Nomen est omen –hakukone voitti Kansalaisosallistujan työkalut -kilpailun

Perttu Tolvanen

Kansalaisosallistujan työkalut –kilpailun valmiiden sovellusten sarjassa kärkeen kiilannut Nomen est omen –hakukone* on mielenkiintoinen täsmähakukone. Hakukoneelle syötetään sukunimi ja hakukone palauttaa tuloksia useista eri julkisista tietokannoista ja laskee tämän perusteella sukunimelle leikkimielisen “eliittiprosentin”. Sovelluksen taustalla ovat Tapio Nurminen ja Jaakko Louhio.

image

Hakukone hakee mm. sukunimitietokannasta, eduskunnan kansanedustajaluetteloista, kuvataiteilijoiden rekisteristä ja 1939-1945 sodissa kaatuneiden henkilöiden luetteloista.

image

Samankaltaisia monesta lähteestä hakutuloksia listaavia hakukoneita on käytössä varsin paljon erityisesti yrityksien sisällä jolloin tietoja haetaan eri sovelluksista ja tietokannoista. Julkisesti saatavilla tällaisia erikoistuneita hakukoneita ei ole kovin paljoa – ainakaan Suomessa. Julkishallinnon käytössä oleva tietomassa olisi kuitenkin täydellistä sovellusaluetta tällaisille täsmähakukoneille.

Nomen est omen –hakukoneen laskema eliittiprosentti on myös hyvä esimerkki siitä kuinka hakukoneen tuloksiin voidaan liittää yksinkertaista päättelyä. Periaatteessa Nomen est omen –hakukone voisi tarjota jatkossa sukunimistä vaikka jonkinlaisen Google Trends –tyyppisen tilastonäkymän jossa kahta sukunimeä voisi jopa verrata keskenään. Varmasti monenlaisia jatkokehitysideoita onkin työn alla.

Nomen est omen* on jälleen kerran yksi loistava esimerkki siitä miksi julkishallinnon tulee avata tietomassojaan avoimesti verkkoon. Innovaatioita ei tarvitse kehitellä yksinään mikäli pystyy vain päästämään tiedoistaan irti.

Moni julkishallinnon yksikkö voisi aloittaa projektin tarjoamalla edes RSS-syötteet sisällöistään.

[*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.]

Aiheet: Avoin data, avoin koodi ja avoimet rajapinnat, Kilpailut ja palkinnot

Tagit:

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!

Comments are closed.