Naviatech vaihtoi eZ Publish-sisällönhallintajärjestelmään

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 16 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Miltton terästää digitoimistoprofiiliaan.

Vierityspalkissa kirjoitettiin jo elokuussa, että Naviatech* on päättänyt hylätä oman Navia CMS -julkaisujärjestelmänsä kehityksen ja on siirtymässä norjalaisen eZ Publish -tuotteen* integraattoriksi. Tämä muutos on jo ollut jonkin aikaa todellisuutta ja myös Naviatechin toimitusjohtaja on kommentoinut päätökseen vaikuttaneita tekijöitä blogissaan*:

It was definitely hardest decision ever where I have been involved in. Almost a year ago we ended a solution and let our own baby go. We gave up the development work of Navia content management system and chose Norwegian eZ Systems’ partnership instead.

Naviatechin oma järjestelmä pyörittää toki edelleen isoa määrää suomalaisia verkkopalveluita. Arviolta noin 100 verkkopalvelua* on vuosien varrella ehtinyt siirtyä Navia CMS:n käyttäjäksi. Mukana joukossa on mm. Taloussanomat.fi*, Itviikko.fi* ja Digitoday.fi*. Pelkästään sopimukset toki edellyttävät että tukipalvelut jatkuvat vielä useiden vuosien ajan.

Sisällönhallintajärjestelmien kohdalla markkinakenttä on ollut jo useiden vuosien ajan varsin nopeasti muuttuva. Erityisesti avoimen lähdekoodin tuotteiden nousu on ollut nopeata. Naviatechin päätös hylätä oman tuotteensa kehittäminen ei täten ole mikään suuri yllätys ja vastaavia päätöksiä saattaa olla odotettavissa enemmänkin. Mikään helppo tie ei kolmannen osapuolen tuotteen integraattoriksi siirtyminen kuitenkaan ole.

Keskitetty tuotekehitys ja tukipalvelut erottelevat muista avoimista vaihtoehdoista

eZ Publish ei ole kaikkein tyypillisin avoimen lähdekoodin tuote. Esimerkiksi verrattuna Suomessa erittäin yleiseen Joomlaan* on eZ Publishin tarjoama varsin erilainen. eZ Publishin tarjoama malli sijoittuu markkinakentässä jonnekin avoimen ja suljetun lähdekoodin välimaastoon. eZ Publishin kehitystä ja tukipalveluita tarjoaa vahva ohjelmistoyritys, mutta käyttöönotot tapahtuvat paikallisten kumppaneiden johdolla. Hieman samantyyppistä mallia hakee myös Drupal yhdessä Drupalin pääkehittäjien perustaman Acquia-yrityksen kanssa. Toisaalta esimerkiksi Joomlakin alkaa jo erottua muista avoimen lähdekoodin järjestelmistä, koska Joomlalla on erittäin laaja joukko paikallisia palveluntarjoajia Suomessa. Suljetun lähdekoodin tuotteista esimerkiksi Sharepoint* on yhtä lailla saavuttanut erittäin laajan integraattoriverkoston Suomessa.

Kokonaisuutena web-sisällönhallintajärjestelmät alkavatkin olla jo sen verran kypsässä vaiheessa, että asiakkaidenkin kannalta on olennaisempaa valita luotettava kumppani kuin se paras järjestelmä. eZ Publish on mielenkiintoinen uutuus Suomen markkinoilla jonka tuotekehitys- ja tukimalli on asiakkaan kannalta turvallisempi kuin monen muun tuotteen.

Integraattoreita ja käyttäjiä vielä toistaiseksi vähän

eZ Publishin integraattoreita on Suomessa kuitenkin vasta kourallinen joten aivan samalla tavalla ei osaajia järjestelmälle vielä Suomesta löydy. Exoven Jani Tarvaisen perustaman eZ Publish -tietosivun* perusteella osaamista on kuitenkin Suomessa varsin laajasti. eZ Publishin käyttöönottoja ovat Naviatechin lisäksi tehneet mm. Brain Alliance* ja Exove*. Omia verkkopalveluitaan eZ Publishilla pyörittää mm. Suomen Lehtiyhtymä* (esim. Keski-Uusimaa, Helsingin Uutiset). Myös Voiman verkkopalvelu on eZ Publishin päällä.

Vaativat mediajulkaisut tärkein käyttäjäryhmä

eZ Publish on vahvasti keskittynyt median verkkopalveluiden pyörittämiseen. Järjestelmässä on paljon valmiita ominaisuuksia monipuoliseen artikkelisisältöjen jakeluun ja uusimmat ominaisuudet ovat keskittyneet mm. videojulkaisun helpottamiseen. Myös integraatio Microsoft Wordin kanssa on ollut kovasti demottu ominaisuus. Täten järjestelmän tärkein kohderyhmä löytyykin organisaatioista jotka julkaisevat paljon ja nopeasti. eZ Publishin ominaisuuksista on Vierityspalkin edellisessä artikkelissa kirjoitettu enemmän.

eZ Publish soveltuu raskaan sarjan web-sisällönhallintaan

Markkinakentässä eZ Publish on myös vahvasti web-sisällönhallintajärjestelmä eikä yritäkään olla organisaation kokonaisratkaisu kaikkeen tiedonhallintaan. Aivan pienille sivustoille ei eZ Publish myöskään varmasti ole soveltuva ratkaisu.

Raskaamman sarjan web-sisällönhallintajärjestelmän edut tulevat esiin kun uutta sisältöä tuotetaan jo viikkotasolla paljon ja sisältöjen jakeluun halutaan jatkuvasti uusia ominaisuuksia.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

1 kommentti “Naviatech vaihtoi eZ Publish-sisällönhallintajärjestelmään

 1. eZ Publishin osaajia löytyy artikkelissa mainittujen lisäksi ainakin Leslie Asamoa (*linkki poistettu toimimattomana*) joka on tehnyt järjestelmän kanssa mm. teleoperaattorien integrointia. Mies tekee töitä yrityksensä kautta: *linkki poistettu toimimattomana*

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun