Webin mobiilikisa kiristyy: Android kasvaa nopeasti Pohjoismaissa

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Apu360-sovellus on kiinnostava kokeilu A-lehdiltä.

image Kotimainen QAim Oy* on julkaissut tutkimuksen vuoden 2010 mobiilikäyttöjärjestelmien yleisyydestä Pohjoismaissa. QAimin työkalut mittaavat useita, suuria verkkopalveluita ja tutkimuksessa mitattiin sivulatauksien määriä eri mobiilikäyttöjärjestelmillä. Androidin kasvuprosentit ovat olleet Pohjoismaissa huimia vuoden 2010 aikana. Vielä 2010 vuoden alussa iPhone oli kiistaton kuningas webin selailussa Pohjoismaissa, mutta nyt syksyllä 2010 Android on kasvattanut prosenttiosuutensa lähes kymmeneen prosenttiin.

Applen iPhonen osuus sivulatauksista on samalla ajanjaksolla laskenut muutamia prosentteja ja on nyt noin 28 prosenttia. Edelleen toki iPhone hallitsee yksittäisenä puhelimena webin selailua ylivoimaisesti, mutta Androidin kasvun jatkuessa kaksintaistelu voi kääntyä Androidin hyväksi jo toukokuussa 2011 QAimin ennustuksen mukaan.

Tutkimustulokset viikolta 4 ja viikolta 41 (vuosi 2010):

image

Suurinta markkinaosuutta pitää edelleen Nokian Symbian noin 45 prosentin osuudellaan. Symbianin osuus laskee kuitenkin tasaisesti, ja ainakaan toistaiseksi Nokian uudet puhelinmallit eivät ole saaneet web-selailun prosenteissa mitään kasvua aikaiseksi. Tätä ei tosin voi pitää yllättävänä, koska esim. uutuusmalli N8 ei ole saanut ylistäviä arvioita web-selaimestaan.

Kesällä 2010 tehdyssä edellisessä QAimin tutkimuksessa Nokian suosituimmiksi web-selailulaitteeksi nousivat E71, N97, E75, E90 ja E51.

Androidin ja iPhonen huomattavaa asemaa tässä web-selailuun keskittyneessä tutkimuksessa selittävätkin näiden käyttöjärjestelmien kehittyneet selaimet ja suuret kosketusnäytöt. Jonkin verran vaikuttanevat myös käyttäjäryhmät jotka todennäköisesti käyttävät web-palveluita keskimääräistä enemmän. Esimerkiksi suomalaiset kun luottavat Nokian puhelimiin edelleen kuin peruskallioon, joten tämän tutkimuksen prosenttiosuuksia ei pidä sekoittaa todellisiin markkinaosuuksiin puhelimien myynnissä.

Web-palveluita kehittävien tahojen kannalta Androidin nopea kasvuprosentti on kuitenkin syytä laittaa merkille. Jos iPhone ja Android ovat jo ensi keväänä tasaväkisiä mobiilikisassa, niin käyttöjärjestelmäkohtaisten sovelluksien kehittäminen tuntuu yhä vaikeammin perusteltavissa olevalta vaihtoehdolta.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

2 kommenttia on “Webin mobiilikisa kiristyy: Android kasvaa nopeasti Pohjoismaissa”

 1. Käytännön vinkki: yritykset voivat helposti tarkistaa omien verkkopalveluiden käytön mobiilipäätelaitteilla web-analytiikan järjestelmästä. Kyllä selvä kasvutrendi on olemassa, katsoi sitten lähes mitä tahansa verkkopalvelua.

  Koska mobiilipäätelaitteet eivät välttämättä toteuta javascriptiä tai tallenna keksejä, saattaa tarvita lisäasennuksia tarkempaa seurantaa varten. Tässä linkki Google Analytics mobiiliseurannan ohjeisiin:
  *linkki poistettu toimimattomana*

 2. Twittailin muuten vähän samasta aihepiiristä kuun alussa: https://twitter.com/#!/asmunder/status/29651794608

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun