Esittelyssä: SilverStripe-julkaisujärjestelmä

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 13 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Valun Findkit-hakukonetuote uskoo tuovansa lisää laskutusta digitoimistoille.

Vierityspalkin julkaisujärjestelmät-artikkelisarjassa esitellään Suomessa markkinoilla olevia julkaisujärjestelmiä. Jos olet kiinnostunut esittelemään edustamasi tuotteen, niin ota yhteyttä Vierityspalkin toimitukseen.

Sarjan 11. osassa on vuorossa avoimen lähdekoodin web-julkaisujärjestelmä nimeltä SilverStripe. SilverStripe on lähtöisin Uudesta-Seelannista, mutta on levinnyt ympäri maapalloa viime vuosina etenkin Joomlan, Drupalin ja WordPressin perässä. Suomessa SilverStripeä hyödyntää useampi digitoimisto. Kysymyksiin vastasivat CEO Janne Jääskeläinen Aucor Oy:sta ja Producer Jari Pelto-Piri Barabra Oy:sta. Jutun kokosi CEO Tapio Nurminen Flo Apps Oy:sta.

 

 

Millainen historia SilverStripellä on?

“SilverStripen kehitystyö alkoi vuonna 2000. Loppuvuodesta 2005 järjestelmän taustalla oleva uusiseelantilainen SilverStripe Ltd ryhtyi kirjoittamaan sovellusta kokonaan uusiksi käyttäen hyväksi PHP5:n uusia ominaisuuksia ja etenkin sen oliopohjaisuutta. SilverStripe 2.0 julkaistiin avoimena lähdekoodina alkuvuodesta 2007. Helmikuuhun 2010 tultaessa ohjelmistoa oli ladattu 250 000 kertaa. Samana vuonna SilverStripe Ltd julkaisi maksullisen Dawn-ohjelmiston, jolla SilverStripe-pohjaisia verkkosivustoja voi valvoa ja selvittää ongelmia.

SilverStripe-asennus sisältää oikeastaan kaksi tuotetta. SilverStripe-julkaisujärjestelmän pohjalla toimii MVC-pohjainen Sapphire-framework, joka on saanut vahvoja vaikutteita Ruby on Railsista. Sapphire on alun perin luotu CMS:n tueksi, mutta sen päälle on mahdollista rakentaa myös itsenäisiä sovelluksia.

Tällä hetkellä Silverstripen 3.0-versio on alphavaiheessa. Seuraavan sukupolven SilverStripessä alusta on irrotettu kokonaan julkaisujärjestelmästä ja sen nimeksi vaihtuu SilverStripe Framework. Myös CMS:n käyttöliittymä on uudistumassa.

SilverStripe on julkaistu BSD-lisenssillä. Kuka tahansa voi osallistua SilverStripe-infrastruktuurin kehittämiseen luomalla teemoja, widgettejä tai käännöksiä.”

Millainen taustaorganisaatio järjestelmällä on?

“Sekä Sapphire-alustan että SilverStripen kehityksestä vastaa uusiseelantilainen SilverStripe Ltd, jolla on nykyään toimisto myös Australian Melbournessa. Yhtiö työllistää noin 40 henkeä. Lisäksi kehitystyössä on mukana kansainvälinen kehittäjäyhteisö. Rekisteröityneitä yhteistyöyrityksiä SilverStripe Ltd:llä on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti noin 240.

Suomessa SilverStripe-pohjaisia sivustoja tekee ainakin kolme taloa: Aucor Oy, Barabra Oy sekä Flo Apps Oy. Aucor Oy:llä on viisi vakituista työntekijää. Flo Apps Oy:ssä työskentelee kolme vakituista ja kolme osa-aikaista. Barabra työllistää 15 henkeä. Aucor Oy on pääosin keskittynyt Drupaliin, mutta WordPress ja SilverStripe ovat myös mukana tarjonnassa. Barabran CMS-tarjontaan kuuluvat SilverStripe, WordPress ja ModX.”

Mitkä julkaisujärjestelmät/teknologiat näette keskeisimpinä kilpailijoinanne tällä hetkellä?

“SilverStripen kilpailijoita ovat muut avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmät, etenkin Drupal ja WordPress. Sapphire-frameworkin kilpailijoina voi nähdä esimerkiksi Djangon ja Ruby on Railsin. SilverStripe on vielä altavastaajana kokonaiskuviossa, vaikka yhteisö on selkeästi kasvamassa.”

Millä teknologioilla tuotteenne on toteutettu (esim. PHP, .Net, Java)? Kuuluuko tuotteeseenne jotain kolmansien osapuolien tuotteita/teknologioita tai liitännäisiä?

“SilverStripen käyttämät teknologiat ovat PHP5 + MySQL. Wysiwyg-editorina toimii modifioitu TinyMCE.”

Miksi asiakkaanne ovat valinneet nimenomaan kyseisen julkaisujärjestelmän web-julkaisutarpeisiinsa?

“Helppokäyttöinen ja intuitiivinen ylläpitonäkymä – toimii vähäiselläkin koulutuksella. Väline tarjoaa esimerkiksi versionhallinnan ja monikieliset sivustot suoraan paketista.”

Mitkä ovat omasta mielestänne tuotteen kiinnostavimmat ominaisuudet tällä hetkellä?

 1. “Helppokäyttöinen ja selkeä ylläpitonäkymä.
 2. Laajennettavuus – SilverStripen alla pyörivä Sapphire-alusta tarjoaa modernin MVC-mallin mukaisen frameworkin PHP:llä toteutettuna.
 3. Sivupohjien rakentamisen voi tehdä tyhjältä pöydältä; näin on helppo saada juuri halutun näköinen lopputulos.”

Millaisessa hintaluokassa SilverStripe-julkaisujärjestelmällä tuotetut projektit tyypillisesti liikkuvat?

“Verkkopalvelun ominaisuuksista riippuen tyypillisen projektin hinta on alkaen 5000 euroa + alv. Esimerkkinä yksinkertaisesta SilverStripe-projektista voi mainita Aalto-yliopiston Elomedia-tohtoriohjelman tekeillä olevan verkkosivuston, jonka hinnaksi tulee noin 7500 euroa + alv. Yksittäisen projektin hintaan vaikuttaa eniten saitin tarvitsemat lisämoduulit ja niiden räätälöinti projektin tarpeisiin.”

Miten lisenssikustannuksenne muodostuu? Mikä on järjestelmän vuosikustannus perustamisen jälkeen (lisenssit + hosting)?

“Ei erillisiä lisenssikustannuksia. Hosting maksaa verkkopalvelun tarpeesta riippuen noin 1000 e + alv / vuosi ja siitä ylöspäin. Verkkopalvelun ylläpitotöistä sovitaan erikseen.”

Millaisia verkkopalveluita julkaisujärjestelmällä on eniten tuotettu?

“SilverStripellä on toteutettu Suomessa sekä kompakteja kampanjasivustoja että useita satoja alasivuja käsittäviä verkkopalveluita. Alla muutamia esimerkkejä.”

Esimerkki 1: Agency Unreal, http://www.agencyunreal.com

Toteuttaja Barabra Oy.

Esimerkki 2: Havainne Oy, http://www.havainne.com/

Toteuttaja Barabra Oy.

Esimerkki 3: Helsinki Region Welcome Weeks, http://www.welcomeweeks.fi/

Toteuttaja Flo Apps Oy.

Esimerkki 4: Tanssin tiedotuskeskus, http://www.danceinfo.fi/


Toteuttaja Flo Apps Oy.

Esimerkki 5: Tropicana, http://www.tropicana.fi/


Toteuttaja Barabra Oy.

SilverStripen oma sivusto esittelee tällä hetkellä yli 2000 esimerkkisivustoa. Merkittävin SilverStripellä toteutettu palvelu on ollut vuonna 2008 Yhdysvaltain demokraattisen puolueen vuosikokouksen sivusto, jonka täytyi kestää Barack Obaman presidenttiehdokkuuden aiheuttamat kävijäpiikit.”

Yhteenvetoa ja Perttu Tolvasen kommentit:

SilverStripe on kohtuullisen tuore haastaja php-pohjaisten, avoimen lähdekoodin web-julkaisujärjestelmien saralla. SilverStripe on kenties kerännyt suosiota sen takia, että se ei yritä olla mitään erikoista. SilverStripen julkaisujärjestelmätoiminnot on tehty kuten julkaisujärjestelmiä on tehty jo yli 10 vuoden ajan. Käyttöliittymän selkeys ja toimintojen suoraviivaisuus ovat SilverStripen vahvuuksia. Täten SilverStripe vertautuu ehkä parhaiten Joomlaan, joka on ollut varsin suosittu Suomessa. Joomlan suosio on kuitenkin hiipunut viime vuosina merkittävästi, ja Joomlan asemaa ovat vallanneet etenkin Drupal ja WordPress. Nyt myös SilverStripen voi sanoa liittyneen tähän joukkoon.

SilverStripe on erityisesti viestinnällisten verkkosivustojen julkaisujärjestelmä, joten esimerkiksi järjestöt ja erilaiset projektien ja organisaatioiden esittelysivustot saattavat hyvinkin löytää tiensä SilverStripen päälle. Esimerkiksi Joomlahan on perinteisesti ollut järjestöjen suosiossa. Suomessa tunnetummat WordPress ja Drupal taas eivät kumpikaan ole aivan suoraan Joomlaan verrattavissa olevia työkaluja.

Tosin php-pohjaisissa web-työkaluissa valinnanvaraa on tällä hetkellä valtavasti. Suomessa pelkästään Drupal, WordPress, Joomla, eZ Publish ja SilverStripe kisailevat samasta kehittäjäjoukosta. Näiden lisäksi on laaja joukko erilaisia ’palikkakokoelmia’ (ns. frameworkkeja), joiden avulla voidaan myös toteuttaa verkkopalveluja. Näistä suosituimpia ovat mm. Zend Framework, Symphony, CodeIgniter ja CakePHP.

SilverStripen jakautuminen framework-osaan ja julkaisujärjestelmäosaan kertoo myös osaltaan siitä paineesta minkä moni muukin julkaisujärjestelmä kohtaa. Asiakkaat haluavat usein hyvin erityisiä toiminnallisuuksia, jotka pakottavat räätälöinteihin ja tämän seurauksena saatetaan joutua taivuttelemaan hyvää tuotetta melkoisestikin. Tuoteratkaisun taivuttelu taas saattaa johtaa tilanteeseen jossa tuotetta ei voida enää päivittää uusiin versioihin eikä tuotetta voida ketterästi laajentaa lisäosilla.

Tällä hetkellä muodikas ratkaisu tilanteeseen onkin hyödyntää jotain edellä mainittua framework-tyyppistä alustaa (Zend, Symphony, CodeIgniter, Django, jne.) jossa asioita ei ole lukittu aivan yhtä pitkälle kuin kompaktissa julkaisujärjestelmätuotteessa. Tämä mahdollistaa joustavamman toteutuksen, mutta toisaalta projektissa joutuu yleensä toteuttamaan myös ”oman julkaisujärjestelmän”. Hyvää tässä jakautumisessa asiakkaiden kannalta on, että erittäin räätälöidyt verkkopalvelut saadaan pystyyn helpommin ja halvemmalla. Haasteena on se, että projektin alkuvaiheessa joudutaan usein päättämään, että tehdäänkö projekti työläämmällä ja joustavammalla frameworkilla vai käytetäänkö hyvin paketoitua tuoteratkaisua? Valinta on hyvin tilannekohtainen ja vaikea, etenkin tilanteissa joissa tarvittaisiin julkaisujärjestelmän valmisominaisuuksia sekä joustavaa erityissovelluksien toteutusta.

SilverStripe on myös hyvä esimerkki siitä miten julkaisujärjestelmällä tehtävien toteutusprojektien keskihintataso alkaa tippumaan jopa reilusti 30 000 euron alapuolelle. Päteviä sivustoja saadaan pystyyn laajalti käytössä olevalla julkaisujärjestelmällä 10 000 – 20 000 euron toteutusbudjetilla etenkin pienempien digitoimistojen avulla. Osittain tämän mahdollistaa avoimen lähdekoodin lisenssikulujen puuttuminen, mutta tärkeänä osatekijänä ovat myös toteutukseen erikoistuneet toimistot.

SilverStripe kuuluu sarjaan ketteriä työkaluja, jotka mahdollistavat kustannustehokkaat verkkosivustototeutukset mikäli asiakkaan tarpeet verkkosivuston ylläpitoon ovat varsin maltilliset ja “perinteiset”.

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

2 kommenttia on “Esittelyssä: SilverStripe-julkaisujärjestelmä”

 1. Kiitos hyvästä jutusta!

  Silver on meilläkin ollut käytössä suht pitkään ja ketterä työkalu se tosiaan on. Pystyy sillä myös toteuttamaan isompiakin kokonaisuuksia. Ehkä suurien saittien kielihallinta voisi olla järkevämpikin, mutta siinä en toisaalta tiedä muita erittäin hyviä kuin Sitecore. Makuasioita, saa väittää vastaankin.

  /tero

 2. Tapio Nurminen

  En tiennytkään että myös Recommended käyttää SilverStripeä. Hyvä homma! SilverStripe ansaitsisi enemmän näkyvyyttä Suomessa. Etenkin välineen 3-versio näyttää todella lupaavalta.

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun