Web-alaan liittyviä tarjouspyyntöjä HILMAssa kesällä 2010
Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 13 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Ohjelmistofirmojen tuntihinnat putoavat isossa kilpailutuksessa merkittävästi.
Valtion tarjouspyyntöjä julkaisevassa HILMAssa on säännöllisesti mielenkiintoisia web-alaan liittyviä tarjouspyyntöjä. Tarjouspyyntöjen taso vaihtelee laidasta laitaan ja ehkä siksi niiden tarkkailu on parhaimmillaan hyvin opettavaista. Tässä muutamia poimintoja kesähelteillä avoinna olevista tarjouspyynnöistä:
- Teknologiakeskus TechVilla Oy Hyvinkäältä hakee julkaisujärjestelmää useiden eri verkkopalveluiden hallintaan. Tarjoukset tulee jättää viimeistään 6.8.2010.
- Oikeushallinnon tietotekniikkakeskus hakee julkaisujärjestelmää internet-sivustojen ja intranet-sivustojen julkaisemiseen. Kilpailutus tullaan toteuttamaan neuvottelumenettelyllä. Kyse ei ole aivan pienestä projektista, koska nykyisin Oikeushallinnolla on julkaisujärjestelmillä hallittavia internet-sivustoja 24 kappaletta ja intranet-sivustojakin 7 kappaletta. Määräaika osallistumishakemuksille on 23.7.2010.
- Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä hakee alustaa internet-, intranet- ja extranet-palveluille. Tarjoukset tulee jättää viimeistään 27.8.2010.
- Helsingin kaupunki hakee hallintajärjestelmän toteutusta uudelle Helsinkiturva.fi-verkkosivustolle. Helsinkiturva.fi on tarjouspyynnön mukaan uudenlainen palvelu, joka tulee välittämään turvallisuuteen liittyvää tietoa normaaliaikana ja joka toimii kaupungin kriisitiedotuskanavana poikkeustilanteissa. Hankinta kohdistuu vain palvelun toteutukseen, ja esimerkiksi visuaalinen suunnittelu tehdään toisen kumppanin kanssa. Tarjoukset tulee jättää viimeistään 4.8.2010.
Vaikka tarjouskilpailuihin ei aikoisi osallistua, niin tarjouspyynnöistä selviää varsin usein millaisilla järjestelmillä eri asiakkaat verkkopalveluitaan pyörittävät ja millaisia haasteita heillä on palveluidensa kehityksen kanssa ollut. Tämä voi olla parhaimmillaan hyvin opettavaista jos haluaa tutustua eri toimialojen verkkokehityksen haasteisiin.
Usein on myös mielenkiintoista tarkkailla sitä kuinka yhteen tarjouspyyntöön on tungettu hyvin monenlaisia tarpeita. Esimerkiksi julkaisujärjestelmän hakeminen samalla kertaa internet-sivustoille ja intranet-sivustoille johtaa helposti hyvin erikoisiin vaatimuslistoihin. Tarjouspyyntö saattaa esimerkiksi vaatia, että saman järjestelmän tulisi pystyä julkaisemaan näyttäviä web-sivustoja ja integroitumaan osaksi harvinaista logistiikkajärjestelmää.
Tarjouspyyntöjen välillä onkin huomattavia laatueroja kun isot hankintaorganisaatiot saattavat tuntea ostokohteen paremmin kuin toimittajat, ja vastavuoroisesti esimerkiksi pienet kunnat saattavat pyytää tarjouksia kokonaisuuksista joillaisia ei pysty mikään markkinoilla toimiva yritys edes toimittamaan.
Tarjouspyyntöjä kannattaakin usein lukea tietoisen kriittisellä asenteella.
Myös jälki-ilmoitukset ovat usein mielenkiintoisia paikkoja tarkkailla sitä kuinka isoissa kilpailutuksissa loppumetrit menivätkään. Esimerkiksi YLE ilmoittaa jälki-ilmoituksella, että web-streamaus-palveluiden toteutuksen voitti TeliaSonera ja sopimuksen lopullinen arvo on 600 000 ja 1 000 000 euron välillä.