Seniorit eivät kaipaa nettiapua kotiin; kirjaston kurssit kiinnostivat

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 16 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Markkinoinnin automaation järjestelmät Suomessa.

Seniorit eivät kaipaa nettiapua kotiinsa. Kirjaston kurssit sen sijaan kelpaavat. Tämän johtopätöksen voi vetää kahden senioreille nettiapua tarjonneen tahon tuoreista kokemuksista.

Laajakaistaoperaattori Welho järjesti yhteistyökumppaneineen keväällä Nettiapu.fi* – kampanjan, jonka tavoitteena oli tarjota avun tarpeessa oleville ikäihmisille käytännön tietoa internetin palvelujen käytöstä.

Welho järjesti yhdessä Helsingin kaupunginkirjaston ja Enter ry:n kanssa huhtikuussa Helsingin kirjastoissa senioreille suunnattuja ilmaisia internet-kursseja. Niihin osallistui reilu sata henkeä.

Lionsit olivat varautuneet tekemään kotikäyntejäkin, mutta kysyntää oli odotettua vähemmän, kertoo Robert From Welholta.

– Kynnys pyytää apua kotiin oli ehkä liian suuri täysin aloittelijoille, hän arvelee.

Kampanja on saamassa jatkoa syksyllä.

Koulutuksissa käytiin läpi tiedon haku, webmail, Skype, netti-tv-palvelut ja kerrottiin yleisesti tietoturvasta. – Meillä oli ehkä liian monta aihetta yhden koulutuksen aikana, arvioi From kokemuksia. – Nämä olivat kaikki sinänsä tärkeitä asioita, en niitä jättäisi pois, mutta koulutuksia voisi esimerkiksi jakaa osiin. Täytyy katsoa kun pääsemme suunnittelemaan tarkemmin syksyä, hän sanoo.

– Tarkoituksena on syksyllä järjestää lisää koulutuksia, toivottavasti samalla mallilla kuin nyt keväällä. Pientä viilausta täytyy tehdä sisältöön, mutta maksuttomuus säilyy varmasti. Welho-tuotteita ei myöskään tarvitse ostaa eikä tarvitse olla meidän asiakkaamme.

Nettiapu.fi-sivuilla oli Fromin mukaan kävijöitä kymmenisen tuhatta. Sivuilla on myös tarjolla koulutusmateriaalia*. Kampanjassa olivat mukana pro bono -työnä Gyllene Skor* ja Kontaktointitoimisto Toinen*.

Kampanjan alla Welho tutkitutti* pääkaupunkiseudulla asuvien 58–69 -vuotiaiden taidot ja kokemukset internetin käytöstä. Reilusti yli puolet (62%) vastanneista toivoisi osaavansa käyttää internetiä paremmin. TNS Gallup haastatteli kolmea sataa 58-69-vuotiasta pääkaupunkiseutulaista.

Yli viidennes vastaajista koki jopa jäävänsä tietoyhteiskunnan ulkopuolelle, koska heillä ei ollut riittävästi tietoa internetin käytöstä. Viidennes vastanneista ei käytä koskaan internetiä. Puolet vastasi käyttävänsä nettiä päivittäin. Internetiä käytetään vastaajien keskuudessa eniten tiedonhakuun (89%), kirjalliseen viestintään kuten sähköposti ja keskustelupalstat (85%) ja pankkiasioiden hoitoon (80%).

Pääkaupunkiseudulla nettineuvontaa tarjoaa myös SPR*. Punaisen Ristin Kallio-Käpylän osaston seniorityön suunnittelija Kari Kotila kertoo, että osastolla on kaksi vapaaehtoista nettineuvojaa, joita ei ole pyydetty kotikeikalle tänä vuonna kertaakaan.

– Olen pitänyt asiaa esillä paitsi nettisivuilla, joukkopostituksissa kuukausittain, Kallio-lehdessä johon välillä kirjoitan, ja myös täällä toimitilalla, varsinkin seniorikahvilassa.

– Kynnys tuntuu olevan korkea, arvioi Kotila. – Moni suhtautuu verkkoon “ei sitä enää tässä iässä” – asenteella.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Tuija Aalto

Radiotaustainen digimediaihminen, bloggaaja ja podcastaaja (Tuhatsanaa.net, Sulapinta.fi), työkseen kehityspäällikkö YLEn Uudet palvelut - yksikön Tulevaisuus Labissa

3 kommenttia on “Seniorit eivät kaipaa nettiapua kotiin; kirjaston kurssit kiinnostivat”

 1. Näitä senioreiden tietokoneen käyttämiseen liittyviä koulutushankkeita on kovin paljon liikkeellä, eli tuoko määrä laatua?

  Tässä yksi meneillään oleva hanke.
  *linkki poistettu

  Henkilökohtaisesti minua huolestuttaa se, että koulutushankkeita organisoivat tahot haluavat puuhastella yksinään ja yhteistyötä tarjottaessa jo ajatukseenkin suhtaudutaan erittäin varauksellisesti.

  Yhteistyön haastetta olen sivunnut seniorinettiin kirjoittamassani blogissa.(toivottavasti linkittäminen ei ole anteeksiantamaton moka)

  *linkki poistettu

  -Matti

 2. Hannu Kuukkanen

  Yksi selvitys ikääntyvien tietoteknisistä valmiuksista on VIRIKE tutkimus 2004.
  Kun käytettävyys saadaan riittävän korkealle tasolle ei käytön koulutusta tarvita (nykyteknologialla täysin mahdollista, jota osoittaa tutkimukseen tuotettu demonstraatiosovellus) nykyinenkin ikääntyvien sukupolvi saadaan laajemminkin verkkopalvelujen piiriin.
  Kunhan tuo Matinkin peräänkuuluttama yhteinen tahtotila ja rahoitus löytyvät jostain.

 3. Hannu Kuukkanen

  Syksyllä lähti käyntiin SoMedAll Social Media for All elderly people. Projektissa on tarkoitus pudottaa sosiaalisen median käytettävyyskynnystä. Tämä tulee vaikuttamaan suoraan myös PC:n käyttöön web-selaimena. Systeemi on tarkoitus kehittää IPTV pohjalle, joten se näyttää käyttäjän suuntaan lähinnä Telkkarilta jossa “kanavia” haetaan kaukosäätimellä.
  Seniorinetti on mukana hankkeessa.
  Käy tutustumassa joko suoraan EU kansallisen projektin sivuilla: *linkki poistettu
  Tai Seniorinetissä suomenkielellä: *linkki poistettu

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun