Helsingin kaupungin sivustolle mainetta ja kunniaa

Perttu Tolvanen

Helsingin kaupungin internet-palvelut pääsivät kolmannelle sijalle YK-vertailussa jossa arvioitiin eri kaupunkien verkkosivustojen laatua*.

Helsingin kaupungin verkkosivusto lienee hyvä esimerkki nykyaikaisesta verkkosivustosta jonka ylläpito on hajautettu laajalle ja jonka kehittämisessä on vuosien varrella ollut mukana paljon erilaisia toimijoita. Verkkosivustolla mainittuja toimistoja ovat ainoastaan ulkoasu- ja konseptisuunnittelussa tukenut 2ndhead ja teknisen alustan toimittanut IBM. Projektipäällikkö Kari Miskala kommentoi vuosien työtä:

Tässä on takana suuri joukko erilaisia osaajia ja erilaista työtä. [Taustalla on] useamman vuoden ponnistus parantaa internet-sivustoa, sen palvelevuutta sekä sähköisiä palveluja.

Kaupungin verkkopalvelu ei ole mikään elämysmatka, mutta tietosisällöt on ryhmitelty loogisesti ja linkeistä koostuva pääsisältö tuottaa varsin yhtenäisen käyttökokemuksen. Mistään kovin pitkälle viedystä yhden palvelupisteen kansalaisportaalista ei ole kyse, mutta kyllä Helsingin kaupunki antaa hyvän esimerkin muille suomalaisille kaupunkisivustoille. Monilla kaupunkien sivustoilla kun on vielä pitkä matka samaan selkeyden tasoon mitä Helsingin kaupunki tarjoaa.

Vierityspalkki onnittelee Helsingin kaupungin verkkotoimitusta ja kaikkia palvelun kehittämiseen viime vuosina osallistuneita!

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Aiheet: Kilpailut ja palkinnot

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!
 1. jeejee says:

  Helsingin asukkaana olen ollut tyytyväinen kaupungin nettisivuihin.

  Sisältöä on paljon ja mikä tärkeintä niin tiedot ovat kiitettävän hyvin ajantasalla. Sivuston koosta tietenkin seuraa että itseä kiinnostavan tiedon löytyminen ei käy aina ihan käden käänteessä, onneksi sivuston hakutoiminto ja Google auttavat asiassa.

  Jos nyt ihan väkisin jotain moitittavaa haluaa keksiä niin julkaisujärjestelmä tuottaa turhan kryptisiä URL:eja.

 2. Timo L. says:

  Urlit eivät ole selkokielisiä, ei edes lähellä sellaista
  Koodi on täysin epävalidia sillisalaattia
  Taulukkotaittoa
  Kaikki vanhat linkitykset sivustolle rikottiin

  Takaisin 90-luvulle on ilmeisesti päivän sana á la Sampo Pankki?

  Tuossa muutama risu. Ruusuja en keksi yhtään tähän hätään. Ulkoasunsa puolesta ovat kuin minkä tahansa keskinkertaisen Enterprise-puljun oksentama kura.

  Taisi palkintosija perustua vanhoihin sivuihin?

 3. jeejee says:

  Ruusut tulevat siitä tärkeimmästä eli sisällöstä ja sen ajankohtaisuudesta, ainakin näin asukkaan näkökulmasta.

 4. Petteri Numminen says:

  Mission accomplished… Syylliset esiin 2ndheadin (konsepti ja visu) osalta vuodelta 2005:

  – Avainasiakaspäällikkönä toimi Ari Suominen
  – Projektipäällikkönä Marja Honkakorpi
  – AD:na Pia Rantapihla

  Hienoja ja nerokkaita tekijöitä kaikki. Asiakkaan puolelta luovan panoksensa ja luottamuksensa tarjosi Leila Oravisto.

  Timon kanssa olen samaa mieltä siitä, että Biimin portaalimasiinan urlit ja muu tekniikka eivät ole ihan tätä päivää ja että Adrian Belew on hieno kitaristi.

  JeeJee sai heti kiinni asian ytimestä: informaatiota oli jo aikoinaan neljännesmiljoona “sivua”. Siinä oli siiten vähän jäsentelemistä.

 5. Anonyymi says:

  Yritän purkaa Petterin kommenttia:

  “Timon kanssa olen samaa mieltä siitä, että Biimin portaalimasiinan urlit ja muu tekniikka eivät ole ihan tätä päivää ja että Adrian Belew on hieno kitaristi.”

  Adrian Belew on teknisesti taitava kitaristi, proge-muusikoksikin mainittu. Tarkoittaako hänen mainitsemisensa ironisesti tässä yhteydessä, että urleilla ja muulla tekniikalla ei ole merkitystä? Niiden puutteista ei saa puhua? Tärkeintä on sisältö ja siitä kunnia tämän palkinnon yhteydessä kuulunee Helsingin kaupungin tiedon tuottajille. Mitä on digimedian tuottajien tuottama sisältö ellei tekniikka, joka tässä tapauksessa on sitä sun tätä?

 6. Petteri Numminen says:

  Adrian Belewin maininta oli ihan irtoheitto eikä liittynyt muuhun kuin Timon blogin nimeen. Sorry…

  Urleilla ja tekniikalla muutenkin on valtava merkitys saitin toiminnassa ja päivittäisen ylläpidon rutiineissa! Niistä pitää puhua ja Helsingin kaupungin osalta ne valitettavasti eivät ole kunnossa.

  Sisältöihmisenä olen sitä mieltä, että sisältö on netin kuuma ydin, mutta homma ei toimi, jos käytettävyys ja saavutettavuus eivät tue sisältöä.

  En ole lukenut palkinnon perusteluita, mutta käsittääkseni hyvää sisältöä löytyy useamman eurooppalaisen pääkaupungin sivuilta. Esimerkkeinä vaikkapa Wien, Amsterdam ja Tukholma. Kyllä se on tuo kokonaisuus, joka ratkaisee. Unohtamatta visua, joka on osa käytettävyyttä, mutta myös oma kokonaisuutensa.