BBC:n dokumentti avaa internetin syntyhistoriaa

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 13 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Facebook blokkasi uutiset Kanadassa ja pienet mediat kokivat kovimman iskun.

BBC:n neliosainen dokumenttisarja internetin historiasta ja ilmiöistä on katsottavissa YLE Areenassa vielä muutaman viikon ajan. Huippulaadukas dokumentti haastattelee erittäin laajaa joukkoa erilaisia internet-veteraaneja ja startup-tähtiä. Käsittelyssä ovat niin internetin esihistoria kuin verkon tuottamat lieveilmiöt sekä uudenlaiset liiketoimintamallit.

Ensimmäinen osa* on katsottavissa vielä vajaan parin viikon ajan ja käsittelee webin syntyyn vaikuttaneita aatteita ja tavoitteita. Dokumentissa käsitellään esimerkiksi hippikulttuurin vaikutuksia internetin syntyyn 40 vuotta sitten ja kerrataan internetin esiaskeleita. BBC:n dokumentti on tehty laadukkaasti ja kertaa tarkasti monia perusasioita jotka kuuluvat jonkinlaiseen “internetin yleissivistykseen”.

Äänessä on esimerkiksi modernin internetin, eli WWW:n kehittäjä Tim Berners-Lee. Berners-Lee kertoo esimerkiksi alkuvaiheiden hitaudesta, ja siitä kuinka webin ensimmäisinä vuosina systeemin vallankumouksellisuutta ei todellakaan ymmärretty.

Loppuosa ensimmäisestä jaksosta keskittyy kaupallisuuden nousuun. Dokumentti kuvaa esimerkiksi miten lähellä Microsoft oli 1990-luvulla ottaa webin hallintaansa varsin voimakkaasti pakottamalla Internet Explorer -selaimen kaikkiin uusiin Windows-tietokoneisiin. Myös Napster-verkkopalvelun nousu ja tuho käydään dokumentissa tiiviisti läpi.

Pääseepä kuvaan jopa Metallican Lars Ulrich puolustaessaan voimakkaasti taistelua musiikkipiratismia vastaan. Ulrichin ontuvat vertaukset musiikkipiratismin ja putkimiespalveluiden välillä eivät ole jääneet elämään 2010-luvulle asti, mutta Metallica kyllä edelleen edustaa murtumatonta linnaketta musiikin online-jakelun suhteen.

Ensimmäinen jakso päättyy pohdintaan siitä, että onko verkko menossa kontrolloidumpaan vai avoimempaan suuntaan. Selvää on vain, että kummatkin voimat ovat läsnä 2010-luvun verkossa vahvasti – ja pinnan alla oleva ristiveto eri suuntiin on läsnä kaikessa tekemisessä edelleen.

Lisätietoa:

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun