Turun kaupunki julkaisee Drupal-alustansa avoimena koodina

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 8 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Drupal on yllättävän iso bisnes Suomessa: "30-40 miljoonaa euroa".

Vierityspalkissa on kirjoitettu avoimesta koodista paljon, mutta kaikesta puheesta huolimatta hyvin harva asiakas on lopulta päätynyt julkaisemaan tekemiään koodeja avoimesti. Sitra haaveili tästä Drupal-uudistuksensa kanssa vuosia sitten, mutta ei lopulta onnistunut tavoitteessaan. Sittemmin Drupalia on tässä maassa käytetty monenlaisten isojen kokonaisuuksien alustana. Esimerkiksi monet mediatalot ovat tehneet omia monistettavia Drupal-alustojaan, mutta eivät ole näitä kuitenkaan julkaisseet avoimesti kaikkien käyttöön – ei edes YLE. Mediatalojen lisäksi isoja Drupal-käyttäjiä ovat mm. Kuntien Tiera, Helsingin yliopisto. Yksityisen puolen megakonserneista viimeisimpiä Drupal-käännynnäisiä lienee Neste.

Nyt Turun kaupunki on ilmoittanut, että se valmistelee kaupungin laajan Drupal-alustan julkaisua vuodenvaihteessa. Heidän kolme kumppaniaan (Wunderkraut, Druid, Citrus) ovat jo kuulemma kesästä asti tehneet valmistelutöitä julkaisun edistämiseksi. Julkaisun kohteena on Turku.fi-sivustopohja ja tapahtumakalenteri. Hankkeen blogissa avataan työtä hieman tarkemmin kuin varsinaisessa julkistusuutisessa.

Tämä on merkittävä uutinen etenkin isojen kaupunkien ja kuntien näkökulmasta. Etenkin nyt kun Kuntien Tiera on päättänyt lopettaa oman Drupal-alustansa tarjoamisen ja jatkokehityksen.

Ehkä merkittävintä tässä on kuitenkin se, että Turku näyttää esimerkkiä siinä miksi julkishallinnossa avoimen koodin valinta ei tarvitse erityisiä perusteluita. Jos koodi vapautetaan oman projektin jälkeen muiden käyttöön, hyödyt voivat olla huomattavia – sekä vapauttajan että jatkojalostajien näkökulmasta.

Tätä aiemmin koodin laajamittaista vapautusta on tapahtunut vain muutamissa räätälitoteutushankkeissa. Turku.fi-sivustopohjan hyödynnettävyys on aivan omassa luokassaan, koska isoja kaupunkeja on tässä maassa useita kymmeniä, joilla on hyvin samankaltaiset tarpeet.

Ilman jonkinmoista räätälöintiä tuskin kukaan pystyy vuodenvaihteessa julkaistavaa pohjaa ottamaan käyttöön, mutta varmasti pohjasta on hyötyä oman projektin pohjana. Jotkut moduulit tai osat voidaan ehkä jopa ottaa käyttöön sellaisenaan. Tämä tarkentunee ensi vuoden alussa, kun vapautettavan pohjan laajuutta ja sisältöä päästään oikeasti tutkimaan.

Julkistusuutisessa korostetaan toiminnan hyötyjä erityisesti pienille ja keskisuurille kunnille. Tämän väitteen tueksi ei kuitenkaan vielä ole oikein todistusaineistoa. Esimerkiksi Tieran Drupal-hankkeen kokemukset puhuvat oikeastaan jopa väitettä vastaan. Saman mallin ajaminen pienille ja suurille kunnille ei ole välttämättä realistista. Kuntalehden haastattelussa Tieran toimitusjohtaja Jyrki Halttunen jopa kommentoi varsin suorasanaisesti, että “ei yhden firman kannata yrittää tehdä kaikkien Suomen kuntien verkkosivuja”.

Todennäköisintä onkin, että Turun koodipohjasta kiinnostuvat ensisijaisesti muut suuret kaupungit ja kunnat, joilla on edes samansuuntaiset budjettivarat kuin Turun kaupungilla. Aivan pienimpien kuntien verkkosivustoalustaksi Turun kaupungin mallipohjasta tuskin on. Pienillä kunnilla kun ei ole verkkosivustouudistuksiinsa kuin muutamia kymmeniä tuhansia euroja laitettavaksi, jos sitäkään. Olisikin hienoa, jos esimerkiksi WordPressiä käyttävistä kunnista joku tekisi vastaavan tempun kuin mitä Turku suunnittelee.

Kaikkein hienointa asiassa on kuitenkin Turun näyttämä esimerkki. Julkishallinnon kannattaa hyödyntää verkkopalveluissaan avoimen koodin alustoja, ja niiden tarjoamaa mahdollisuutta tehdyn työn julkistukseen avoimesti muiden käyttöön. Ihanteellista olisikin, että jo tarjouspyynnöissä yleistyisi vaatimus toteutuksen julkaisusta projektin jälkeen muiden hyödynnettäväksi.

PS. Tilaa sähköpostiisi Vierityspalkin kuukausittainen kooste blogin artikkeleista, niin pysyt mukana web-alan puheenaiheissa.

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

1 kommentti “Turun kaupunki julkaisee Drupal-alustansa avoimena koodina

 1. […] Turun kaupunki julkaisee Drupal-alustansa avoimena koodina […]

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun