Ohjelmistofirmojen tuntihinnat putoavat isossa kilpailutuksessa merkittävästi

Artikkeli

Yksi ohjelmistoalan “salaisuuksista” on se, että ohjelmistofirmojen tuntihinnat voivat vaihdella asiakkuudesta ja kuun asennosta riippuen varsin paljon. Jos ei ole kyse tiukasta kilpailutilanteesta, ovat monien ohjelmistofirmojen tuntihinnat reilusti yli satasen, usein jossain 150 euronkin tuntumassa, jopa lähestyen 200 euroa.

Sitten kun kyse on tiukasta kilpailutuksesta, saattavat samojen asiantuntijoiden ja yritysten hinnat ollakin reilusti alle satasen.

Asiaan vaikuttaa kenties eniten volyymi, jos asiakas tarjoaa miljoonien eurojen urakkaa, on helpompi pudottaa tuntihintaa, kun tietää keikan olevan pitkä ja tasainen. Lyhyiden toimeksiantojen hinnat ovat aina isompia, ja niinhän sen kuuluukin olla. Samoin erikoistuneet asiantuntijat maksavat aina enemmän, eikä näissä hinnat yleensä putoa samalla tavalla kuin “peruskoodauksessa”.

Tivin juttu elokuulta avaa tätä todellisuutta erittäin hyvin. Maanmittauslaitoksen 199 miljoonan euron puitesopimuksessa esimerkiksi ohjelmistokehityksen tuntihinnat vaihtelivat 83 euron ja 118 euron välillä, mediaanihinnan ollessa 87 euroa tunnilta. Ilmoitetut hinnat ovat arvonlisäverottomia, kuten alalla tapana on.

Lähde: Tivi.

Asiakkaiden tämä todellisuus kannattaa huomioida erityisesti isojen ohjelmistourakoiden kohdalla. Jos aikoo teetättää paljon työtä, on aina mahdollisuus saada hyviä asiantuntijoita listahintoja edullisemmin. Pienissä hankkeissa samaan ei yleensä ole mahdollisuuksia, joten näissä kannattaa yleensä painottaa laatua enemmän kuin yksikköhintoja.

Sitten tietysti ihan kokonaan toinen asia on se, että ovatko tällaiset massiiviset henkilövuokraus-puitesopimukset järkevä tapa ostaa tietojärjestelmiä, mutta se on ehkä toinen keskustelu. Tällä hetkellä moni ostaja sekä tarjoaja tuntuu hyväksyvän kyseisen mallin, koska se on helppo tapa saada hommat käyntiin, vaikka kustannukset ovatkin yleensä loppuvaiheessa arvioituja merkittävästi suuremmat.

Yksi syy ilmiön suosioon lienee myös siinä, että asiakkaat eivät ehkä ole viime vuosina kilpailuttaneet näitä henkilövuokraus-puitesopimuksiaan kovin tiukoiksi, joten moni iso diili on ohjelmistofirmojen näkökulmasta hyvin kannattava. Lienee kuitenkin vain ajan kysymys, että valtionhallintokin ryhtyy kiristämään hintaruuvia, koska jos johtaminen, arkkitehtuuri, testaaminen ja käyttöönottojen onnistuminen jätetään täysin asiakkaille, ja toteuttavat asiantuntijat ovat vain vuokrattavia resursseja, on raaka hintakilpailu aina sen kehityksen päätepiste.

PS. Tilaa Vierityspalkin kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje, joka koostaa artikkelit, linkkivinkit, työpaikat ja julkaisut (uutiskirjeellä on jo yli 900 tilaajaa).

Aiemmin kirjoitettua julkishallinnon kilpailutuksista:

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun