WordPress Suomessa: Yleiskatsaus alan toimijoihin

Perttu Tolvanen

Wordpress Suomessa

Vierityspalkki järjesti lokakuussa 2013 Suomen WordPress-tekijöiden haun. Tarkoituksena oli koota yhteen kattava tieto tekijöistä, näiden palveluista, osaamisesta, erikoistumisesta sekä WordPressin merkityksestä liiketoiminnalle kokonaisuutena. Myös yksittäiset freelancerit haluttiin mukaan. Kokoon haluttiin saada lista yrityksistä ja tekijöistä, jotka ovat tehneet WordPressillä töitä jo pidempään – ja todistaneet pystyvänsä tekemään sillä laadukkaita verkkopalveluita projektista toiseen.

Tieto on koottu hyödyksi asiakkaille, jotta näiden olisi helpompaa jatkossa löytää sopivin kumppani WordPress-projekteihin.

Tekijöitä ilmoittautui määräaikaan mennessä 52. Vastaamiseen oli selvästi paneuduttu, ja projekteista ja visioista kerrottiin avoimesti. Tästä nöyrä kiitos kaikille vastanneille!

Tietoa saatiin kasaan niin suuri määrä, että luvattu aikataulu viivästyi ja päädyimme kertomaan tuloksista juttusarjan voimin. Luet nyt sen ensimmäistä osaa, jossa esittelemme yleistä tietoa Suomen WordPress-kentästä. Sarjan seuraavat, yrityksiä esittelevät artikkelit julkaistaan tammikuun alussa:

 • WordPress Suomessa: Erikoistuneet tekijät
 • WordPress Suomessa: Turvalliset ja osaavat tekijät
 • WordPress Suomessa: Pienet ja notkeat haastajat
 • WordPress Suomessa: Katsaus tehtyihin sivustoihin
 • WordPress Suomessa: Yrityshakemisto

 Missä tehdään WordPressiä? Mistä vastauksia tuli?

WP Suomessa kartalla

Vastauksia tuli yhteensä 52, mutta kuusi vastanneista toimii useammalla paikkakunnalla. Tähän karttaan on otettu mukaan heidän kohdaltaan muutkin toimipisteet.

Millaiset toimijat tekevät WordPressiä?

WP-tekijät

“Jotain muuta” -vaihtoehdon valinneita oli Vierityspalkin toimituksen mielestä poikkeuksellisen paljon. Tekijöitä hieman tarkemmin tarkastelemalla monet olikin luontevaa sijoittaa muihin kolmeen kategoriaan. Alla siis toimituksen korjaama grafiikka ehkä aavistuksen todellisemmasta jakaumasta.

WP tekijät Suomessa

Ehkä hieman yllätyksettömästi suurin osa vastanneista oli digitoimistoja. Freelancereita ei lopulta katsaukseen ilmoittautunut kuin yksitoista (11) kappaletta.

Kuinka monta WordPress-projekteihin päätoimisesti osallistuvaa henkilöä yrityksissä on?

WP-asiantuntijoiden määrät per yritys
Suurimmassa osassa yrityksiä vain 1-2 henkilöä osallistuu projekteihin päätoimisesti. Ehkä hieman yllättäen seuraavaksi eniten on yli viiden henkilön tiimejä. Yhdeksässä yrityksessä päätoimisesti projekteihin osallistuu 3-4 henkilöä.

Kuinka monta teknistä WordPress-asiantuntijaa yrityksissä on?

WP-teknisten asiantuntijoiden määrät per yritys

Teknisten asiantuntijoiden kohdalla jakauma on hieman ennakoidumpi. Yli puolet WordPress-firmoista nojaa yhteen tai kahteen tekniseen asiantuntijaan. Viiden henkilön tekninen tiimi löytyy vain kouralliselta firmoja.

Miten merkittävä osa WordPress on yrityksen palvelutarjonnasta?

WP merkittävyys liiketoiminnalle

 

WordPressin “harrastajatyökalun” maine lienee ainakin tämän katsauksen perusteella syytä unohtaa. Suurimmalle osalle vastaajista WordPress-liiketoiminta on erittäin merkittävää toimintaa. Vain neljäsosa vastanneista katsoi WordPress-tekemisen olevan heille selvästi sivubisnes.

Mihin suuntaan näette WordPress-liiketoimintanne kehittyvän lähivuosina?

WP liiketoiminta kasvaa

Yhteenvetona voinee todeta, että katsaukseen on valikoitunut varsin laaja otos toimijoita joille WordPress-tekeminen on merkittävää liiketoimintaa. Tekijät ovat keskittyneet pääkaupunkiseudulle, mutta niin on toisaalta webin tekeminen muutenkin. Suurin osa tekijöistä on pienempiä toimijoita, mutta mukana on myös jopa yllättävän paljon yrityksiä joilla on varsin hyvänkokoisia tiimejä.

Digitoimistojen valta-asema on ehkä yllättävänkin iso katsauksessa. WordPressiä ovat historiallisesti suosineet mainostoimistot varsin paljon, mutta kenties mainostoimistoille WordPress on edelleen vain yksi työkalu muiden joukossa.

Seuraavissa artikkeleissa pureudutaan pintaa syvemmälle, jopa yksittäisiin yrityksiin.

Sarjan seuraava osa esittelee WordPressiin erikoistuneita toimijoita Suomessa. Sarjan seuraavat, yrityksiä esittelevät artikkelit julkaistaan tammikuun alussa.

Perttu Tolvanen

Kirjoittaja on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol Oy on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton toimija, joka auttaa asiakkaita valmistelemaan verkkopalveluhankkeita ja valitsemaan sopivimmat kumppanit ja teknologiat.

PS. Kuvitukset ja infografiikat on tehnyt kuvittaja Pirita Tolvanen.

 1. Heikki Hyppänen says:

  Mielenkiintoista statistiikkaa. Kiitos tästä!

 2. Ville-Pekka Reponen says:

  Milloin loput artikkelit julkaistaan?