Kaksi joukkuetta kisaa paikkatietokonsepteilla

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Printtilehdet muuttuvat uutiskirjeiksi - case Sport Digi.

 • Lähestymiskiellonvalvontajärjestelmä. Tätä myös lapset voisivat soveltaa, jos haluavat välttää vanhempien kohtaamista perjantai-iltana.
 • Missä minä olen juuri nyt -tiedon lähettäminen helposti: puhelimeen softa joka nappia painamalla ilman mitään lisäkoristeita (eli ei Latitude) postaisi koordinaatit määriteltyyn urliin. Niille jotka eivät osaa koodata pitäisi rinnalla olla helppo ja selkä paikka johon koordinaatit pamahtaisivat.
 • Töissä muutama kollegani ja assari jakaa jo paikkatietoja keskenään Google Latitudella. Ihan mukava, kun voi aamulla katsoa, kannattaako soittaa vai odottaa hetki, kun pitää jokin asia käydä läpi.
 • Kännysovellus, joka kävisi välillä kysymässä, onko lähistöllä muita henkilöitä, joilla on samoja kiinnostuksen kohteita. Ne voisi näyttää kartalla henkilönä/tagipilvenä, josta näkisi “ai tuolla menee @Kitti, joka on myös aktiivinen kanavilla XXX, YYY, ZZZ”. Voisipa tarjota helpon käyttöliittymän, josta voisi katsoa, mitä hän on viimeksi ko. kanavilla huudellut. Tämä mahdollistaisi ihan uudenlaisia IRL-kohtaamisia myös henkilöiden kanssa, joita ei ole aiemmin nähnyt mutta joilla on samat kiinnostuksen kohteet.

Yllä muutamia monista mobiili-paikkatieto-sovelluksista, joita on kirjattu Qaiku-mikroblogialustalle käynnistämässäni Paikkatieto ja internetin tietovirrat – keskustelunavauksessa. Kyseessä on periaatteessa vanhanaikainen crowdsourcing -asetelma tai verkostohaastattelu, jossa kysymyksen esittäjä ulkoistaa ongelmansa avoimesti väkijoukon ratkaistavaksi. Ideoiden herutus on tässä muotoiltu kahden joukkueen väliseksi kamppailuksi, tavoitteena herättää paikallistunteen avulla laajempaa motivaatiota osallistua oman kylän joukkueessa keskusteluun ja “kisaan”. Palkintona osallistujille on mainetta ja hyvää mieltä sekä mukaan otettavaksi nippu uusia ajatuksia.

Ongelma on määritelty hyvin avoimesti: Mitä käytännön käyttöä sijaintitiedolla on nykyisessä webin tietovirrassa? Kysyin kahden Qaiku-kanvan jäseniltä, miksi he ovat kyseisellä kanavalla, mitä lisäarvoa heille tuottaa tietää, missä päin fyysisesti tai henkisesti verkoston jäsenet vaikuttavat ja mitä tulevaisuuden sovellutuksia he odottavat innolla.

YLE Radio Keski-Suomi järjestää torstaina 24.9. Internetin tietovirrat -online-tapahtuman, jossa ovat äänessä verkostotutkija Kari A. Hintikka (Qaikussa @ubiq) ja Erkka Piirainen (@erkka). Raportoin Qaiku-pelin kulkua ja teen yhteenvetoa keskustelusta Aalto-blogissani.

Kirjoittaja on kehityspäällikkö YLE Uusien palvelujen Tulevaisuus Labissa.

Tuija Aalto

Radiotaustainen digimediaihminen, bloggaaja ja podcstaaja (Tuhatsanaa.net, Sulapinta.fi), työkseen kehityspäällikkö YLEn Uudet palvelut - yksikön Tulevaisuus Labissa


Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen kävijöistä

 • 1150+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.

 • 1300+ julkaistua referenssiä Julkaisut-palstalla.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.

 • 900+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.

 • 30+ kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 900 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen.

Siirry takaisin sivun alkuun