Puolueet, ehdokkaat ja julkaisujärjestelmät

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 16 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Valun Findkit-hakukonetuote uskoo tuovansa lisää laskutusta digitoimistoille.

Vierityspalkissa aiemmin uutisoitiin useiden isojen puolueiden päätymisestä Kotisivukoneen käyttäjiksi. Kotisivukoneella tehtyyn kunnallisvaaliehdokkaan vaalisivustoon onkin voinut törmätä nyt monen puolueen kunnallisvaaliehdokkaan kohdalla. Kotisivukoneen tarjoavat edullisesti ehdokkailleen ainakin Keskusta, SDP ja Kristillisdemokraatit. Tosin mistään laajamittaisesta ryntäyksestä ei voi puhua. Kunnallisvaaliehdokkaat eivät ole vielä laajalti verkossa – tai jos ovat, niin varsin kirjavasti.

Kokoomus yhtenäistänyt sillisalaattia Optinetin avulla varsin tehokkaasti

Kokoomus ja Vihreät tekivät omat ratkaisunsa jo aiemmin. Kokoomus tarjoaa ehdokkailleen Optinetin* kotisivutyökalua edulliseen hintaan. Kokoomuksen joukoissa on myös paljon ehdokkaita jotka ovat päätyneet omiin ratkaisuihinsa joko omatoimisesti tai moninaisten web-suunnittelijoiden avustamana.

Kohtuullisen kokoisen kierroksen perusteella voi sanoa, että Kokoomuksen ehdokkaiden sivustot ovat varsin yhtenäisiä ja päätyminen jo varhaisessa vaiheessa keskitettyyn järjestelmäratkaisuun on tuottanut tulosta. Todennäköisesti ehdokkaita on myös ohjeistettu esimerkiksi sivustojen rakenteiden osalta, koska moni kokoomuslainen on saanut päänavigaationsa ja sivustonsa perusrakenteet varsin käytettäväksi ja selkeäksi. Mitenkään merkittävästi eivät Kokoomuslaisten sivustot kuitenkaan eroa esimerkiksi SDP:n tai Keskustan ehdokkaista.

Vihreillä keskitetyin ratkaisu ja visuaalinen ilme varsin yhtenäinen

Vihreät ovat taas panostaneet ehdokkaiden keskitettyyn esittelyyn ja jokaiselle ehdokkaalle on tarjottu “oma sivu” osana Vihreiden sivustoa. Lisäksi Vihreille ehdokkaille lienee tarjottu vielä edullisia sopimuksia luotettujen toimijoiden kanssa, koska niin yhtenäisiä ovat monet Vihreiden ehdokkaiden vaalisivustot. Järjestelmävalinnat vaihtelevat Vihreillä WordPressistä Joomlaan*. Yksinkertaisemmat sivustot pyörivät yleensä WordPress-blogityökalun avulla, mutta moni on myös päätynyt laajempaan Joomla-julkaisujärjestelmään.

Poikkeuksellista Vihreiden kohdalla on, että vaikka sivustojen toteutusratkaisut vaihtelevat niin visuaalinen ilme on varsin yhtenäinen suurimmalla osalla ehdokkaista. Graafinen ohjeisto on ilmeisesti pystytty viestimään riittävän yksinkertaisena myös kentälle.

Myös Keskusta on panostanut hyvään ehdokkaiden esittelyyn sivustollaan, mutta yksittäisten kotisivujen ilmeeseen ei Keskustan visuaalinen ilme ole kovin laajasti jalkautunut.

Kokonaisuutena ehdokkaiden sivustot ovat edelleen varsin kirjavaa katsottavaa. Lähinnä blogien lisääntyminen on selkeyttänyt sivustojen formaattia ja luettavuutta, koska yleensä ehdokkaat ovat tyytyneet blogipalveluiden mallipohjiin jotka ovat varsin selkeitä ja luettavia.

Puolueiden verkkopalvelut varsin sekalaisilla kokoonpanoilla

Puolueiden keskusjärjestöjen verkkopalvelutkin pyörivät hyvin sekalaisilla kokoonpanoilla. Esimerkiksi Kokoomuksen pääsivusto on Optinetin toteuttama, mutta muut sekalaiset kampanjasivustot toimivat pääosin Joomlan päällä. SDP on tukeutunut eMedian julkaisujärjestelmiin*, mutta käyttää Joomlaa mm. Reilu Suomi -kampanjasivustollaan* ja 24d-verkkolehtensä* taustalla. Vihreät luottaa pääsivustonsa osalta Drupaliin, mutta käyttää myös laajasti Joomlaa monilla tytärsivustoillaan. Vihreät suosivat myös ilmeisesti WordPressiä. Keskustan pääsivusto ja kotivaalit.fi-kuntavaalisivusto ovat Tietotalon julkaisujärjestelmien päällä. Keskustan verkkolehti* taas on tehty OpenCMS-julkaisujärjestelmällä. Kristillisdemokraattien verkkopalvelu* on Interactive Partners Oy:n* toteuttama. Vasemmistoliiton pääsivusto ja verkkolehti* ovat Ch5 Finlandin toteuttamia* ja pyörivät täten Navigo CMS:n* päällä. Vasemmistoliiton erillinen kuntavaalisivusto* ei kuitenkaan ole Navigon päällä.

Ylipäätään on todella omituista miksi melkein jokaisella puolueella pitää olla vähintään 3-4 eri sivustoa joiden taustalla on vielä eri julkaisujärjestelmät. Onko rahoitusta helpompi saada kun tekee jokaisesta toiminnosta oman, erillisen verkkopalvelun? Vai onko tilanteeseen olemassa joku järkevä selitys? Tehokkaan verkkostrategian näkökulmasta sisältöjen ja tekemisen hajauttaminen useaan eri palveluun ei tunnu mitenkään järkevältä.

Puolueiden omien verkkopalveluiden ja järjestelmien sekaisuuden huomioiden ei ole mitenkään yllättävää, että puolueet eivät ehdokkailleen ole selkeätä ohjeistusta tai koulutusta kyenneet antamaan. Julkaisujärjestelmienkin kohdalla harrastetaan hyvin kirjavaa järjestelmävalikoimaa.

Ehkä sittenkin puolueiden tulisi ensin selkeyttää verkkopresenssinsä ja vasta sitten keskityttäisiin ehdokkaisiin.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun