Vinkkejä ohjelmistovalintaan: Milloin on ohjelmistoratkaisun kypsyys tärkeää?

Perttu Tolvanen

Tuotteen tai ohjelmiston kypsyys on usein hyvin tärkeä kriteeri kun valitaan teknologista ratkaisua tai yksittäistä järjestelmätuotetta. Kypsyys ei kuitenkaan ole itseisarvo ja se voi olla jopa rasite tietyissä tilanteissa.

Esimerkiksi tällä hetkellä internet kehittyy niin huimaa vauhtia, että julkaisujärjestelmätuotteet eivät tahdo pysyä perässä. Pelkästään sosiaalisen median palvelut muuttavat perinteisten verkkosivustojen asemaa ja vaatimuksia niin nopeassa tahdissa, että moni asia vanhentuu parissa vuodessa. Edelleen ollaan myös aivan alkutaipaleella sen ymmärtämisessä, että mitä kaikkea verkossa voikaan tehdä ja miten verkko muuttaa mitäkin toimialaa. Edes julkaisutoimintaa harjoittava mediatalo tai tutkimuslaitos ei voi enää olettaa automaattisesti, että paras tapa jaella omia sisältöjä verkossa olisi julkaista ne omalle verkkosivustolle oman julkaisujärjestelmän avulla.

Kaikki tämä vaikuttaa siihen, että kovin pysyviä teknologisia linjauksia tai valintoja on vaikeaa – ellei mahdotonta – tehdä. Lisäksi pitäytyminen tutuissa ja turvallisissa ratkaisuissa voi jopa vaikeuttaa reagointia muuttuvaan maailmaan. Kypsän ohjelmistoratkaisun valinta voi näin osoittautua jopa rasitteeksi organisaatiolle.

Kypsä ratkaisu kun usein tarkoittaa:

 1. pitkän kehityshistorian omaavaa,
 2. käyttöliittymäratkaisuiltaan pitkälle viimeisteltyä,
 3. paljon toimintoja sisältävää,
 4. teknologiselta pohjaltaan useamman vuoden takaisiin ratkaisuihin perustuvaa sekä
 5. hitaasti ja hankalasti mukautettavaa asiakaskohtaisiin tarpeisiin.

Kypsä ratkaisu taas soveltuu parhaiten tilanteeseen jossa asiakas kaipaa ja odottaa:

 1. koeteltuja, hyväksi havaittuja ratkaisuja,
 2. vakaata, turvallista ratkaisua,
 3. ennustettavaa, suoraviivaista tulevaisuutta,
 4. selkeätä pakettia toiminnallisuuksia ja
 5. samanlaisia ratkaisuja kuin kilpailijoilla.

Kypsän ratkaisun sijasta kannattaisikin nopeita muutoksia vaativissa tilanteissa arvottaa ominaisuuksia kuten:

 1. muutosnopeutta,
 2. mukauttamismahdollisuuksia,
 3. uusien kokonaisuuksien/työkalujen liitäntämahdollisuuksia
 4. sitoutumattomuutta yksittäisiin tuotteisiin tai toimittajiin sekä
 5. osaavien ja näkemyksellisyyttä omaavien tekijöiden löytämiseen.

Monella toimialalla ja monelle asiakkaalle internet edustaa tällä hetkellä ympäristöä, jossa kypsyys ei ole arvo. Tärkeämpää on löytää tiimien ja teknologioiden yhdistelmiä jotka tarjoavat muutosnopeutta, mukauttamismahdollisuuksia ja toimituskykyä.

Kypsyyden ja muutosnopeuden tasapainottaminen ei ehkä ole mahdotonta, mutta ainakin se on kovin harvinaista nykyisen internetin kehitysnopeudesta johtuen. Tästä syystä kannattaa aidosti harkita myös ei-niin-kypsiä ratkaisuja, jotka voivat tarjota kaivattua muutosnopeutta ja mukauttamismahdollisuuksia.

Nyrkkisääntönä voisi pitää, että mitä nopeammassa muutoksessa omat vaatimukset ja toimintaympäristö ovat, niin sitä fiksumpaa on maksaa työstä valmistoimintojen sijaan – ja toisinpäin.

 1. Petri Mertanen says:

  Nyt on pakko käyttää tämä sopiva tilaisuus hyväksi ja mainita monikanavaisen julkaisemisen aamiaisseminaaristamme, joka sisältää varmasti tuoreita, kansainvälisiä puheenvuoroja: http://www.naviatech.fi/page.php?page_id=22

  Tilaisuus on tarkoitettu pääsääntöisesti nykyisille tai potentiaalisille asiakkaille sekä partnereille, mutta luonnollisesti myös median edustajat ovat tervetulleita. Vastaan mielelläni kysymyksiin tapahtumaan liittyen.

  Petri Mertanen
  CEO Finland
  NXC – OPEN RELIABLE
  Skype:petrimertanen
  Mobile +358 400 792 616
  http://www.nxc.fi

  Visit my blog: http://www.mertanen.info
  Follow me: http://www.twitter.com/mertanen