BBC:n dokumentti avaa internetin syntyhistoriaa
Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 13 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Facebook blokkasi uutiset Kanadassa ja pienet mediat kokivat kovimman iskun.
BBC:n neliosainen dokumenttisarja internetin historiasta ja ilmiöistä on katsottavissa YLE Areenassa vielä muutaman viikon ajan. Huippulaadukas dokumentti haastattelee erittäin laajaa joukkoa erilaisia internet-veteraaneja ja startup-tähtiä. Käsittelyssä ovat niin internetin esihistoria kuin verkon tuottamat lieveilmiöt sekä uudenlaiset liiketoimintamallit.
Ensimmäinen osa* on katsottavissa vielä vajaan parin viikon ajan ja käsittelee webin syntyyn vaikuttaneita aatteita ja tavoitteita. Dokumentissa käsitellään esimerkiksi hippikulttuurin vaikutuksia internetin syntyyn 40 vuotta sitten ja kerrataan internetin esiaskeleita. BBC:n dokumentti on tehty laadukkaasti ja kertaa tarkasti monia perusasioita jotka kuuluvat jonkinlaiseen “internetin yleissivistykseen”.
Äänessä on esimerkiksi modernin internetin, eli WWW:n kehittäjä Tim Berners-Lee. Berners-Lee kertoo esimerkiksi alkuvaiheiden hitaudesta, ja siitä kuinka webin ensimmäisinä vuosina systeemin vallankumouksellisuutta ei todellakaan ymmärretty.
Loppuosa ensimmäisestä jaksosta keskittyy kaupallisuuden nousuun. Dokumentti kuvaa esimerkiksi miten lähellä Microsoft oli 1990-luvulla ottaa webin hallintaansa varsin voimakkaasti pakottamalla Internet Explorer -selaimen kaikkiin uusiin Windows-tietokoneisiin. Myös Napster-verkkopalvelun nousu ja tuho käydään dokumentissa tiiviisti läpi.
Pääseepä kuvaan jopa Metallican Lars Ulrich puolustaessaan voimakkaasti taistelua musiikkipiratismia vastaan. Ulrichin ontuvat vertaukset musiikkipiratismin ja putkimiespalveluiden välillä eivät ole jääneet elämään 2010-luvulle asti, mutta Metallica kyllä edelleen edustaa murtumatonta linnaketta musiikin online-jakelun suhteen.
Ensimmäinen jakso päättyy pohdintaan siitä, että onko verkko menossa kontrolloidumpaan vai avoimempaan suuntaan. Selvää on vain, että kummatkin voimat ovat läsnä 2010-luvun verkossa vahvasti – ja pinnan alla oleva ristiveto eri suuntiin on läsnä kaikessa tekemisessä edelleen.
Lisätietoa: