Finland Toolbox

Finland Toolbox näki päivänvalon aikanaan thisisFINLAND-sivuston uudistuksen yhteydessä jo vuonna 2015. ”Silloin se tehtiin nopeasti finland.fi-sivuston ohessa julkaisuvalmiiksi. Oli koko ajan tarkoituksena, että kun idea on kehittynyt lisää ja siihen on sopiva mahdollisuus, sivusto tehdään ikään kuin valmiiksi. Se aika oli nyt”, kertoo maakuvatyön asiantuntija Meira Pappi.
Finland Toolbox on rikas sisältöpankki täynnä kuvia, tarinoita, esityksiä ja tietoa Suomesta – suomalaisille ja Suomen ystäville. Erilaisia artikkeleita ja materiaaleja on yli 300 ja yhdestä materiaalista voi olla useita kieliversioita. Sivustolla tietoa etsivä ei välttämättä itsekään saapuessaan tiedä, mitä kaikkea hän haluaisi löytää.
Aiemmin sisältö oli rakennettu hierarkkiseksi, puumaiseksi kansiorakenteeksi. Sisältöä pystyi rajaamaan vain avainsanan mukaan tai hakusanan avulla. Jos siis etsinnässä oli “kaikki presentaatiot arabiaksi”, “kaikki julkaisut avainsanalla education” tai “kaikki presentaatiot ja julkaisut hakusanalla cleantech” tehtävä oli mahdoton.
Sivuston käytettävyydessä oli siis hienoisia haasteita. Lisäksi oli herännyt toive tuottaa sivustolle visuaalisesti näyttävää, toimituksellista sisältöä. Sivustouudistuksessa keskityttiinkin siis parantamaan käytettävyyttä, palvelemaan entisiä ja uusia kohdeyleisöjä sekä päivittämään sivuston ulkoasua.
Suurin muutos sivustolla on navigaatiotavan uudistus. Kansiorakenteesta luovuttiin ja sisältö esitetään nyt suodatusnäkymien kautta. Materiaalia voi siivilöidä esimerkiksi sivupalkista löytyvien teemojen mukaan tai yhdellä tai useammalla hakutermillä. Suodattimista löytyvät niin hakusanat, avainsanat, materiaalityypit kuin kieletkin. Vaihtoehtoja rajataan myös automaattisesti niin, että tarjolla on vain niitä suodattimia, joista löytyy sisältöä.
”Olemme saaneet sivustosta tosi paljon ja jopa spontaania positiivista palautetta. Käytettävyys on parantunut merkittävästi ja asiat löytyvät nyt huomattavasti entistä helpommin”, Pappi kertoo tyytyväisenä.
Hakuun on lisätty myös PDF-tiedostojen sisällöt. WordPress ei oletuksena osaa etsiä tekstiä tiedostojen sisältä, mutta sivustolla käytetty Relevanssi-hakumoottori sisältää ominaisuuden, jolla PDF-tiedostojen tekstit saadaan mukaan hakuun. Tämä on erityisen tärkeää Finland Toolboxissa, jossa iso osa aineistosta on PDF-tiedostoja. Nyt sanahaku löytää osumat myös tiedostojen sisältä.
Finland Toolboxin visuaalinen identiteetti on selkeä ja kirkas. Nyt visuaalisesti vahva maakuvabrändi pääsee paremmin oikeuksiinsa, kun Gutenberg-editorin myötä tarinoihin pystyy luomaan rikastettuja taittoja. Gutenberg mahdollistaa automaattisesti esimerkiksi palstajaon ja nappuloiden lisäämisen. Kustomoidun lohkon myötä myös materiaalien upotus sisällön sekaan onnistuu.
Gutenbergilla on rakennettu myös klikattava teemakalenteri sekä perusfaktat Suomesta.
”Uudistuksen myötä haluamme lähteä markkinoimaan Finland Toolboxia laajemmin suuremmalle käyttäjäkunnalle. On ilo viestiä tästä eteenpäin nyt”, Pappi hymyilee.
“Meillä oli Aucorin kanssa kautta linjan hyvä yhteinen näkemys ja selkeä sävel siitä, mitä kannattaa lähteä tekemään. Me annoimme täältä karkeat speksit sen suhteen, että mitä haetaan ja Aucor ehdotti, että tehdäänkö tällä tavalla. Kommunikaatio oli ripeää, reagointi nopeaa ja yhteistyö todella joustavaa.”
Meira Pappi
Asiantuntija, maakuvatyö
[Huom. Referenssi on julkaistu alunperin Aucorin nimissä. Generaxion haukkasi Aucorin loppuvuodesta 2020.]