Ohjelmistofirmojen tuntihinnat putoavat isossa kilpailutuksessa merkittävästi

Perttu Tolvanen

Yksi ohjelmistoalan “salaisuuksista” on se, että ohjelmistofirmojen tuntihinnat voivat vaihdella asiakkuudesta ja kuun asennosta riippuen varsin paljon. Jos ei ole kyse tiukasta kilpailutilanteesta, ovat monien ohjelmistofirmojen tuntihinnat reilusti yli satasen, usein jossain 150 euronkin tuntumassa, jopa lähestyen 200 euroa.

Sitten kun kyse on tiukasta kilpailutuksesta, saattavat samojen asiantuntijoiden ja yritysten hinnat ollakin reilusti alle satasen.

Asiaan vaikuttaa kenties eniten volyymi, jos asiakas tarjoaa miljoonien eurojen urakkaa, on helpompi pudottaa tuntihintaa, kun tietää keikan olevan pitkä ja tasainen. Lyhyiden toimeksiantojen hinnat ovat aina isompia, ja niinhän sen kuuluukin olla. Samoin erikoistuneet asiantuntijat maksavat aina enemmän, eikä näissä hinnat yleensä putoa samalla tavalla kuin “peruskoodauksessa”.

Tivin juttu elokuulta avaa tätä todellisuutta erittäin hyvin. Maanmittauslaitoksen 199 miljoonan euron puitesopimuksessa esimerkiksi ohjelmistokehityksen tuntihinnat vaihtelivat 83 euron ja 118 euron välillä, mediaanihinnan ollessa 87 euroa tunnilta. Ilmoitetut hinnat ovat arvonlisäverottomia, kuten alalla tapana on.

Lähde: Tivi.

Asiakkaiden tämä todellisuus kannattaa huomioida erityisesti isojen ohjelmistourakoiden kohdalla. Jos aikoo teetättää paljon työtä, on aina mahdollisuus saada hyviä asiantuntijoita listahintoja edullisemmin. Pienissä hankkeissa samaan ei yleensä ole mahdollisuuksia, joten näissä kannattaa yleensä painottaa laatua enemmän kuin yksikköhintoja.

Sitten tietysti ihan kokonaan toinen asia on se, että ovatko tällaiset massiiviset henkilövuokraus-puitesopimukset järkevä tapa ostaa tietojärjestelmiä, mutta se on ehkä toinen keskustelu. Tällä hetkellä moni ostaja sekä tarjoaja tuntuu hyväksyvän kyseisen mallin, koska se on helppo tapa saada hommat käyntiin, vaikka kustannukset ovatkin yleensä loppuvaiheessa arvioituja merkittävästi suuremmat.

Yksi syy ilmiön suosioon lienee myös siinä, että asiakkaat eivät ehkä ole viime vuosina kilpailuttaneet näitä henkilövuokraus-puitesopimuksiaan kovin tiukoiksi, joten moni iso diili on ohjelmistofirmojen näkökulmasta hyvin kannattava. Lienee kuitenkin vain ajan kysymys, että valtionhallintokin ryhtyy kiristämään hintaruuvia, koska jos johtaminen, arkkitehtuuri, testaaminen ja käyttöönottojen onnistuminen jätetään täysin asiakkaille, ja toteuttavat asiantuntijat ovat vain vuokrattavia resursseja, on raaka hintakilpailu aina sen kehityksen päätepiste.

PS. Tilaa Vierityspalkin kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje, joka koostaa artikkelit, linkkivinkit, työpaikat ja julkaisut (uutiskirjeellä on jo yli 900 tilaajaa).

Aiemmin kirjoitettua julkishallinnon kilpailutuksista:

Jätä kommentti