestelmä.

Juttusarjan kunnianhimoisena tavoitteena on esitellä kaikki keskeiset julkaisujärjestelmätuotteet Suomen markkinoilla. Jos olet kiinnostunut esittelemään edustamasi yrityksen julkaisujärjestelmätuotteen, niin ota yhteyttä toimitukseen!

Ennakkoon asetetut kriteerit ovat seuraavat:

 1. Julkaisujärjestelmällä tulee olla vähintään kaksi (2) vuotta historiaa.
 2. Referenssisivustoja tulee löytyä yli 20 kpl. Näiden tulee olla julkisia internet-sivustoja.
 3. Julkaisujärjestelmällä tulee olla vähintään viisi (5) täysipäiväistä kehittäjää Suomessa. Tämä tarkoittaa henkilöitä, jotka ovat tehneet useita projekteja tuotteen avulla web-kehittäjä-tyyppisessä roolissa.
 4. Julkaisujärjestelmästä tulee löytyä verkosta kattava tietopaketti ja mielellään demo (tai video järjestelmän toiminnasta).
 5. Jos tuotteella on useita edustajia Suomessa (esim. avoimen lähdekoodin tuotteet), niin Vierityspalkin toimitus koostaa artikkelin esittelyyn halukkaiden yrityksien vastauksista. Lokakuun 15. päivään mennessä vastaanotetut ilmoittautumiset luvataan huomioida. Avoimen lähdekoodin tuotteiden esittelyt julkaistaan ennakkosuunnitelman mukaan marraskuun alussa.

Esivalintakriteereistä voidaan joustaa jos perustelut ovat hyviä, joten kannattaa laittaa viestiä vaikka kaikki kriteerit eivät täyttyisikään.

Kysymykset ovat:

 1. Millainen historia on julkaisujärjestelmällä?
 2. Millainen taustaorganisaatio (esim. yrityksen koko) järjestelmällä on?
 3. Mitkä julkaisujärjestelmät/teknologiat näette keskeisimpinä kilpailijoinanne tällä hetkellä? (mainitse vähintään kolme kilpailijaa/tuotetta)
 4. Millä teknologioilla tuotteenne on toteutettu (esim. PHP, .Net, Java)? Kuuluuko tuotteeseenne jotain kolmansien osapuolien tuotteita/teknologioita tai liitännäisiä?
 5. Miksi asiakkaanne ovat valinneet nimenomaan kyseisen julkaisujärjestelmän web-julkaisutarpeisiinsa? (mainitse korkeintaan kolme)
 6. Mitkä ovat omasta mielestänne tuotteen kiinnostavimmat ominaisuudet tällä hetkellä? (mainitse korkeintaan kolme)
 7. Millaisessa hintaluokassa julkaisujärjestelmällä tuotetut projektit tyypillisesti liikkuvat?
 8. Miten lisenssikustannuksenne muodostuu? Mikä on järjestelmän vuosikustannus perustamisen jälkeen (lisenssit + hosting)?
 9. Millaisia verkkopalveluita julkaisujärjestelmällä on eniten tuotettu? Mainitse 5-8 esimerkkisivustoa. (nämä esitellään mahdollisesti screenshottien avulla)

Liian markkinointihenkisiä tai ympäripyöreitä vastauksia ei tulla julkaisemaan ja kaikkiin kysymyksiin edellytetään vastauksia.

Sarja jatkuu ainakin vuoden 2010 loppuun asti. Sarjan jatkosta päätetään suosion mukaan.

Kannattaa toimia nopeasti ja varata oma esittelyjuttu samantien.

Aiheet: Julkaisujärjestelmät

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!
 1. Perttu Tolvanen says:

  Ensimmäisen päivän aikana tuli aivan mahtava määrä ilmoittautumisia tähän juttusarjaan. Melkein kymmenen esittelyä on jo sovittu. Myös avoimen lähdekoodin tuotteista eZ Publish on ilmoittautunut mukaan.

  Nyt voi jo sanoa, että juttusarjalle vaikuttaa olevan erittäin hyvä alku tulossa.

  Lisää ilmoittautumisia otetaan vastaan. Julkaisujärjestykseen on alustava suunnitelma, mutta sitä sanelee myös se missä järjestyksessä ja millä nopeudella vastauksia saadaan. Myös vastausten laadulla tulee olemaan merkitystä. Konkreettisimmat ja ei-ylitsepursuavaa-myyntipuhetta sisältävät vastaukset pääsevät varmasti nopeammin julkaisuun kuin hyvin omakehulähtöiset vastaukset.

  Kannattaa siis ilmoittautua myöhemminkin mukaan, koska jos vastaukset ovat kohdallaan, niin julkaisupaikka voi järjestyä nopeastikin!

 2. Pekka Sahlsten says:

  Olisi hienoa saada mukaan myös suosituimmat(?) avoimet WordPress, Joomla ja Drupal.

  Onko WordPressin suhteen jo jonkilainen pläni olemassa?

 3. Perttu Tolvanen says:

  Ilmoittautumisia on tullut jo sen verran, että saatamme olla jopa 20 ilmoittautuneen paremmalla puolella. Myös vastauksia on tullut jo useampia ja jonossa on muutamia. Ensi viikolla yritetään saada EPiServerin esittely julkaistua mikäli he vain saavat hyväksyttävät täydennykset omiin vastauksiinsa tehtyä. Myös Kotisivukone tulee piristämään sarjaa lokakuun alkupuolella. Muitakin on jo saatu, mutta eivät ole vielä ihan hyväksyttyjä julkaisuun saakka. Lokakuulle saattaa päästä vielä mukaan jos toimii nopeasti, mutta todennäköisesti lokakuu on jo täynnä ja nyt ilmoittautumiseen heräävät pääsevät marraskuulle tai joulukuulle jopa vasta mukaan.

  Avoimen koodin tuotteiden osalta deadline lähestyy ja 15.10. jälkeen aletaan jakamaan esittelyvuoroja. eZ Publishin osalta koordinointivastuu on Petri Mertasella ja yhteistyössä on ainakin Exove. Exove on muutenkin ollut aktiivinen ja nopea ja tarjoutunut mm. vastaamaan Drupalin ja WordPressin esittelyistä. Ellei muita tarjokkaita ilmaannu, niin Exove hoitanee nuo esittelyt.

  Tosin pitää kyllä ihmetellä, että miksei avoimen koodin toimijat ole ilmoittautuneet isommalla rintamalla. Kaupalliset ja suljetut tuotteet tukkivat meidän postilaatikoita päivittäin ja vastauksia tosiaan tulee jo tasaisesti. Etenkin WordPressin ja Drupalin osalta on kummallisen hiljaista. eZ Publish pesee ainakin aktiivisuudessa tällä hetkellä kilpakumppaneitaan pahasti.