Tutkihankintoja.fi avaa valtion IT-hankinnat kaikelle kansalle

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 7 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Kukaan ei enää tiedä, mitä internetissä tapahtuu.

Tässä blogissa on kritisoitu Hanselia ajoittain tiukastikin, mutta nyt täytyy antaa Hanselille pisteitä. Tutkihankintoja.fi on hieno palvelu, joka avaa julkisen sektorin hankintoja selailtavaksi ostajien ja tarjoajien näkökulmasta.

Hankinnat on vieläpä avattu laskujen tasolla, joten uteliaat pääsevät tutkimaan eri virastojen hankintoja hyvinkin täsmällisesti. Haittapuolena on tietysti se, että laskuista ei ole selitteitä, joten ostetuista kokonaisuuksista ei pysty muodostamaan käsityksiä, ellei satu tietämään kilpailutuksen tai puitesopimuksen sisältöä. Ja käytännössä tällöinkin joutuu arvailemaan sitä mikä lasku liittyy mihinkin asiaan. Avoimuus euromääräisissä laskutuksissa on kuitenkin valtava askel oikeaan suuntaan.

Esimerkiksi Vierityspalkin Toimistot-hakemistossa mukana olevat toimistot laskuttivat valtiolta vuonna 2016 yhteensä noin 800 000 euron edestä. Tämä ei tosin ole koko totuus, koska aivan kattava ei tutkihankintoja.fi vielä ole. Valtiovarainministeriön virkamiehen mukaan palvelun kattavuus olisi noin 80 prosentin luokkaa (niistä hankintayksiköistä, jotka ovat mukana datasetissä).

Käytännössä datasetissä on lähinnä valtion keskushallintoa, eli ministeriöitä ja virastoja. Yhteensä hankintayksiköitä on mukana datassa 58 kpl, joten koko julkishallinnosta ei todellakaan ole kysymys. Esimerkiksi kaupungit, kunnat, korkeakoulut ja monet muut julkishallinnon yksiköt eivät ole tässä otannassa mukana. Datasetti edustaa siis vain maan keskushallintoa, ja senkään osalta se ei ole aivan kattava.

Digitoimistojen kohdalla on myös syytä huomioida, että tutkihankintoja.fi:n datasetti on nimenomaan ministeriöistä ja näiden alaisista virastoista, jotka ovat investoineet yhteiseen YJA-julkaisualustaan viime vuosina miljoonia euroja. Täten WordPress- ja Drupal-toimistojen suuntaan heitetty 800 000 euroa on vain murunen siitä mitä kyseisissä yksiköissä on oikeasti investoitu web-kehitykseen. YJA-kehityksestä yhdessä Tiedon kanssa vastaava Ambientia kun on pelkästään laskuttanut valtiolta vuonna 2016 yli 660 000 euroa.

Vertailun vuoksi: Reaktor laskutti samassa ajassa 6,5 miljoonaa euroa, Solita 10,3 miljoonaa euroa, Tieto 77,8 miljoonaa euroa, CGI 39,7 miljoonaa euroa, jne.

Paljon porua herättäneen YJA-hankkeen seuranta onkin onkin hyvä esimerkki siitä mihin tutkihankintoja.fi voisi tuoda paljonkin apuja. Tämä kuitenkin vaatisi paljon muutakin, koska nyt yksittäisistä laskuista ei voi päätellä niiden takana olevaa työtä, ja myös esimerkiksi Valtorin sisälle hukkuu yksinään paljon asioita.

Isoin arvo tutkihankintoja.fi-saitista syntyneekin vasta jatkossa, kun palveluun alkaa kertyä historiatietoa, ja journalistit ryhtyvät hyödyntämään palvelua systemaattisemmin osana työtään. Aiemminhan ei esimerkiksi kilpailutuksista ole jälkikäteen pystynyt seuraamaan miten työ on edennyt. Nyt ainakin euromääräiset tiedot ovat saatavilla, vaikka varsinaisista tuloksista ei edelleenkään edellytetä julkista raportointia.

Käytännössä tämän hetken tilanne on kuitenkin varsin ongelmallinen analyysien näkökulmasta, koska data ei ole täysin kattavaa.

Sivuston data on myös saatavilla koneluettavassa muodossa avoindata.fi-sivuston kautta.

Journalistit todennäköisesti tutkivat jatkossa eniten tilastoja ostajien näkökulmasta. Tilastoja voi kuitenkin katsoa myös laskuttaneiden yhtiöiden kautta. Tässä esimerkiksi listaus Vierityspalkin Toimistot-hakemistossa listatuiden firmojen laskutuksista valtiolta vuonna 2016:

Listauksessa on huomioitu vain toimistot, jotka olivat vuonna 2016 hakemistossa.

Mitä tuosta listauksesta sitten voi päätellä? Noh, ei oikeastaan yhtään mitään. Suuntaa-antavina suhdelukuina nuo saattaisivat toimia, esimerkiksi Valu Digital tekee paljon töitä julkiselle sektorille, kun taas moni pieni WordPress-digitoimisto ei tee juurikaan töitä julkiselle sektorille. Koko julkishallinnon kentästä data on kuitenkin niin pieni otanta, että edes suhdelukuina tuo lista ei ole relevantti. Esimerkiksi monet Drupal-toimistot ovat lähetelleet todella muhkeita laskuja monille kaupungeille ja korkeakouluille viime vuosina, mutta nämä luvut eivät näy tässä datassa lainkaan.

Monen toimiston kohdalla kyse on myös aivan yksittäisistä projekteista. Esimerkiksi Wunderin laskutus koostuu Maanmittauslaitokselle tehdystä työstä, joka on jatkunut myös vuonna 2017. Laskutusdatasta ei voi kuitenkaan tietää mikä lasku liittyy mihinkin, vaikka tietäisi että vuonna 2016 Wunder toteutti Drupal-intranettia Maanmittauslaitokselle. Maanmittauslaitoksen julkiset sivustotkin kun ovat Wunderin toteuttamat, niin datasta ei voi tietää juuri muuta kuin että vuonna 2016 ja kuluvana vuonna 2017 Maanmittauslaitos on maksanut Wunderille Drupal-verkkopalvelukehityksestä yhteensä 175 142,04 euroa (joka on sekin vain osatotuus, koska yhteistyö on alkanut jo aiemmin). Tämän tiedon arvo? Noh, avoimuus on arvo, ja sitä tämä edustaa.

Pisteet siis Hanselille hienon palvelun tekemisestä, mutta aidosti kiinnostavien analyysien tarpeisiin datan kattavuuden pitäisi laajentua vielä todella paljon.

>> Tutkihankintoja.fi

PS. Tilaa Vierityspalkin kuukausikirje.

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun