Yle Areena: Virtuaalivallankumous 4/4

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 13 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Facebook blokkasi uutiset Kanadassa ja pienet mediat kokivat kovimman iskun.

BBC:n dokumenttisarjan neljäs osa käsittelee ihmissuhteita verkossa ja erityisesti Facebookin roolia tässä yhteisöllisen internetin nousussa. Sarja päättyy pohdiskeluun siitä kuinka merkittävä muutosvoima internet on ollut viimeisen 20 vuoden aikana – ja kuinka massiiviset edellytykset sillä on tehdä maailmaan hyvää – jos sitä käytetään oikein. Sarjan viimeinen jakso on katsottavissa Areenasta vielä parin viikon ajan.

Jaksossa tutkitaan erityisesti nuorten internet-käyttöä. Ihmetellään nettiriippuvuutta, ja kerrataan Facebookin ensiaskeleita. Facebookin kohdalla erityisen mielenkiintoinen on tarina uutisvirran synnystä. Jaksossa kerrotaan kuinka uusi toiminnallisuus herätti massiivisen vastarinnan, mutta samanaikaisesti käyttäjät alkoivat käydä sivustolla ahkerammin. Suurin osa käyttäjistä ei siis pitänyt ajatuksesta, että omat tapahtumat välittyvät kaikille – mutta muiden tapahtumat kyllä kiinnostivat kovasti. Näinhän se on usein muissakin asioissa. Haluamme paljon asioita, mutta emme välttämättä sovella lainkaan samoja vaatimuksia itseemme kuin sovellamme muihin.

Toinen osuva esimerkki jaksossa liittyy kirjojen lukemiseen. Edes huippuyliopistojen nuoria opiskelijoita ei nykyisin kiinnosta kirjojen lukeminen. Tietoa haluttaisiin kuluttaa vain pienissä paloissa ja selailemalla kevyesti. Jokainen voi kuitenkin miettiä, että onko tällainen opiskelutapa sellainen jonka sallisimme esimerkiksi omalle lääkärillemme?

Jakso ei kuitenkaan päädy maalaamaan uhkakuvia. Itse asiassa päinvastoin. Jaksossa todetaan, että esimerkiksi nuorten tapa käyttää verkkoa ja hakea informaatiota on vain hieman erilainen kuin vanhempien sukupolvien. Vanhemmille sukupolville on tyypillisempää luottaa muutamaan tietolähteeseen kun taas nuoremmat sukupolvet tyypillisemmin soveltavat lähestymistapaa jossa asiaa tutkitaan useasta eri näkökulmasta eikä tyydytä ensimmäiseen löytyneeseen “totuuteen”.

Dokumentin lopuksi todetaan, että kaikesta ristiväännöstä huolimatta internet on osoittautunut mahtavaksi työkaluksi avoimuuden ja keskinäisen yhteisymmärryksen lisäämisessä – silloin kun kaikki sujuu hyvin. Taistelu suljettujen ovien ja avoimien ovien välillä käy kiivaana edelleen vuonna 2011 – eikä näytä laantumisen merkkejä.

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

1 kommentti “Yle Areena: Virtuaalivallankumous 4/4

 1. Sami Kallioinen

  Kirjojen lukemattomuuteen oli varsin mielenkiintoinen selitys Nicholas Carrin kirjassa Pinnalliset – mitä internet tekee aivoillemme. Kirjojen lukeminen vaatii pitkäaikaista keskittymistä. Kirjapainotaito teki tähän oppimisesta laajemmin mahdollisen. Internet taas suosii lyhytkestoista ja teemasta toiseen poukkoilevaa lukemista, mikä näkyy myös aivojen hermoratojen muutoksena. Uusin tutkimustieto tuki tätä teoriaa. Muutos sinällään ei ole hyvä tai paha, mutta haastaa vahvasti mm. koulutusmallimme, kuten yllä opiskelijoiden kohdalla.
  Oman kokemus jotenkin vahvistaa tätä teoriaa, sillä kirjojen lukeminen tuntuu koko ajan vaikeammalta. Keskittyneeseen lukutilaan pääseminen ei ole niin luontevaa kuin aikaisemmin ja lukuhetkien pituus on lyhentynyt. Tätä vastaan on ihan taisteltava.

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun