Web-kehityksen suomalaiset raportit ja lähteet vuonna 2009
Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Aalto-yliopiston raportti analysoi suosittujen suomalaisten sivustojen raskautta.
Vierityspalkin raportit ja lähteet -sivu on nyt julkaistu. Sivu koostaa laajasti digimedia-alan suomeksi julkaistua kirjallisuutta ja tutkimusraportteja. Englanninkielisiä poikkeuksiakin listalla on, mutta tällöin joko tekijät ovat olleet suomalaisia tai tutkimuksen kohteena on esimerkiksi suomalainen organisaatio. Listalle sopivista julkaisuista voi vinkata osoitteeseen: toimitus-lista ät vierityspalkki piste fi.
Tässä artikkelissa julkaistaan listan versio 1.0. Täydennyksiä ja korjauksia otetaan ilolla vastaan niin kommenteissa kuin sähköpostitse toimituksen listalle. Tarkoitus on pitää lista ajantasaisena ja tärkeänä lähteenä tukemassa suomalaisten web-kehittäjien ja digimedia-ammattilaisten työtä.
2009 julkaistut kirjat ja raportit
- Kirja: Sosiaalinen media opetuksessa (Toikkanen, Kalliala 2009)
- Kirja: Helppokäyttöisen verkkopalvelun suunnittelu (Sinkkonen, Nuutila, Törmä 2009)
- Kirja: Blogit työelämässä, Anja Alasilta 2009
2008 julkaistut kirjat ja raportit
- Väitöskirja: Sähköinen yhteisöllisyys – Kokemuksia vapaa-ajan, työn ja koulutuksen yhteisöistä verkossa (Ulla Heinonen, 2008)
- Väitöskirja: Seitsenpäiväiset sanomalehdet verkossa – lehtien näkemyksiä toiminnastaan verkossa, tuotteistaan ja asemastaan (Panu Moilanen 2008)
“Tutkimuksessa saatiin selville, ettei sanomalehtien verkkoliiketoiminnan aloittamiseen välttämättä liittynyt kovinkaan syvällistä pohdintaa verkon tarjoamista liiketoiminnallisista mahdollisuuksista, vaan usein kyseessä oli paniikkireaktio, jonka avulla pyrittiin vastaamaan uhkaan, jonka alalle tulleet uudet kilpailijat – esimerkiksi Internet-palvelun tarjoajat – sanomalehdille niiden mielestä muodostivat. Vasta viime vuosina lehdet ovat alkaneet syvällisemmin pohtia esimerkiksi verkkopalveluidensa ansaintalogiikoita. Strategialtaan niitä voidaan kuitenkin edelleen pitää seurailijoina, jotka toimivat uudessa ympäristössä vasta edelläkävijöiden jälkeen. Tällaiseen ajatteluun liittyy riski jumittumisesta ikuisen seurailijan rooliin.”
“Väitöskirja on ainutlaatuinen kuvaus verkkomedian pioneerina kulkeneen Iltalehti Onlinen käytön kehityksestä sen ensimmäisinä vuosina 1995-2001. Vastaavia lokiaineistoja ei ole saatavilla yhdenkään toisen suomalaisen verkkomedian käytöstä sen alkuvaiheissa. Yleisemmällä tasolla kirja on analyysi siitä, miten verkkomedian tai minkä tahansa uuden mediamuodon käyttöä voidaan lähestyä silloin, kun ilmiö on vielä outo ja tuntematon.”
- Väitöskirja: Avoin lisensointi auttaa Web 2.0 Internet-palveluita ja tukee yhteisöllistä sisällöntuotantoa (Herkko Hietanen 2008)
- Raportti: Social media – Introduction to the tools and processes of the participatory economy – Katri Lietsala ja Esa Sirkkunen (englanninkielinen, kokonaan verkosta ladattavissa pdf-muodossa)
- Raportti: Born internationals: Market expansion and business operation mode strategies in the digital media field – Pelkonen & Gabrielsson (2008)
- Pro gradu: Yritysblogi organisaation ulkoisessa viestinnässä – Jenni Lintula (2008)
- Pro Gradu: Pankkien verkkopalveluiden käytettävyys – Tapaustutkimuksena Osuuspankki, S-Pankki ja Sampo Pankki (Wanne 2008)
- Pro Gradu: “Vuoden kohtauspaikka: Facebook”. Uuden ilmiön metaforat sanomalehdissä (Nupponen 2008)
- Pro Gradu: Verkkohuutokaupat: Hinnanmuodostus Huuto.net -verkkohuutokaupassa (Laitinen 2008)
- Pro Gradu: Viraalimarkkinointi verkkoyhteisöissä – Informaatioteknologian tiedekunnan yhteisökampanja Irc-galleriassa (Lahdensuo 2008)
2007 julkaistut kirjat ja raportit
- Kirja: Viesti verkossa, digitaalisen viestinnän käsikirja – Pohjanoksa-Kuokkanen-Raaska (2007)
- Kirja: Yhteisöllinen media ja muuttuva markkinointi 2.0 – Salmenkivi-Nyman (2007)
- Kirja: Google, kuinka varmistat verkkonäkyvyytesi – Davis (2007)
“1990-luvun alussa syntyneiden uusmediayritysten historia on ristiriitainen ja jännitteinen. Yritysten oletettiin 1990-luvulla ennakoivan uudenlaista työnteon ja organisoinnin tapaa, jota ne monelta osin ovat olleetkin. Toisaalta uuden tuotantotavan lähihistoria ja analyysi tuotannon haasteista on ollut vielä monelta osin kirjoittamatta. Tutkimukseni antina on uusmediatuotantoon liittyvien myyttien ja kliseiden purkaminen tarjoamalla analyyttinen kuva erään yrityksen monipolvisesta kehityskulusta.”
- Raportti: Web 2.0 – johdatus internetin uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin (pdf-muodossa). Hintikka, K.A. (2007). Helsinki: Tieke 28.
- Raportti: Googlen mainokset ja muita sosiaalisen median liiketoimintamalleja (pdf-muodossa). Kangas, P., Toivonen, S. & Bäck, A. (toim.) (2007). Espoo: VTT tiedotteita 2369.
- Raportti: Sosiaalisen median mahdollisuudet kodin, koulun ja kunnan viestinnässä – Blogipäivyri-tutkimushankkeen loppuraportti, Tampereen yliopisto, Tiina Rättilä (2007), raportti ladattavissa pdf-muodossa
“Web-sisällönhallinnan merkitys on kasvanut viime vuosina, mutta organisaatioiden web-sisällönhallintaan käyttämiä toimintamalleja ja tietojärjestelmiä ei ole tutkittu kovin paljon. Web-sisällönhallinnalle tunnusomaisia piirteitä ovat pienet sisältöyksiköt, älykkäät sivupohjat, metatietojen hallinnan korostunut rooli, sisältöjen personointi vastaanottajien mukaan sekä sisältöjen, rakenteiden ja ulkoasun erottaminen toisistaan. Laajamittainen web-sisällönhallintajärjestelmä on tarpeellinen organisaatiolle kun hallittavaa sisältöä on paljon, sisältö muuttuu usein ja sisällöntuottajia on lukuisia. “
“Verkkojulkaisujen kehitysvaiheita hahmottui kaikkiaan seitsemän. Nollavaiheessa aikakauslehdellä ei ole verkkojulkaisua lainkaan. Alkuvaiheessa verkkojulkaisulla elementtejä on vain muutama, yleisimmin palautteen antamisen mahdollisuus ja muuhun tarjontaan lukeutuvat elementit. Asiakaspalveluvaiheessa suosituimpia olivat lukijan asiointia helpottavat elementit, kuten asiakaspalvelun tarjoaminen. Kokeiluvaiheessa verkkojulkaisuihin on yleisimpien elementtien lisäksi otettu varovasti mukaan myös horisontaaliviestintää ilmentäviä elementtejä. Tämä vaihe osoittautui yleisimmäksi verkkojulkaisujen kehitysvaiheeksi. Edistysvaiheessa verkkojulkaisut käyttävät tottuneemmin elementtejä hyväkseen kuin edellisessä vaiheessa. Muun tarjonnan vaiheessa oleva verkkojulkaisu sisältää lähes kaikki elementit ja paljon muuhun tarjontaan kuuluvia elementtejä. Korkean kehityksen vaiheeseen ei sijoittunut aineistoon kuuluvia verkkojulkaisuja lainkaan, mutta mahdollinen kehitys tähän vaiheeseen otettiin huomioon.”
Tämän tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että olemassa olevilla sosiaalisilla verkostoilla on suuri merkitys IRC-gallerian jäsenenä olemisessa. IRC-gallerian voidaan tulkita olevan keino ylläpitää sekä paikallisia että hajaantuneita sosiaalisia verkostoja yhteiskunnassa, jossa ryhmäidentiteetit eivät ole itsestään selviä. IRC-galleriassa voidaan tutustua uusiin ihmisiin, mutta omilla kiinnostuksenkohteilla on tässä suurin merkitys, eikä mahdollisuudella toimia anonyymisti, kuten aiemmat tutkimukset puolestaan esittivät. Erilaisia vuorovaikutusrituaaleja toteutetaan olemassa olevien sosiaalisten verkostojen ylläpitämiseksi. IRC-galleriaa ei täten tulisi nähdä vain itsensä esilletuomisen näyttämönä, vaan myös sosiaalisten verkostojen ylläpitämisen välineenä.
- Pro Gradu: Tietosuoja portaaleissa : Rekisterinpitäjän velvollisuudet ja toimeksiantajan vastuu (Salminen 2007)
- Pro Gradu: The Effects of Web 2.0 on Interaction Design in a Web Design Company : case study: Satama Interactive (Kuikkaniemi Kalle 2007)
2006 julkaistut kirjat ja raportit
- Kirja: Digitaalinen markkinointi – Merisavo-Raulas-Vesanen-Virtanen (2006)
- Kirja: Verkkoviestintäkirja – Aula-Matikainen-Vili (2006)
- Kirja: Tutkielmamatka verkkoviestintään – Aula-Matikainen-Vili (2006)
- Kirja: 101 kysymystä ja vastausta Google-markkinoinnista – Poutiainen (2006)
2005 ja vanhempaa tuotantoa
- Kirja: Verkkokirjoittajan käsikirja – Anja Alasilta (2002)
- Tutkimusraportti: Digimedia 2003 – Nykytila ja kavunäkymiä | Tommi Pelkonen 2003, pdf-tiedosto
- Opinnäyte: Konseptisuunnittelu, mitä se on? Digitaalisen viestinnän suunnittelijan näkökulma – Jonna Iljin (2005), pdf-tiedosto
- Pro gradu: Helsingin Sanomien Verkkoliitteen ja kantalehden suhde. Toimittajien näkemyksiä ja kokemuksia. – Jenni Rinkinen (2004)
- Pro gradu: Rekrytointipalvelut yritysten verkkosivustoilla – Minna Neittaanmäki (2003)
Hyviä julkaisulistoja muualla:
5 kommenttia on “Web-kehityksen suomalaiset raportit ja lähteet vuonna 2009”
Kommentointi on suljettu.
Marjut
Lisäisin listaan vielä ainakin tämän raportin: http://www.foresight.fi/Tulevaisuusaineistoja/Raportteja/Internet%20ja%20vuorovaikutuksen%20uudet%20muodot.pdf
Ja viime vuonna julkaistun kirjan Web 2.0 – Verkon numerologia: http://blog.rozepro.org/web-20-verkon-numerologia/
Petri Mertanen
Suomessa vaikuttaneen Steve Jacksonin web-analytiikan kirja Cult of Analytics julkaistaan näillä näkymin 13.5.2009
http://www.blackbeak.com/the-cult-of-analytics/
PerttuT
Kiitos vinkeistä. Lisäsin Marjutin vinkkaamat. Lisään varmaan tuon Steven kirjankin kun se julkaistaan.
Sähköpostilistallekin on tullut mukavasti vinkkejä.
Teen päivitykset siis tuonne sivulle:
https://vierityspalkki.fi/raportit-ja-lahteet/
Seppo R.
Hyvä listaus, oikein erinomainen. Iso kiitos Pertulle!
Mitens on, laitetaanko myös digimedian kaupallinen markkinatutkimuspuoli näkyviin? TNS Gallup on julkaissut vuonna 2008 mm. seuraavat suomalaista verkkomediaa käsittelevät tutkimukset:
Online Trends 2008
Online Shopping 2008
Online Travel 2008
Real Estate Online 2008
Videosisällöt mediassa
Hakukonemainonta Suomessa
Vuonna 2009 on jo ilmestynyt:
Online Trends 2009
Online Shopping 2009
ja ennen kesää tulevat vielä:
Nuorten Mediakäyttö
Online Advertising
PerttuT
Kiitos täydennyksestä Seppo. Tein sivun loppuun oman listan kaupallisista raporttien tarjoajista. Toistaiseksi sinne pääsi vain TNS Gallup ja MarketVisio, mutta eiköhän niitä muitakin löydetä.
https://vierityspalkki.fi/raportit-ja-lahteet/
Suoria linkkejä ei noihin teidän raportteihin viitsi tehdä, koska ne ovat kaikki ostamisen takana (myönnettäköön että listalla olevat kirjatkin ovat, mutta vetoan vähän eri hintaan).
Tuo video tuosta teidän nettivideot 2008 julkistustilaisuudesta on kyllä ihan hieno:
http://www.goodmood.fi/TNS/
Erityisesti pisti silmään tuo Goodmoodin hieno flash-player jossa nuo slaidit ja video ovat vaihdettavissa tyylikkäästi isosta ruudusta pieneen ruutuun.