Julkaisujärjestelmä EpiServer parantanut asemiaan Suomessa

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 15 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Valun Findkit-hakukone uskoo tuovansa lisää laskutusta digitoimistoille.

Julkaisujärjestelmätuote ja ohjelmistotalo EPiServer paransi läsnäoloaan viime vuonna Suomessa* ja onnistui laajentamaan integraattoreiden määrää. Nyt uusimpana asiakkaana on Suunto, joka uudistaa EPiServerin päälle monikielisen verkkopalvelukokonaisuutensa*. Suunto kommentoi tiedotteessaan päätyneen EPiServeriin sen kustannustehokkuuden ja monikielisyyttä tukevien ominaisuuksien ansiosta. Käyttöönotosta ja teknisestä toteutuksesta vastaa Tietotalo.

Tässä artikkelissa luodaan tiivis katsaus EPiServer-julkaisujärjestelmään ja tuotteen asemaan Suomen julkaisujärjestelmämarkkinakentällä.

Tuotteistettua web-sisällönhallintaa monikielisille konserneille

EPiServer* on erityisesti web-sisällönhallintaan erikoistunut sisällönhallintajärjestelmä (tai suomalaisittain julkaisujärjestelmä). Editointiin on tarjolla pitkälle kehittynyt ja monipuolinen wysiwyg-editointi.

image

EPiServer on kevyemmän sarjan web-sisällönhallintajärjestelmätuotteita, mutta Suomen julkaisujärjestelmäkentällä EPiServer tarjoaa kovan vastuksen mille tahansa kotimaiselle tuotteelle. Lisenssien hinnatkin ovat samaa luokkaa suomalaisten tuotteiden kanssa, joten mistään ylihinnoitellusta järjestelmästä ei ole kyse.

Järjestelmän .Net 3.0 -pohjaisuus myös tarkoittaa käytännössä sitä, että järjestelmän nopeasti haltuun ottavia ohjelmistosuunnittelijoita on Suomi täynnä. Muutenkin Windows-palvelinympäristössä toimivana tuotteena EPiServer nauttii hyvin pitkälti samoista eduista kuin Microsoftin Sharepoint. Esimerkiksi Office-tuotteisiin on saatavilla EPiServer-lisäosa. EPiServer on erityisen laajalle levinnyt etenkin pohjoismaissa ja myös Suomessa tuotteella on varsin paljon käyttäjäorganisaatioita.

Lisätietoa ja ruutukaappauksia: EpiServer 5, suomenkielinen pdf-esite*

Kevyen sarjan web-sisällönhallintatuotteet ovat kilpailtu sektori

EPiServer kisaa laajan tuotekirjon kanssa, koska kevyemmän sarjan web-sisällönhallintatuotteita on markkinoilla valtavasti. Ehkä tyypillisimpiä verrokkeja EPiServerille ovat Microsoftin Sharepoint 2007* ja avoimen lähdekoodin DotNetNuke. Eri alustoilla toimivia avoimen koodin kilpailijoita ovat Suomessa ainakin Drupal, Joomla*, Midgard ja eZ Publish*.

Pitkälle tuotteistetut ominaisuudet ja avoimet rajapinnat vahvuutena

Verrattuna esimerkiksi Sharepointtiin EPiServer on huomattavasti vahvemmin suuntautunut web-sisällönhallintaan ja on myös tuotteena nopeammin käyttöönotettavissa. Samankaltaisuus syntyy lähinnä kummankin hyödyntämistä Web Part –alueista. Myös moniin avoimen lähdekoodin tuotteisiin verrattuna EPiServer pärjää mainiosti pitkälle viedyn tuotteistuksensa ansiosta. EPiServer tarjoaa suoraan paketista hyvin toimivia ja käyttökokemukseltaan käyttäjäystävällisiä toiminnallisuuksia. Moniin muihin suljettuihin julkaisujärjestelmätuotteisiin verrattuna EPiServer tarjoaa myös varsin hyvät, avoimet rajapinnat. Näiden rajapintojen kautta on syntynyt monenlaisia lisäosia ja laajennuksia, kuten Sharepoint-lisäosat. Toisaalta EPiServerin “ekosysteemiä” on myös kritisoitu varsin suppeaksi, esimerkiksi verrattuna moniin avoimen lähdekoodin tuotteisiin.

Suljetuissa tuotteissa kysynnän ja tarjonnan pitää kohdata

Suljettujen tuotteiden kohdalla tärkeintä on löytää tuote jonka kehityspolku vastaa parhaiten organisaation omia tarpeita. Avoimen koodin tuotteita voi taivuttaa minne haluaa, mutta suljettujen tuotteiden edut tulevat yleensä parhaiten esille kun hyödyntää tuotetta niihin tarkoituksiin mihin se on suunniteltu. Tällöin parhaimmillaan pääsee nauttimaan hyvin suunnitellusta käyttöliittymästä ja luotettavasta ohjelmistosta. Kolikon kääntöpuoli on, että jos omat tarpeet kehittyvät toiseen suuntaan on oman polun kulkeminen hankalaa ja kallista. Tämä pätee avoimenkin lähdekoodin tuotteisiin, mutta ongelma on hankalampi suljettujen tuotteiden kohdalla.

Integraattoreita Suomessa useita

Integraattoreita Suomessa ovat EPiServerille ainakin Logica*Avenla, Koodiavain*, Tietokoura* ja Tietotalo*. Avenla toteuttaa myös .Net-pohjaisella, avoimen lähdekoodin DotNetNukella. Myös Tietotalo ja Logica toteuttavat muillakin julkaisujärjestelmillä kuin EPiServerillä.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina tai sisällön muututtua olennaisesti.)

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

3 kommenttia on “Julkaisujärjestelmä EpiServer parantanut asemiaan Suomessa”

 1. EPiServerin integraattoreista kannattaisi lisäksi mainita Logica, joka on toteuttanut vuosia ko. alustalle useita kymmeniä verkkopalveluita.

 2. Jep. Ainakin poliisilla oli vuosia sitten Episerver-toteutus jonka muistaakseni toimitti Logica.

 3. Kiitos täydennyksestä Sari. Isojen talojen tarjonnasta on ulkopuolisena vähän haastavaa saada selvää joten mahtavaa että Logicasta jalkaudutaan korjaamaan virheet! :)

  Yllättävän vähän Tieto/Accenture/Logica/Fujitsu/Digia ym isoista taloista taidetaan suomalaista web-mediaa seurata kun sieltä harvoin mitään kommentteja tulee. Ja täydennyksiä ja korjattavia juttuja varmasti olisi. Pienemmille toimijoille tämä on tietysti vain hyvä asia kun oman näkökulman saa paremmin esille.

  Sisäasiainministeriössä on tosiaan ollut käytössä EpiServer. Googlettamalla löytyikin julkinen kehittämissuunnitelma jossa on mainittu tuo järjestelmäkirjo: “Iinestä, Haltia, Sallia, Hellua, Essiä, Luotsia, Santraa, Ollia, Joikua, Verttiä ja Mintraa ylläpidetään WMDatan Combo G2 -julkaisujärjestelmällä. Rajavartiolaitoksen
  Rajanettiä ylläpidetään Atbusiness Publisherilla, Ulkomaalaisviraston Suvia Fujitsu Services Oyj:n NetCommunityllä ja poliisitoimen Seittiä WMDatan Episerver-julkaisujärjestelmällä.”

  Lähde: *linkki poistettu toimimattomana*

  Sisäasiainministeriö tosin haki muistaakseni yhtenäistä järjestelmäalustaa ison kilpailutuksen kautta hiljattain. En ole tuloksia tosin seurannut, että josko olisivat päätöksen tehneet.

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun