Kotitalolehti

Kotitalo-lehti on taloyhtiöiden hallituksille tarkoitettu tilattava lehti, jota julkaisee Isännöintiliitto. Se on palkittu vuoden asiakaslehtenä 2014, 2015 ja 2017. Kotitalolehti.fi puolestaan on verkkolehti, joka uudistettiin juuri ulkoasultaan selkeämmäksi ja konseptiltaan toimivammaksi. Suunnittelusta vastasi jälleen Isännöintiliiton luottomies, taitava Jarkko Waari.
”Yhteistyön helppouteen on vaikuttanut merkittävästi se, että Aucor on ollut mukana jo konseptointiprojektissa ja ottanut kantaa tiettyihin toteutuksiin. Ja toisaalta Jarkko on ollut mukana sprinttipalavereissa. Suunnittelutyötä tulee aina myös toteutusvaiheessa ja toisaalta teknistä toteutusta pitää miettiä jo konseptoinnissa”, toteaa Isännöintiliiton digitaalisten palveluiden kehittämisestä vastaava Marianne Falck-Hvilstafeldt.
Päällisin puolin näyttää siltä, ettei Kotitalolehden uudistuksessa muuttunut juuri muu kuin ulkoasu. Mutta myös taustapuolella tehtiin sellaisia teknisiä toteutuksia, jotka tekevät uudesta Kotitalolehdestä parhaan verkkolehden, jonka Aucor on koskaan toteuttanut. Siis ei muuta kuin valot päälle ja suunta kohti pannuhuonetta.
WordPressistä rakennettiin julkaisujärjestelmän lisäksi toimitusjärjestelmä, jolla hallitaan niin printtiartikkeleita kuin digilehteäkin. Eri toimittajat kirjoittavat juttunsa suoraan WordPressiin ja lähettävät ne päätoimittajalle tarkistettavaksi. Hyväksytyistä printtiartikkeleista ladataan siirtotiedostot, jotka tuodaan suoraan taitto-ohjelmaan. Sen sijaan että artikkeleita lähetettäisiin kasana sekalaisia Word-tiedostoja sähköpostista toiseen, koko prosessi on nyt hallitusti WordPressissä.
Lehden käyttöoikeudet ja prosessit määriteltiin sivustouudistuksen aikana tarkasti. Verkkolehdellä ja printtilehdellä on omat päätoimittajansa ja vain päätoimittajat voivat lisätä uusia avainsanoja tai hallita esimerkiksi teemasivujen sisältöä. Freelancerit eivät voi julkaista sisältöä itse, vaan se on päätoimittajan tehtävä. Toimitusprosessien määrittäminen pitää huolen siitä, ettei lehden konsepti rönsyile, kun vain päätoimittaja voi tehdä konseptiin vaikuttavia päätöksiä.
Printtiversiot myös editoidaan WordPressissä verkkojulkaisua varten. ”Printissä toimivat otsikot eivät välttämättä toimi verkossa, vaan niitä pitää editoida esimerkiksi hakukonenäkyvyyttä ajatellen”, Falck-Hvilstafeldt kertoo. ”Pyrimme panostamaan paljon siihen, että ihmiset löytäisivät helposti itselleen tärkeät sisällöt. Uudistuksessa saimme käyttöön myös sisältöjen teemasivut, joihin saamme sisältöä esiin aihepiireittäin. Osa teemasivujen sisällöistä tulee automatisoidusti avainsanojen perusteella ja osan nostoista voimme täyttää toimituksellisin kriteerein itse”, hän jatkaa.
[Huom. Referenssi on julkaistu alunperin Aucorin nimissä. Generaxion haukkasi Aucorin loppuvuodesta 2020.]