Tekninen tilastopaketti suomalaisista verkon käyttäjistä

asmunder

Laitanpa tämän juuri julkaisemani materiaalin myös tänne Vierityspalkki.fi:hin, sillä tästä tilastopläjäyksestä lienee iloa verkon kehittämisen parissa työskenteleville – tai ainakin se tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen suomalaisten verkon käyttäjien tämänhetkiseen “tekniseen tilaan”. Iltalehti.fi jakaa siis nyt, suurimpana suomalaisena verkkopalveluna, käyttäjiensä selain-, resoluutio-, yms. tilastot vapaasti kaikkien maamme verkkopalvelukehittäjien hyödynnettäväksi.

*huom! upotus poistettu toimimattomana (koska Flash)

Materiaali ladattavissa eri formaateissa täältä.

Disclaimer: kirjoittaja toimii Iltalehdellä verkkoliiketoimintajohtajana.

Aiheet: Mediat verkossa, Tutkimukset, Web-analytiikka

Tagit: ,

asmunder

Vierityspalkin perustaja Asmo Halinen on yksi maamme kokeneimmista yhteisöllisten verkkopalveluiden sekä verkkomedioiden asiantuntijoista. Tällä hetkellä Asmo toimii verkkoliiketoimintajohtajana Iltalehdessä sekä advisorina tai hallituksen jäsenenä useissa muissa yhtiöissä/startupeissa (mm. Sofanatics, Eat.fi, Grey Area). Hän oli perustajana ja toimitusjohtajana vuonna 2001 digitaalisen markkinointiviestinnän toimisto Apaja Creative Solutions Oy:ssä ja sittemmin sen spinoffina syntyneessä Apaja Online Entertainment Oy:ssä, jonka tunnetuin tuote on 2,5 miljoonaa eri käyttäjää kuussa tavoittava Aapeli/Playray-peliyhteisöpalvelu.
 1. jeejee says:

  Kiitoksia, tämä olikin varsin mielenkiintoinen paketti. Firefoxin suuri osuus hieman yllätti, surullisinta luettavaa oli IE 6 käyttäjien määrä.

 2. Mirko says:

  Ie 6 käyttäjien määrä on todellakin masentavaa katsottavaa yhä…Vieläkään ei täysin uskalla luopua tuesta verkkosivuja kehiteltäessä vaikka mieli jo tekisikin

 3. Miikka Värri says:

  CSS3 ja HTML5 tukien hiipiessä uusimpiin selaimiin olen pyöritellyt mielessä ajatusta, että sulkisi tietyissä tapauksissa IE6 pois tuettujen selaiminen listoilta, mutta nyt se takapotku ja näyttö siitä että kyllä se tuki kannattaa olla. Kohderyhmät kun ovat yleensä yhtenevät Iltalehden kanssa.

 4. Kyberkeikka says:

  IE6den tukeminen vain antaa oikeuden käyttää kyseistä selainta. Mitä nopeammin isot palvelut jättävät sen pois kuvioistaa, sitä nopeammin siitä päästään eroon.

 5. Perttu Tolvanen says:

  Minusta voisi olla järkevää, että isot sivustot alkaisivat jättämään vain uudempia osioitaan ja toimintojaan pois IE6-selaimelta ja tällä tavalla viestisivät käyttäjille että he “ajavat vanhalla romulla”. Eli toisinsanoen kannattaisi määrittelyissä ja vaatimuksissa vain listata ne osiot jotka pitää toimia IE6:sella ja kaikki muu toimisi sitten joko erittäin huonosti tai ei ollenkaan. Nythän isoimmat päänsäryt syntyvät kuitenkin siitä, että yritetään tehdä koko saitista IE6-yhteensopiva. Asiakkaidenkin kannalta olisi aika helppoa vain tehdä lista asioista jotka pitää IE6:sellakin saada esiin. Ei jonkun Iltalehdenkään oikeasti tarvitse koko sisältöjen ja erilaisten applikaatioiden osalta IE6-selainta tukea.

  Tuossa setissä kiinnostavin kohta on omasta mielestäni kuitenkin tuo ruuturesoluutio-osuus. Nyt on viimeistään selvää, että kuningas on syrjäytetty ja uusi kuningas on 1280*800 (luolassa eläneille voidaan todeta, että edellinen kuningas oli 1024*768). Etenkin designereiden kannattaa pistää merkille, että 1280*800 on aika erilainen reso kuin aiemmat laatikkosetit. Tosin mobiili ym. asiat tietysti vaikeuttavat sen täyttä hyödyntämistä, mutta silti laajakuvaresojen vahva nousu on ihan virkistävä trendi ollut viime vuosina. Tosin IE6:sen ohella voisi haudata tuon 1280*1024 reson joka on päässyt vakiinnuttamaan paikkansa toimistotyöläisten näyttöjen resoluutiona. Se kun poikkeaa noista muista suhteeltaan. Tosin webin osalta se nyt ei isoja harmeja aiheuta, mutta onpahan kummajainen tuolla listalla.

  Isommatkin resot ihan hyvin haastavat jo nykyisin. Etenkin 1680*1050 ja yllättävänkin korkealla oleva 1920*1080 kannattaa pistää merkille. On aika haastavaa nimittäin tehdä saitteja/sovelluksia jotka ovat järkeviä sekä läppärin postikortilla että HD-näytöllä. Ja vaikka iso osa jengistä ei pidäkään selainta täysin suurennettuna isolla näytöllä, niin silti selain pidetään hyvin paljon suurempana kuin läppärinäytöllä ja tällöin moni saitti näyttää helposti kovin yksinäiseltä.

  Isot pisteet Asmolle ja Iltalehdelle näiden datojen jakamisesta!