Tulossa: Exoven aamiaisseminaari avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmistä 16.6.2009

Perttu Tolvanen

Exove* järjestää aamiaisseminaarin kolmesta avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmästä. Käsittelyssä ovat Drupal, eZ Publish ja WordPress. Tiedotteen mukaan tarkoitus on käsitellä eri järjestelmien parhaita puolia:

“Valitse työkalut tehtävän mukaan. Oikean julkaisujärjestelmän valinnalla säästät sekä aikaa että rahaa, niin sivustoa uusiessasi kuin päivittäisessä työskentelyssäsi. Avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmät ovat nousseet varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi kaupallisille järjestelmille.”

Ohjelmaan voi tutustua Exoven sivuilla ja sivun alareunasta voi ilmoittautua tilaisuuteen*.

Käsittelyssä on kolme mielenkiintoista järjestelmää jotka ovat kaikki Suomessa varsin hyvin tuettuja.

Drupal on ehdottomasti muodikkain näistä kolmesta ja on saanut Suomessa jo laajan kannattajajoukon taakseen. Drupal on pitkään ollut hyvin teknisesti suuntautuneen järjestelmän maineessa ja on sitä vieläkin. Drupal on onnistunut kuitenkin erottumaan kilpailijoistaan vahvoilla yhteisöominaisuuksillaan. Monet laajat verkkosivustot jotka haluavat monipuolisia, yleensä räätälöityjä, yhteisöllisiä ominaisuuksia ovat päätyneet Drupaliin. Esimerkiksi Vihreät uudisti juuri hiljattain verkkopalvelunsa Drupalin päälle*. Drupalin ympärille järjestettiin viime viikolla myös kokonainen kehittäjäseminaari Helsingissä. Tämänhetkistä Drupal-huumaa onkin verrattu esimerkiksi intranet-puolella riehuvaan Sharepoint-villitykseen. Monet ostajat haluavat tällä hetkellä erityisesti ostaa Drupal-toteutuksen verkkopalvelulleen.

Norjalainen eZ Publish* on myös kasvattanut tunnettuutaan viime aikoina kun esimerkiksi Naviatech vaihtoi omasta tuotteestaan eZ Publish –integraattoriksi. eZ Publishia markkinoidaan erityisen soveltuvaksi verkkopalveluille joilta vaaditaan paljon ominaisuuksia, mutta jotka eivät välttämättä ole kovin yhteisöllisiä ominaisuuksiltaan. Tämä lienee vaikeasti ilmaistu tapa sanoa, että eZ Publish sopii hyvin isojen yrityksien verkkopalveluihin joissa julkaistaan paljon sisältöä, mutta ei vuorovaikuteta kovinkaan paljoa käyttäjien kanssa.

WordPress on kaikkein kevyin seminaarissa käsiteltävistä järjestelmistä. WordPress oli pitkään puhtaasti blogien julkaisutyökalu, mutta on saanut merkittäviä versiopäivityksiä viime aikoina. Esimerkiksi uudistunut ylläpitäjän työpöytä, automaattinen kuvien muokkaus ja sisältöjen versionhallinta ovat ominaisuuksia jotka ovat nostaneet WordPressin varteenotettavaksi julkaisujärjestelmäksi. WordPress ei kilpaile eZ Publishin tai Drupalin kanssa, mutta tarjoaa pätevän vaihtoehdon pienempien sivustojen pyörittämiseen. Esimerkiksi Vierityspalkki pyörii WordPressin päällä.

Exoven seminaarissa kuullaan järjestelmien esittelyjä Exoven työntekijöiden toimesta ja järjestelmistä kuullaan myös asiakkaiden kokemuksia. On hienoa nähdä seminaari jossa asiakkaalle tarjotaan useita vaihtoehtoja. Näin asiakkaalla on ainakin paremmat mahdollisuudet päätyä itselleen parhaiten sopivaan järjestelmään.

Toisaalta on hyvä muistaa, että käsittelyssä olevat kolme järjestelmää ovat vain pieni pisara meressä. Pelkästään avoimen lähdekoodin puolella päteviä web-julkaisujärjestelmiä on laaja valikoima (esim. Joomla*, Liferay, Midgard, Plone, Nuxeo, Typo3, TextPattern, DotNetNuke). Kaupallisia vaihtoehtoja on listattu viime vuoden julkaisujärjestelmät-katsauksessa. Raja-aidat avoimen koodin ja suljetun koodin välillä myös kapenevat koko ajan. Yhteen laskettuna päteviä vaihtoehtoja oman keskiraskaan verkkopalvelun julkaisujärjestelmäksi lienee Suomessa ainakin useita kymmeniä, ellei satoja.

Exovella on esittelyssä hyvin valitut kolme järjestelmää. Jokaisella työkalulla on oma roolinsa ja tilanteensa. Esimakua seminaarin annista voi saada vilkaisemalla Exoven Kalle Virran DrupalCampissä pitämän “Drupal vs. the Others” –esityksen.

Esityksenkin lopputulos on selkeä: kaikilla julkaisujärjestelmillä on omat hyvät ja huonot puolensa. Kyse on sopivuudesta tilanteeseen.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

 1. Petri Mertanen says:

  eZ Publishin perusasennus sisältää valmiiksi yhteisöllisiä toiminnallisuuksia kuten forumin, sisällön kommentoinnin ja arvostelun, blogin sekä äänestyksen / kyselyn. eZ Publish järjestelmässä sisällön julkaiseminen on oikeuksista kiinni ja erilaisia käyttöoikeuksia voi jakaa niin verkkopalveluun rekisteröityneille, yhteistyökumppaneille, asiakkaille kuin myös luonnollisesti yrityksen omalle henkilöstölle.

  Mielestäni eZ Publish mahdollistaa hyvinkin helposti käyttäjien tuottaman sisällön julkaisemisen. Ainakin Naviatechin julkiselta referenssilistalta löytyy jo tällä hetkellä useitakin yhteisöllisiä toimintoja sisältäviä verkkopalveluita, esimerkiksi King, Opiskelupaikka ja Mitä Suomi on?
  *linkki poistettu toimimattomana*

  Petri Mertanen
  Toimitusjohtaja
  Naviatech Solutions Oy

 2. PerttuT says:

  Luulenkin että eZ Publish erottuu Drupalista lähinnä juuri tuon valmiin valikoiman kautta. Täten täydennyksesi on varmasti kohdallaan. Drupalissa useimpia asiakkaita kiinnostaa räätälöinti, ei niinkään se mitä Drupal tarjoaa suoraan paketista. Drupalinkin monet lelut ovat suoraan paketista aika kankeita käyttäjän kannalta. Kehittäjän kannalta tosin asia taitaa olla toisin.

  Yhteisösaiteille on vain hyvin tyypillistä, että niitä pitää räätälöidä ja siinä Drupalin vahvuudet nousevat esiin (toki edelleen sillä varauksella että räätälöintiä tehdään “oikealla tavalla”).

  Ehkä voisikin täydentää alkuperäistä ajatusta siten, että eZ Publish sopii yrityssivustoille jotka haluavat olla yhteisöllisiä.

 3. Velmu says:

  Esimerkiksi YLEX:n X-stagen (*linkki poistettu toimimattomana) kaltaisen palvelun rakentaminen olisi toki mahdollista eZ:n päälle, mutta tässä tapauksessa Drupal on kyllä nappivalinta.

  Se kuinka monta onlineyhteisöä Suomen viiden miljoonan kansalaisen porukka oikein tarvitsee on taas eri asia… :)

 4. Aki says:

  Kyllähän lähes mikä tahansa järjestelmä taipuu osaavissa käsissä moneen käytötarkoitukseen. Ja ymmärrän toki että Petrin täytyy jo “viran puolesta” eZ:iä puolustaa. :)

  Sisällönhallintajärjestelmien perusfilosofioissa ja painotuksissa on kuitenkin selkeitä eroja, ja mielestäni toimittajan on hyvä hallita useampi järjestelmä ja pystyä tarjoamaan asiakkaille vaihtoehtoja ja valitsemaan oikea ja kustannustehokkain työkalu eriluonteisiin projekteihin.

  Tervetuloa Petri aamiaisseminaariin keskustelemaan lisää!

  Yst.terv.
  Aki-Ville Pöykiö
  Konsultti
  Exove Oy

 5. Janne Kalliola says:

  Seminaari on täyttynyt varsin mukavasti ja nyt on vielä muutama paikka jäljellä ennen kuin mennään jonotuslistalle.

  Janne Kalliola
  Tj., Exove Oy