Nomen est omen –hakukone voitti Kansalaisosallistujan työkalut -kilpailun

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 15 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Printtilehdet muuttuvat uutiskirjeiksi - case Sport Digi.

Kansalaisosallistujan työkalut –kilpailun valmiiden sovellusten sarjassa kärkeen kiilannut Nomen est omen –hakukone* on mielenkiintoinen täsmähakukone. Hakukoneelle syötetään sukunimi ja hakukone palauttaa tuloksia useista eri julkisista tietokannoista ja laskee tämän perusteella sukunimelle leikkimielisen “eliittiprosentin”. Sovelluksen taustalla ovat Tapio Nurminen ja Jaakko Louhio.

image

Hakukone hakee mm. sukunimitietokannasta, eduskunnan kansanedustajaluetteloista, kuvataiteilijoiden rekisteristä ja 1939-1945 sodissa kaatuneiden henkilöiden luetteloista.

image

Samankaltaisia monesta lähteestä hakutuloksia listaavia hakukoneita on käytössä varsin paljon erityisesti yrityksien sisällä jolloin tietoja haetaan eri sovelluksista ja tietokannoista. Julkisesti saatavilla tällaisia erikoistuneita hakukoneita ei ole kovin paljoa – ainakaan Suomessa. Julkishallinnon käytössä oleva tietomassa olisi kuitenkin täydellistä sovellusaluetta tällaisille täsmähakukoneille.

Nomen est omen –hakukoneen laskema eliittiprosentti on myös hyvä esimerkki siitä kuinka hakukoneen tuloksiin voidaan liittää yksinkertaista päättelyä. Periaatteessa Nomen est omen –hakukone voisi tarjota jatkossa sukunimistä vaikka jonkinlaisen Google Trends –tyyppisen tilastonäkymän jossa kahta sukunimeä voisi jopa verrata keskenään. Varmasti monenlaisia jatkokehitysideoita onkin työn alla.

Nomen est omen* on jälleen kerran yksi loistava esimerkki siitä miksi julkishallinnon tulee avata tietomassojaan avoimesti verkkoon. Innovaatioita ei tarvitse kehitellä yksinään mikäli pystyy vain päästämään tiedoistaan irti.

Moni julkishallinnon yksikkö voisi aloittaa projektin tarjoamalla edes RSS-syötteet sisällöistään.

[*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.]

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun