Finnfotolta käyttöehto-ohjeistus valokuvakilpailuille

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 15 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Printtilehdet muuttuvat uutiskirjeiksi - case Sport Digi.

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry on laatinut valmiin pohjan, jonka avulla valokuvauskilpailun järjestäjä laatii helposti kuvaajien oikeuksia kunnioittavat kilpailusäännöt.

Finnfoto: valokuvakilpailujen ja ns. lukija kuva -palstojen käytäntöjen tiimoilta on jo vuosia ollut runsaasti epäselvyyksiä ja ongelmia

Finnfoto ry:n toiminnanjohtaja Mikko Säterin mukaan sääntösuosituksella ja tekijänoikeusohjeistuksella on tarkoitus luoda “nykyisellään toisinaan hyvinkin villinä rehottavalle” valokuvan käyttöalueelle jonkinlaista selkärankaa ja selkeitä pelisääntöjä.

Sääntörunko-dokumentissa (lomakkeet-sivulla*) kuvien käyttöoikeuksiksi ehdotetaan seuraavaa:

 • Järjestäjällä on oikeus julkaista palkitut kuvat kilpailun tulosten esittelyn yhteydessä ilman erillistä korvausta myös internet-sivuillaan
 • Kuvien luvaton luovuttaminen kolmannelle osapuolelle on kielletty
 • Kilpailuun osallistuvien kuvien tekijänoikeudet säilyvät kuvaajalla
 • Järjestäjä voi julkaista kilpailuun osallistuneita kuvia kuvaajan luvalla ja erikseen sovittavaa korvausta vastaan
 • Järjestäjä ei saa ilman kuvaajan lupaa muokata tai muuttaa kuvan sisältöä tai rajausta
 • Palkitsemattomia kuvia järjestäjät voivat julkaista erikseen sovittavaa korvausta vastaan

Finnfoto kehottaa valokuvauksen harrastajia tutustumaan huolella siihen, mitä valokuvakilpailujen säännöissä sanotaan kuvien käyttöoikeuksista. Valokuvakilpailun järjestäjä kun vaatii yleensä kuvien täyden käyttöoikeuden, jolloin se saa vapaasti käyttöönsä mittavan määrän kuvamateriaalia. Silti vain esimerkiksi kolme parasta palkitaan.

Kun kilpailun järjestäjällä on kuvien täydet käyttöoikeudet, voidaan niitä käyttää vapaasti muun muassa mainoksissa tai painotuotteissa julkisessa käytössä ilman korvausta alkuperäisen kuvan ottajalle.

Finnfoto älähti huhtikuussa valokuvien tekijänoikeuksien höltymisestä (Mieti missä ja miten kuviasi käytetään).

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Tuija Aalto

Radiotaustainen digimediaihminen, bloggaaja ja podcastaaja (Tuhatsanaa.net, Sulapinta.fi), työkseen kehityspäällikkö YLEn Uudet palvelut - yksikön Tulevaisuus LabissaVierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun