Web-alaan liittyviä tarjouspyyntöjä HILMAssa kesällä 2010

Perttu Tolvanen

Valtion tarjouspyyntöjä julkaisevassa HILMAssa on säännöllisesti mielenkiintoisia web-alaan liittyviä tarjouspyyntöjä. Tarjouspyyntöjen taso vaihtelee laidasta laitaan ja ehkä siksi niiden tarkkailu on parhaimmillaan hyvin opettavaista. Tässä muutamia poimintoja kesähelteillä avoinna olevista tarjouspyynnöistä:

Vaikka tarjouskilpailuihin ei aikoisi osallistua, niin tarjouspyynnöistä selviää varsin usein millaisilla järjestelmillä eri asiakkaat verkkopalveluitaan pyörittävät ja millaisia haasteita heillä on palveluidensa kehityksen kanssa ollut. Tämä voi olla parhaimmillaan hyvin opettavaista jos haluaa tutustua eri toimialojen verkkokehityksen haasteisiin.

Usein on myös mielenkiintoista tarkkailla sitä kuinka yhteen tarjouspyyntöön on tungettu hyvin monenlaisia tarpeita. Esimerkiksi julkaisujärjestelmän hakeminen samalla kertaa internet-sivustoille ja intranet-sivustoille johtaa helposti hyvin erikoisiin vaatimuslistoihin. Tarjouspyyntö saattaa esimerkiksi vaatia, että saman järjestelmän tulisi pystyä julkaisemaan näyttäviä web-sivustoja ja integroitumaan osaksi harvinaista logistiikkajärjestelmää.

Tarjouspyyntöjen välillä onkin huomattavia laatueroja kun isot hankintaorganisaatiot saattavat tuntea ostokohteen paremmin kuin toimittajat, ja vastavuoroisesti esimerkiksi pienet kunnat saattavat pyytää tarjouksia kokonaisuuksista joillaisia ei pysty mikään markkinoilla toimiva yritys edes toimittamaan.

Tarjouspyyntöjä kannattaakin usein lukea tietoisen kriittisellä asenteella.

Myös jälki-ilmoitukset ovat usein mielenkiintoisia paikkoja tarkkailla sitä kuinka isoissa kilpailutuksissa loppumetrit menivätkään. Esimerkiksi YLE ilmoittaa jälki-ilmoituksella, että web-streamaus-palveluiden toteutuksen voitti TeliaSonera ja sopimuksen lopullinen arvo on 600 000 ja 1 000 000 euron välillä.

Aiheet: Julkaisujärjestelmät, Kilpailutus julkishallinnossa

Tagit: ,

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!

Comments are closed.