Verkkokaupan maksutavat – vertailussa Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska

Maksutavat verkkokaupoissa ovat hyvin erilaiset eri maissa, jopa Pohjoismaissa on hyvin erilaisia tottumuksia. Postnordin tuore raportti kertoo, että edelleen erot ovat varsin isot, vaikka Suomessakin on innostuttu mobiilimaksamisesta viime aikoina. Suomi on ehkä jopa se oudoin markkina, koska täällä edelleen maksetaan verkkopankkimaksuilla todella paljon, vaikka siitä on tullut yhä hankalampaa, etenkin verrattuna mobiilimaksamiseen.

Artikkeli

Suomalaisia ei tosiaan tunnu haittaavan, vaikka nykyisin verkkopankkimaksaminen voi olla melkoista pomppimista eri palveluiden ja sovellusten välillä, kun pankit vaativat usein jopa kaksi vahvaa tunnistautumista ennen kuin maksu menee läpi. Mobiilimaksaminen on yleistynyt Suomessa verkkokaupoissa, kuten tässä blogissa on aiemminkin todettu, mutta ainakaan tuoreen Postnordin raportin mukaan kovin suurta muutosta ei vielä ole tapahtunut. Kenties verkkopankkitunnuksilla maksaminen on vain niin vahva tottumus Suomessa, että sitä halutaan käyttää.

Eikä siinä mitään, onhan se turvallinen tapa suorittaa maksuja, etenkin Suomessa, jossa käytännössä aina toimitaan jonkun välittäjän läpi, jolloin omien tietojen menetystä ei tarvitse pelätä edes pienten verkkokauppojen kohdalla.

Erot eri maiden välillä ovat kuitenkin huomattavia. Jos siis haluaa omaa verkkokauppaa laajentaa naapureiden markkinoille, on varauduttava aika erilaiseen maksutapakulttuuriin. Esimerkiksi Ruotsissa laskulla maksaminen on edelleen yleisin maksutapa. Tanskassa taas laskulla maksamista ei tunneta maksutapana oikeastaan lainkaan.

Mobiilimaksamisessa Tanska on edelläkävijä, siellä mobiilimaksaminen on aivan luottokorttimaksamisen kanssa tasoissa. Tanskassa varmaan pystyykin pyörittämään verkkokauppaa jo varsin hyvin, jos tarjoaa asiakkaille luottokorttimaksut ja mobiilimaksut. Tanskassa ei esimerkiksi viivästetty maksaminen ole lainkaan suosittua tämän selvityksen perusteella. Tanskassa mobiilimaksamisen suosio selittynee osittain sillä, että Suomessakin suosittu MobilePay on lähtöisin Tanskasta.

Ruotsissa mobiilimaksaminen on myös hyvin suosittu tapa maksaa verkossa, mutta Ruotsissa hajonta on selvästi isompi kuin Tanskassa. Ruotsin kirjavuutta myös selittänee maksamisen teknologiajättiläinen Klarna, jonka kotimaa Ruotsi on. Klarna on operoinut siellä pitkään ja tarjonnut monenlaisia tapoja maksamiseen.

Norja on maksutapojen kirjavuudessa hyvin lähellä Ruotsia. Norjalaisten mieltymykset ovat monet, ja esimerkiksi viivästetty ja osissa maksaminen on varsin suosittua Norjassa.

Suomi onkin selvästi erilaisin tässä joukossa, koska täällä rakastetaan verkkopankkeja niin paljon. Suomessa pääsee pitkälle, jos tarjoaa verkkopankkimaksamisen asiakkailleen. Tämän jälkeen kisa onkin aika tasainen, ja lienee enemmän kiinni oman verkkokaupan luonteesta, mitä kannattaa seuraavaksi tarjota.

Postnordin raportti tiivistääkin hyvin tilanteen. Suomi ja Tanska ovat melko selkeät markkinat maksamisen näkökulmasta. Norja ja Ruotsi ovat huomattavasti monimuotoisemmat.

“Danish and Finnish consumers have a clearly preferred payment method – in contrast, Swedes and Norwegians are more indeterminate.”

Tanska ja Suomi ovat myös mobiilimaksamisessa kaveruksia, koska kummassakin yleisin mobiilimaksamisen malli on MobilePay. Ruotsissa hallitsee Swish ja Norjassa taas Vipps. Täten mobiilimaksaminenkaan ei ole käytännössä yhtenäinen maksutapa, vaan suosituin ratkaisu vaihtelee maittain. Vipps ja Mobilepay ovat tosin nykyisin samaa yhtiötä, ja keväällä uudistunut Mobilepay on nyt sama sovellus useimmilla markkinoilla. Tämä helpottanee myös verkkokauppoja, jotka haluavat tukea mobiilimaksamista eri markkinoilla.

Postnordin raportti on ladattavissa Postnordin sivustolta, ja raportti sisältää varsin hyviä tilastoja myös logistiikan eri vaihtoehdoista ja preferensseistä eri maissa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kyse on Postnordin markkinoinnista, jossa Postnord korostaa asioita, joissa Postnord sattuu olemaan vahva, juurikin näissä valituissa maissa.

Raportti esimerkiksi alleviivaa varsin voimakkaasti sitä, miten kuluttajat haluavat monenlaisia vaihtoehtoja toimituksiin, ja sattumalta Postnord on juurikin sellainen yritys, joka sattuu tarjoamaan monia eri vaihtoehtoja, juurikin näissä maissa, jotka on otettu raporttiin. Tämä tiedostaen, hyviä tilastoja verkkokaupasta.

Lue lisää:

PS. Tilaa Vierityspalkin kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje, joka koostaa artikkelit, linkkivinkit, työpaikat ja julkaisut (uutiskirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa).

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun