Kaksi joukkuetta kisaa paikkatietokonsepteilla

Tuija Aalto
  • Lähestymiskiellonvalvontajärjestelmä. Tätä myös lapset voisivat soveltaa, jos haluavat välttää vanhempien kohtaamista perjantai-iltana.
  • Missä minä olen juuri nyt -tiedon lähettäminen helposti: puhelimeen softa joka nappia painamalla ilman mitään lisäkoristeita (eli ei Latitude) postaisi koordinaatit määriteltyyn urliin. Niille jotka eivät osaa koodata pitäisi rinnalla olla helppo ja selkä paikka johon koordinaatit pamahtaisivat.
  • Töissä muutama kollegani ja assari jakaa jo paikkatietoja keskenään Google Latitudella. Ihan mukava, kun voi aamulla katsoa, kannattaako soittaa vai odottaa hetki, kun pitää jokin asia käydä läpi.
  • Kännysovellus, joka kävisi välillä kysymässä, onko lähistöllä muita henkilöitä, joilla on samoja kiinnostuksen kohteita. Ne voisi näyttää kartalla henkilönä/tagipilvenä, josta näkisi “ai tuolla menee @Kitti, joka on myös aktiivinen kanavilla XXX, YYY, ZZZ”. Voisipa tarjota helpon käyttöliittymän, josta voisi katsoa, mitä hän on viimeksi ko. kanavilla huudellut. Tämä mahdollistaisi ihan uudenlaisia IRL-kohtaamisia myös henkilöiden kanssa, joita ei ole aiemmin nähnyt mutta joilla on samat kiinnostuksen kohteet.

Yllä muutamia monista mobiili-paikkatieto-sovelluksista, joita on kirjattu Qaiku-mikroblogialustalle käynnistämässäni Paikkatieto ja internetin tietovirrat – keskustelunavauksessa. Kyseessä on periaatteessa vanhanaikainen crowdsourcing -asetelma tai verkostohaastattelu, jossa kysymyksen esittäjä ulkoistaa ongelmansa avoimesti väkijoukon ratkaistavaksi. Ideoiden herutus on tässä muotoiltu kahden joukkueen väliseksi kamppailuksi, tavoitteena herättää paikallistunteen avulla laajempaa motivaatiota osallistua oman kylän joukkueessa keskusteluun ja “kisaan”. Palkintona osallistujille on mainetta ja hyvää mieltä sekä mukaan otettavaksi nippu uusia ajatuksia.

Ongelma on määritelty hyvin avoimesti: Mitä käytännön käyttöä sijaintitiedolla on nykyisessä webin tietovirrassa? Kysyin kahden Qaiku-kanvan jäseniltä, miksi he ovat kyseisellä kanavalla, mitä lisäarvoa heille tuottaa tietää, missä päin fyysisesti tai henkisesti verkoston jäsenet vaikuttavat ja mitä tulevaisuuden sovellutuksia he odottavat innolla.

YLE Radio Keski-Suomi järjestää torstaina 24.9. Internetin tietovirrat -online-tapahtuman, jossa ovat äänessä verkostotutkija Kari A. Hintikka (Qaikussa @ubiq) ja Erkka Piirainen (@erkka). Raportoin Qaiku-pelin kulkua ja teen yhteenvetoa keskustelusta Aalto-blogissani.

Kirjoittaja on kehityspäällikkö YLE Uusien palvelujen Tulevaisuus Labissa.

Comments are closed.