Grand Onen budjettikategorian finalistit (2022)

Artikkeli

Grand Onen budjettikategoria sai tänä vuonna hieman aiempaa isomman budjetin, kun katoksi asetettiin 40 000 euroa. Tämä alkaa jo olla varsin kunnollinen raha. Budjetin nosto oli varsin paikallaan, koska yhä useampi pk-yrityskin investoi nykyisin verkkopalveluunsa useita kymppitonneja. Finalisteissa on jopa kahden hengen pk-yritys, Simelius Simelius, joka on investoinut 20 000 euroa oman sivustonsa uudistukseen.

Tänä vuonna tässä kategoriassa vaadittiin myös hieman parempia kuvauksia teknisestä ratkaisusta ja siitä kuinka asiakas pystyy ylläpitämään sivustoa. Tämä onkin erityisen tärkeätä, kun kyse on rajallisen budjetin asiakkaista. Hyvä verkkosivustoratkaisu palvelee vuosien ajan ja on asiakkaan itsensä muokattavissa mahdollisimman laajasti.

Finaaliin pääsi viisi työtä, yhteensä töitä lähetettiin kisaan 18 kappaletta.

Finalisti: Simelius Simelius

Kahden hengen video-ja valokuvausfirmalle tehty sivusto herättelee suorastaan muistoja 2000-luvun alun multimediahuumasta, kun liikkuvaa kuvaa on käytetty runsaasti ja päänavigaatiokin on reilusti vinossa. Suunnittelusta ja tuotannosta on vastannut mainostoimisto Grundlage. Teknisenä alustana ylläpitoa auttamassa on WordPress, mutta sivuston asiakkaalle näkyvä kerros on pitkälti räätälöity, mitä voikin odottaa näin visuaalisesti voimakkaan sivuston kohdalla.

Pelkästään elämyksellisyys edellä ei ole kuitenkaan menty, vaan esimerkiksi töiden selailu on tehty myös isoja näyttöjä ja ammattikäyttöä ajatellen. Töitä voi suodattaa ja lajitella eri tavoin, jolloin ammattimainen ostaja pystyy helposti perehtymään toimiston erilaisiin projekteihin. Videot ja kuvat myös käyttävät suurilla näytöillä kaiken tarjolla olevan tilan, joten isolla näytöllä kokemus on parhaimmillaan varsin vaikuttava.

Projektista kertova tietosivu kuvaa myös teknisiä yksityiskohtia ja sivustolla saavutettuja tuloksia.

Finalisti: Nomen Nescio

Muotibrändi Nomen Nescio on pyrkinyt sivustollaan myös herättämään tunteita ja erottumaan massasta. Suunnittelusta on vastannut Erno Forsström ja toteuttajana myös yhden hengen toimisto, Viiksimaisteri. Sivusto on selvästi brändin mukainen, minimalistinen ja mustavalkoinen, fonttia ja navigaatioratkaisuja myöten. Sivuston käytettävyys on kuitenkin varsin hyvä, mallistoa voi selata monipuolisesti ja tuotteiden suosittelu on myös hyvin toteutettu. Nokkelana yksityiskohtana on index-tyyppinen selailumahdollisuus, jota voi pitää jonkinlaisena vastaiskuna monien isojen verkkokauppojen työläälle selailtavuudelle.

Teknistä ratkaisua ei ole tämän projektin osalta kuvattu lainkaan, eikä myöskään asiakkaan ylläpitomahdollisuuksia, joten ainakin työn vertailtavuuden osalta suoritus jää hieman puoliväliin.

Finalisti: Solein by Solar Foods

Avidlyn suunnittelema ja toteuttama Solein-brändin lanseeraus on ehkä ensisijaisesti tarina uuden tuotteen lanseeraamisesta ja siitä miten paljon nykyisin tarvitaan uusia sisältöjä, jotta brändi voi saada huomiota verkossa. Ajankuva on myös se, että oma uutiskirje on varsin keskeisessä roolissa, ja siihen pyritään saamaan tilaajia jopa varsin agressiivisesti.

Sivuston käytettävyyttä ei kuitenkaan voi erityisesti kehua. Sisältöjen esittämisessä käytetään outoja pudotusvalikoita, ja on ajoittain varsin epäselvää, mikä elementti on klikattava ja mikä ei. Runsas erilaisten pop-up-ikkunoiden käyttö tuntuu myös kovin vanhanaikaiselta ja keskeyttää sivuston selaamisen jatkuvasti. Sivusto onkin lopulta varsin perinteinen kampanjasivusto, jossa erittäin voimakkaasti yritetään saada ihmisiä uutiskirjeen tilaajiksi.

Teknisenä alustana on Hubspot, mutta muutoin projektikuvaus ei keskity mitenkään sivustoprojektiin, ja muun muassa saitin toteutusbudjetti jää täysin pimentoon.

Finalisti: Koneen Säätiö

Redandbluen suunnittelema ja toteuttama Koneen Säätiön verkkosivusto on varsin laaja kokonaisuus, jossa isossa roolissa on ollut myös sivuston sisältöjen jäsentäminen. Sivuston suunnittelussa on jopa hyödynnetty käyttöliittymäprototyyppiä, jonka avulla on tehty myös pienimuotoinen käyttäjätestaus, jossa oikeilta loppukäyttäjiltä on saatu kommentteja ja palautetta.

Projektitarinan perusteella vaikuttaa siltä, että alle 40 000 euron budjetilla on asiakas saanut varsin paljon suunnittelutyötä, mutta myös varsin laajan sivuston, jossa on useita erilaisia osioita, ja jopa integraation kautta tuotuja sisältöjä.

Käyttäjälähtöisyys on selvästi ollut prosessissa mukana, ja esimerkiksi saavutettavuus on ollut tärkeä vaatimus. Tätä taustaa vasten on ehkä hieman outoa kuitenkin, että sivusto käyttää varsin levotonta navigaatiojärjestelmää, jossa päänavigaatio katoaa vieritettäessä, mutta hypähtää taas näkyviin erittäin herkästi, jos käyttäjä vierittää sivua hiemankin ylöspäin. Tällainen navigaatioratkaisu on varsin erikoinen ainakin tällaisella laajalla informaatiosivustolla, eikä edusta ainakaan saavutettavuuden näkökulmasta ennakoitavaa ja helposti hallittavaa ratkaisua.

Sivuston tuotantobudjettia ei ole projektitarinassa kerrottu, eikä muutenkaan tarinassa ole kovin hyvin avattu asiakkaan näkökulmaa sivuston ylläpitoon ja kehittämiseen. Täten tehty kokonaisuus jää ehkä hieman epäselväksi.

Finalisti: Partioscout.fi-kotisivukone

Aiempinakin vuosina pärjännyt Into-Digital on jälleen finaalissa, ja jo toista kertaa partiolaisille tehdyllä työllä. Tällä kertaa projektina on ollut eräänlaisen kotisivukoneen rakentaminen lippukuntien vapaaehtoisten käyttöön. Teknisenä alustana projektissa on WordPress, jonka monisivustotoiminnolla on työssä keskeinen rooli.

Budjetiksi on ilmoitettu 22 000 euroa, jonka puitteissa on tehty joustava sivustopohja, jota lippukunnat voivat myös muokata omien tarpeidensa mukaan. Ainakin tarina on hyvä esimerkki siitä, että varsin isoakin käyttäjäryhmää palveleva kokonaisuus voi syntyä varsin maltillisella budjetilla, kun järjestelmävalinta osuu tarkoitukseen hyvin sopivaan järjestelmään. Täten ainakin hinta-laatusuhteen näkökulmasta tämä projekti on erittäin vahvoilla, vaikka syntyvien lopputulosten laatu riippuukin paljon sisällöntuottajien osaamisesta.

Tuomaristo valitsee ja perustelee voittajan 7.4.2022 gaalassa

Kategorian voittaja selviää vasta 7.4.2022, jolloin tuomariston päätös ja perustelut julkaistaan. Tänä vuonna finalistit edustavat varsin erilaisia projekteja, joten on paljon tuomareiden painotuksista kiinni, kuka voittaa.

Simelius Simelius on ainakin projektina sellainen, josta on vaikea löytää suuria kauneusvirheitä, ja lopputulos on myös jotain aidosti massasta poikkeavaa. Tarina on hyvä, työ on kuvattu hyvin, tulokset ovat konkreettisia ja uskottavia.

Koneen Säätiö ja Partioscout.fi edustavat taas enemmän kustannusnäkökulmaa ja tavallisempia projekteja, joissa on toki tehty laadukasta työtä rajallisissa puitteissa. Jos tuomaristo haluaa painottaa esimerkiksi hyvää hinta-laatusuhdetta, voi jompikumpi näistä pärjätä.

Nomen Nescio taas edustaa indie-tyyppistä tuotantoa, jossa kaksi freelancer-tyyppistä tahoa on loihtinut massasta erottuvan verkkokaupan, jossa on myös muutamia kiinnostavia yksityiskohtia. Tämän nostaminen jotenkin ihanneprojektiksi olisi ehkä tässä kategoriassa hieman outoa, vaikka kyse onkin selvästi onnistuneesta yhteistyöstä. Toisaalta, kyseessä on myös konkreettinen esimerkki siitä, että ei laadukkaiden sivustojen tekeminen aina tarvitse isoja toimistoja.

Tuomariston perustelut, jälleen kerran, ratkaisevat.

PS. Tilaa Vierityspalkin kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje, joka koostaa artikkelit, linkkivinkit, työpaikat ja julkaisut (uutiskirjeellä on jo yli 900 tilaajaa).

Aiemmin Grand Onesta kirjoitettua:

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

1 kommentti “Grand Onen budjettikategorian finalistit (2022)

 1. Ja voittajaksihan nostettiin gaalassa Simelius Simelius, kuten tässä artikkelissa vähän jo veikkailtiinkin.

  Kunniamaininnat sai Partioscout ja Nomen Nescio.

  Onnittelut palkituille!

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen kävijöistä

 • 1140+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.

 • 29 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen.

Siirry takaisin sivun alkuun