Mitä kuuluu SilverStripelle?

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 11 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Valun Findkit-hakukonetuote uskoo tuovansa lisää laskutusta digitoimistoille.

Julkaisujärjestelmäkentällä on viime aikoina puhuttu paljon WordPressistä, mutta muillakin työkaluilla tehdään runsaasti projekteja tässä maassa. WordPressin kanssa kisailevat etenkin astetta joustavammat työkalut, kuten SilverStripe, Concrete5 ja Drupal. Näistä SilverStripe esiteltiin Vierityspalkissa pari vuotta sitten ja nyt tilanteeseen päätettiin kysyä päivitystä Flo Appsin Tapio Nurmiselta. Nurmisen Flo Apps on yksi aktiivisimpia SilverStripe-firmoja ja tekee myös projekteja WordPressillä joten kysymyksiin otettiin myös hieman vertailevaa näkökulmaa.

silverstripe-logo (png)

1) Onko tekijäkentälle tapahtunut muutoksia esittelyartikkelin kirjoittamisen jälkeen?

Suomessa SilverStripen käytöstä ovat luopuneet digitoimistot Aucor ja Barabra. Aktiivisia SilverStripe-yrityksiä ovat Suomessa tällä hetkellä ainakin:

2) Minkälaista kehitystä itse julkaisujärjestelmälle on tapahtunut? 

Maailmanlaajuisesti SilverStripen suosio on pysynyt viimeiset puolitoista vuotta ennallaan: ei noussut eikä laskenut (lähde).

Lähin vertailukohta SilverStripelle on Concrete5. Concrete5:n globaali markkinaosuus on mennyt SilverStripestä ohi, mutta vastaavasti SilverStripe-saittien kävijämäärät ovat keskimäärin hieman korkeammat kuin Concrete5-saittien.

Melkoinen piristysruiske koko kansainväliselle SilverStripe-yhteisölle oli välineen 3-sukupolven julkaisu kesällä 2012. Uusi versio on kerrassaan erinomainen. Nyt sisällönhallinta on kokonaan erotettu SilverStripe Frameworkista.

CMS:n uusi käyttöliittymä on selkeä ja mielestäni parempi kuin esimerkiksi WordPressissä tai Drupalissa. Sisällönhallinta on suunniteltu taipumaan monimutkaisiin tietorakenteisiin ja SilverStripe Frameworkin ORM-malli mahdollistaa räätälöityjen tietorakenteiden käsittelyn aiempaa ketterämmin.

Uuden version oletusteemat ovat responsiivisia ja sivuja voi esikatsella CMS:ssä sekä mobiili-, tabletti- että desktop-näkymässä.

Uuden-Seelannin hallinto on ottanut kuluvan vuoden aikana SilverStripen käyttöön yhteiseksi julkaisualustakseen (Common Web Platform).

3) Ketä vastaan SilverStripe kilpailee tällä hetkellä Suomessa eniten? Milloin SilverStripe on mielestäsi parempi vaihtoehto kuin WordPress?

Suomessa SilverStripe kilpailee muiden yleisimpien julkaisujärjestelmien kanssa: WordPressin, Concrete5:n ja osittain Drupalin. SilverStripe ei ole kovin laajalti tunnettu, joten meidän kokemuksemme mukaan ensisijaisesti pitää hankkia asiakas ja sitten, jos projektin tarpeet sitä edellyttävät, ehdottaa SilverStripeä julkaisujärjestelmäksi.

Jos SilverStripeä verrataan WordPressiin, niin WordPress sopii mielestäni projekteihin, joissa vaatimukset ovat kohtuullisen “vakiokamaa”: esimerkiksi verkkokauppaa, blogia ja kuvakarusellia. Toki SilverStripekin tarjoaa näitä, mutta omimmillaan se on projekteissa, joissa on sellaisia erityisvaatimuksia, joita WordPress-pluginit eivät tarjoa valmiiksi. On helpompi räätälöidä SilverStripeä kuin alkaa rakentaa / muokata sopivaa WordPress-pluginia. Etenkin tietointensiivisissä sivustoissa (kuten Töissä.fi) SilverStripen ORM taipuu visualisointien taustajärjestelmäksi joustavammin.

Toisaalta, juuri joustavuutensa ansiosta myös SilverStripe sopii kevyehköön “mainostoimistokäyttöön”. Tuore SilverStripellä tehty kampanjasaitti on Fonectan Vartissa verkkoon -sivusto.

Drupaliin verrattuna SilverStripe on suoraviivaisempi ja SilverStripen MVC-malli ja aito oliopohjaisuus tekee kehittämistyöstä näppärää.

Kiitos vastauksista Tapio Nurminen. WordPress on ehkä ottanut niskalenkkiä suosiossa, mutta julkaisujärjestelmämarkkina ei suinkaan ole vielä valmis, joten mukava kuulla, että SilverStripe porskuttaa myös.

Perttu Tolvanen

Kirjoittaja on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol Oy on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton toimija, joka auttaa asiakkaita valmistelemaan verkkopalveluhankkeita ja valitsemaan sopivimmat kumppanit ja teknologiat.

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

2 kommenttia on “Mitä kuuluu SilverStripelle?”

 1. WordPress oli meillä töissä.fi:n toteutusta suunniteltaessa vakavassa harkinnassa, mutta epäröimme soveltuvuutta juuri noiden dataintensiivisten visualisointien vuoksi.

  Benchmarkkasimme sivustoja, mutta emme löytäneet mitään vastaavaa WP:llä toteutettuna. Varmaankin palvelumme toinen pääosio, joka koostuu kertomuksista, olisi hoitunut erinomaisesti WP:lläkin.

 2. Heikki Hyppänen

  Kiitos kirjoituksesta. Silverstripe on aina vaikuttanut kiinnostavalta, mutta järjestelmiä on monta ja tämä ei kovin usein nouse keskusteluissa esille. Täytyy pitää kehitystä silmällä ja testatakin, jos aikaa sattuu löytymään.

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun