Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto on maamme vanhin ja vaikuttavin ympäristöjärjestö. Luonnonsuojeluliiton voima on koko maan kattavassa toiminnassa ja vahvassa paikallistuntemuksessa, jonka mahdollistaa 170 paikallisyhdistystä.
Verkkopalvelun uudistusprojektin keskeisiksi tavoitteiksi asetettiin muun muassa suojeluvoittojen entistä parempi esiin tuominen, tarinallisuus, käytettävyyden parantaminen erityisesti mobiililaitteilla, säännöllisten lahjoitusten kasvattaminen suhteessa kertalahjoituksiin ja jäsenmäärän kääntäminen nousuun.
Lisäksi liiton toiminnan laajuutta koko maassa haluttiin korostaa. Rakensimme helppokäyttöisen sivustopohjan jonka jokainen liiton 15 piiristä tai 170 paikallisyhdistyksestä voi halutessaan ottaa käyttöön.
Projekti vietiin läpi design thinking –metodia käyttäen, jossa pyrittiin aluksi mahdollisimman hyvin tutustumaan palvelun eri käyttäjäryhmien tarpeisiin. Yksi tunnistetuista käyttäjäryhmistä oli suurissa kaupungeissa asuvat nuoret aikuiset jotka eivät ole varsinaisia luontoharrastajia, mutta ovat kiinnostuneita ja huolestuneita ympäristöstä. Heille on tärkeää digitaalisen käyttökokemuksen laadukkuus, visuaalinen viestintätapa, mahdollisuus valita joustavasti juuri itselle sopiva tapa osallistua, luotettavat faktat ja laadukas sisältö. Erityisesti näihin asioihin panostettiin uuden palvelun suunnittelussa.
Sivuston tärkeitä käyttäjäryhmiä ovat myös poliitikot, virkamiehet ja kunnallistason päättäjät. Heillä usein tarpeena löytää spesifiä tietoa nopeasti, tarkistaa faktoja tai he haluavat tietää Luonnonsuojeluliiton kannan tiettyyn suojeluaiheeseen. Heille tiedon löytäminen pyrittiin tekemään mahdollisimman vaivattomaksi.
Sivusto rakennettiin WordPressin päälle multisite–toteutuksena. Projektissa vastasimme lisäksi integraatioista Luonnonsuojeluliiton Kilta-jäsentietorekisteriin. Sivustolla olevat lomakkeet joiden avulla voi liittyä jäseneksi, ryhtyä kuukausilahjoittajaksi tai tehdä kertalahjoituksen haluamalleen kohteelle on integroitu jäsentietorekisteriin REST-rajapinnan avulla. Integraatiot ovat osin kaksisuuntaisia. Samoin olemme toteuttaneet integraation Paytrailiin jonka kautta maksuliikenne on hoidettu.
Uusi palvelu on julkaisun jälkeen ehtinyt saamaan jo paljon myönteistä palautetta eri käyttäjäryhmiltä ja paikallisten sivustojen ylläpitäjiltä.
[Huom. Referenssi on julkaistu alunperin Creuna Finlandin nimissä.]