Zervant

Zervantilla haaveiltiin tilanteesta, jossa yhdellä sisäänkirjautumisella markkinointitiimi pääsisi päivittämään koko verkkopalvelua, sen kaikkia viittä kieliversiota ja tuotesivuja ilman koodarin apua. Kuulostaa kohtuulliselta.
Aiemmin tilanne oli kuitenkin se, että sivusto koostui WordPressin päällä pyörivästä blogista ja erillisestä, PHP:lla kovakoodatusta tuotesivustosta. Lisäksi jokaisen kieliversion blogi oli oma sivustonsa, eli vaati erillisen sisäänkirjautumisen. Sivuston päivitykset piti tietysti tehdä myös viiteen paikkaan, minkä seurauksena ajan saatossa sivustot eivät olleet enää identtiset keskenään. Resurssihukkaa aiheutti myös se, että tuotesivujen sisältöjen päivitys vaati aina koodarin työpanosta.
Sivustouudistuksen visio oli siis selvä. Jatkossa markkinointiosasto pääsee päivittämään koko sivustoa itse. Sivut on koottu yhden WordPress-sivuston alle, jotta ylläpito ja päivittäminen helpottuvat ja myös sivuston jatkokehitys on sujuvampaa. Koodarin ja markkinointitiimin resurssit vapautuvat tärkeämpään työhön.
Zervantin sivusto saa valtavasti liikennettä blogin kautta. Sivustouudistuksen yksi suurimpia huolenaiheita oli se, ettei hakukonenäkyvyys vain kärsi. Siksi projektissa huolehdittiin tarkkaan, että kaikki vanhat osoitteet pysyvät ennallaan tai vähintään ohjaavat uuteen osoitteeseen. Hakukoneliikennettä auttaa tietysti myös tekninen hakukoneoptimointi.
Toinen tärkeä elementti uudistuksessa oli sivuston ulkoasu, jota ei haluttu räjäyttää alkutekijöihinsä vaan säilyttää riittävän tuttuna. Tämä siksi että sivustolla on paljon päivittäisiä kävijöitä ja nykyiset asiakkaatkin tulevat sivustolle kirjautumaan sisään Zervantin palveluun. Radikaali ulkoasun muutos olisi vaikuttanut liikaa sivuston käyttökokemukseen.
Suurimman haasteen muodostivat tuotesivut, joista jokainen oli aiemmin räätälöity käsin näyttämään tietynlaiselta. Nyt kun sivustosta haluttiin helpommin hallittava ja päivitettävä, täytyi löytää kompromissi, jossa ulkoasu näyttää riittävän paljon entiseltä, mutta sisältöä on silti helppo päivittää. Ratkaisuna Zervatille rakennettiin oma page builder, jonka avulla sisältöjä voi luoda itse valmiista palikoista ilman koodarin apua.
Latausnopeus on tunnetusti yksi merkittävimpiä kävijän tyytyväisyyteen vaikuttavia asioita. Blogin puolella latausnopeutta optimoitiin lazy loadauksella, minkä seurauksena latausaika putosi puoleen. Kun siis ennen blogiartikkelin ensimmäistä silmäiltävää sisältöä joutui odottamaan tovin, niin nyt siihen menee enää hetkinen.
Verkkopalvelun sivujen koko putosi myös suurimmaksi osaksi joko puoleen tai kolmasosaan alkuperäisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että sivuston selaaminen vaatii vähemmän datansiirtoa palvelimelta, mikä pienentää sähkönkulutusta ja vaikuttaa sivuston hiilijalanjälkeen. Uusi sivusto on ekologisempi kuin entinen.
[Huom. Referenssi on julkaistu alunperin Aucorin nimissä. Generaxion haukkasi Aucorin loppuvuodesta 2020.]