Webin mobiilikisa kiristyy: Android kasvaa nopeasti Pohjoismaissa

Perttu Tolvanen

image Kotimainen QAim Oy* on julkaissut tutkimuksen vuoden 2010 mobiilikäyttöjärjestelmien yleisyydestä Pohjoismaissa. QAimin työkalut mittaavat useita, suuria verkkopalveluita ja tutkimuksessa mitattiin sivulatauksien määriä eri mobiilikäyttöjärjestelmillä. Androidin kasvuprosentit ovat olleet Pohjoismaissa huimia vuoden 2010 aikana. Vielä 2010 vuoden alussa iPhone oli kiistaton kuningas webin selailussa Pohjoismaissa, mutta nyt syksyllä 2010 Android on kasvattanut prosenttiosuutensa lähes kymmeneen prosenttiin.

Applen iPhonen osuus sivulatauksista on samalla ajanjaksolla laskenut muutamia prosentteja ja on nyt noin 28 prosenttia. Edelleen toki iPhone hallitsee yksittäisenä puhelimena webin selailua ylivoimaisesti, mutta Androidin kasvun jatkuessa kaksintaistelu voi kääntyä Androidin hyväksi jo toukokuussa 2011 QAimin ennustuksen mukaan.

Tutkimustulokset viikolta 4 ja viikolta 41 (vuosi 2010):

image

Suurinta markkinaosuutta pitää edelleen Nokian Symbian noin 45 prosentin osuudellaan. Symbianin osuus laskee kuitenkin tasaisesti, ja ainakaan toistaiseksi Nokian uudet puhelinmallit eivät ole saaneet web-selailun prosenteissa mitään kasvua aikaiseksi. Tätä ei tosin voi pitää yllättävänä, koska esim. uutuusmalli N8 ei ole saanut ylistäviä arvioita web-selaimestaan.

Kesällä 2010 tehdyssä edellisessä QAimin tutkimuksessa Nokian suosituimmiksi web-selailulaitteeksi nousivat E71, N97, E75, E90 ja E51.

Androidin ja iPhonen huomattavaa asemaa tässä web-selailuun keskittyneessä tutkimuksessa selittävätkin näiden käyttöjärjestelmien kehittyneet selaimet ja suuret kosketusnäytöt. Jonkin verran vaikuttanevat myös käyttäjäryhmät jotka todennäköisesti käyttävät web-palveluita keskimääräistä enemmän. Esimerkiksi suomalaiset kun luottavat Nokian puhelimiin edelleen kuin peruskallioon, joten tämän tutkimuksen prosenttiosuuksia ei pidä sekoittaa todellisiin markkinaosuuksiin puhelimien myynnissä.

Web-palveluita kehittävien tahojen kannalta Androidin nopea kasvuprosentti on kuitenkin syytä laittaa merkille. Jos iPhone ja Android ovat jo ensi keväänä tasaväkisiä mobiilikisassa, niin käyttöjärjestelmäkohtaisten sovelluksien kehittäminen tuntuu yhä vaikeammin perusteltavissa olevalta vaihtoehdolta.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

  1. Petri Mertanen says:

    Käytännön vinkki: yritykset voivat helposti tarkistaa omien verkkopalveluiden käytön mobiilipäätelaitteilla web-analytiikan järjestelmästä. Kyllä selvä kasvutrendi on olemassa, katsoi sitten lähes mitä tahansa verkkopalvelua.

    Koska mobiilipäätelaitteet eivät välttämättä toteuta javascriptiä tai tallenna keksejä, saattaa tarvita lisäasennuksia tarkempaa seurantaa varten. Tässä linkki Google Analytics mobiiliseurannan ohjeisiin:
    *linkki poistettu toimimattomana*