Naviatech vaihtoi eZ Publish-sisällönhallintajärjestelmään

Perttu Tolvanen

Vierityspalkissa kirjoitettiin jo elokuussa, että Naviatech on päättänyt hylätä oman Navia CMS -julkaisujärjestelmänsä kehityksen ja on siirtymässä norjalaisen eZ Publish -tuotteen integraattoriksi. Tämä muutos on jo ollut jonkin aikaa todellisuutta ja myös Naviatechin toimitusjohtaja on kommentoinut päätökseen vaikuttaneita tekijöitä blogissaan:

It was definitely hardest decision ever where I have been involved in. Almost a year ago we ended a solution and let our own baby go. We gave up the development work of Navia content management system and chose Norwegian eZ Systems’ partnership instead.

Naviatechin oma järjestelmä pyörittää toki edelleen isoa määrää suomalaisia verkkopalveluita. Arviolta noin 100 verkkopalvelua on vuosien varrella ehtinyt siirtyä Navia CMS:n käyttäjäksi. Mukana joukossa on mm. Taloussanomat.fi, Itviikko.fi ja Digitoday.fi. Pelkästään sopimukset toki edellyttävät että tukipalvelut jatkuvat vielä useiden vuosien ajan.

Sisällönhallintajärjestelmien kohdalla markkinakenttä on ollut jo useiden vuosien ajan varsin nopeasti muuttuva. Erityisesti avoimen lähdekoodin tuotteiden nousu on ollut nopeata. Naviatechin päätös hylätä oman tuotteensa kehittäminen ei täten ole mikään suuri yllätys ja vastaavia päätöksiä saattaa olla odotettavissa enemmänkin. Mikään helppo tie ei kolmannen osapuolen tuotteen integraattoriksi siirtyminen kuitenkaan ole.

Keskitetty tuotekehitys ja tukipalvelut erottelevat muista avoimista vaihtoehdoista

eZ Publish ei ole kaikkein tyypillisin avoimen lähdekoodin tuote. Esimerkiksi verrattuna Suomessa erittäin yleiseen Joomlaan on eZ Publishin tarjoama varsin erilainen. eZ Publishin tarjoama malli sijoittuu markkinakentässä jonnekin avoimen ja suljetun lähdekoodin välimaastoon. eZ Publishin kehitystä ja tukipalveluita tarjoaa vahva ohjelmistoyritys, mutta käyttöönotot tapahtuvat paikallisten kumppaneiden johdolla. Hieman samantyyppistä mallia hakee myös Drupal yhdessä Drupalin pääkehittäjien perustaman Acquia-yrityksen kanssa. Toisaalta esimerkiksi Joomlakin alkaa jo erottua muista avoimen lähdekoodin järjestelmistä, koska Joomlalla on erittäin laaja joukko paikallisia palveluntarjoajia Suomessa. Suljetun lähdekoodin tuotteista esimerkiksi Sharepoint on yhtä lailla saavuttanut erittäin laajan integraattoriverkoston Suomessa.

Kokonaisuutena web-sisällönhallintajärjestelmät alkavatkin olla jo sen verran kypsässä vaiheessa, että asiakkaidenkin kannalta on olennaisempaa valita luotettava kumppani kuin se paras järjestelmä. eZ Publish on mielenkiintoinen uutuus Suomen markkinoilla jonka tuotekehitys- ja tukimalli on asiakkaan kannalta turvallisempi kuin monen muun tuotteen.

Integraattoreita ja käyttäjiä vielä toistaiseksi vähän

eZ Publishin integraattoreita on Suomessa kuitenkin vasta kourallinen joten aivan samalla tavalla ei osaajia järjestelmälle vielä Suomesta löydy. Exoven Jani Tarvaisen perustaman eZ Publish -tietosivun perusteella osaamista on kuitenkin Suomessa varsin laajasti. eZ Publishin käyttöönottoja ovat Naviatechin lisäksi tehneet mm. Brain Alliance ja Exove. Omia verkkopalveluitaan eZ Publishilla pyörittää mm. Suomen Lehtiyhtymä (esim. Keski-Uusimaa, Helsingin Uutiset). Myös Voiman verkkopalvelu on eZ Publishin päällä.

Vaativat mediajulkaisut tärkein käyttäjäryhmä

eZ Publish on vahvasti keskittynyt median verkkopalveluiden pyörittämiseen. Järjestelmässä on paljon valmiita ominaisuuksia monipuoliseen artikkelisisältöjen jakeluun ja uusimmat ominaisuudet ovat keskittyneet mm. videojulkaisun helpottamiseen. Myös integraatio Microsoft Wordin kanssa on ollut kovasti demottu ominaisuus. Täten järjestelmän tärkein kohderyhmä löytyykin organisaatioista jotka julkaisevat paljon ja nopeasti. eZ Publishin ominaisuuksista on Vierityspalkin edellisessä artikkelissa kirjoitettu enemmän.

eZ Publish soveltuu raskaan sarjan web-sisällönhallintaan

Markkinakentässä eZ Publish on myös vahvasti web-sisällönhallintajärjestelmä eikä yritäkään olla organisaation kokonaisratkaisu kaikkeen tiedonhallintaan. Aivan pienille sivustoille ei eZ Publish myöskään varmasti ole soveltuva ratkaisu.

Raskaamman sarjan web-sisällönhallintajärjestelmän edut tulevat esiin kun uutta sisältöä tuotetaan jo viikkotasolla paljon ja sisältöjen jakeluun halutaan jatkuvasti uusia ominaisuuksia.