Amos Rex

Keidas keskellä kaupungin neonvaloräiskettä, jonne voi mennä rauhoittumaan ja nauttimaan. Se oli yksi Amos Rexin taidemuseon taustalla olevista filosofioista. Tämän ajatusmaailman haluttiin välittyvän myös verkkopalvelussa.
Kansainvälisestikin suurta mediahuomiota herättänyt Amos Rex on museo, joka on täynnä upeita visuaalisia asioita. Meidän tehtävänämme oli rakentaa tyylikäs ja toimiva kehys sivuston sisällölle, jotta se pääsee oikeuksiinsa.
Lähtökohdaksi otettiin melko yksinkertainen pohja, joka nostaa sisällön, erityisesti isot kuvat päärooliin. Sivulle jätettiin paljon tyhjää tilaa, päänavigaatioon valittiin isoa, selkeää ja rohkeaa fonttia joka tukee Amos Rexin brändimaailmaa. Viimeisen silauksen visuaalisuudelle antavat tarkkaan harkitut animaatiot.
Suunnitteluvaiheessa määrittelimme selkeät asiakaspolut ja pohdimme tarkasti miten asiat ryhmittyvät sivustolla ja mikä on eri sivujen keskinäinen hierarkia. Kun navigaatio pystyttiin pitämään selkeänä ja sivujen sisällä olevat nostot on valittu huolella, ovat käyttäjät löytäneet helposti myös sisällöt, jotka ovat rakenteessa syvemmällä.
Sivuston ykkösasiaksi nostettiin kulloinkin käynnissä oleva näyttely. Toinen museolle tärkeä osio on ”Tule meille”, jonka suunnitteluun käytettiin paljon aikaa.
Museon kohdalla asiat kuten aukioloajat ja lippujen hinnat ovat asioita, joiden tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa. Niiden on pakko löytyä helposti. Amos Rexillä on esimerkiksi erilaisia alennusryhmiä, joiden esittämismuotoja pohdittiin paljon. Niiden haluttiin olevan yhdellä vilkaisulla selkeitä käyttäjille.
Tärkeä osa museon toimintaa ovat erilaiset opaskierrokset, joita voi varata ryhmille. Kiinnostus varauksia kohtaan oli kova jo paljon ennen avajaisia. Prosessi haluttiin siirtää verkkoon. Opasvarauksesta saatiin loppukäyttäjälle toimiva ja ihmiset pystyivät katsomaan itse verkosta vapaat ajat ja tekemään varauksen loppuun asti itse. Varauslomake integroitiin Timeworks-järjestelmään, joka museolla oli jo ennestään käytössä. Merkitys museolle on ollut suuri. Ilman opasvaurauslomaketta asiakaspalvelun kaikki aika olisi mennyt tuhansien varausten pyörittämiseen. Koko syksyn opaskierrokset ovat loppuunvarattuja.
Sivusto rakennettiin teknisesti modulaariseksi: luotiin useita eri blokkeja, joita vapaasti yhdistelemällä asiakas voi helposti rakentaa erilaisia sivuja. Julkaisuun käytetään Buddy.works -palvelua, jossa toimii continuous integration: teemoihin tehtävät muutokset siirtyvät suoraan versiohallinnasta Buddy.works’iin, joka ajaa ne heti joko testiympäristöön tai tuotantoon.
Vuoden 2019 alussa sivustolla julkaistiin online-lippukauppa jonka avulla haluttiin helpottaa vierailun ajoitusta tähän suuren suosion saavuttaneeseen museoon. Lippukauppa on toteutettu Woocommercella siten että maksuliikene tapahtuu Paytrailin avulla. Sekä verkkopalvelua että online-lippukauppaa jatkokehitetään edelleen.
[Huom. Referenssi on julkaistu alunperin Creuna Finlandin nimissä.]