Media sosiaalisesta mediasta loppuvuonna 2009

Perttu Tolvanen

Media on ollut kovin kiinnostunut viime aikoina sosiaalisesta mediasta. Parin kuukauden aikana on julkaistu laaja joukko tutkimuksia ja uutisia erilaisista näkökulmista. Viimeisimpänä MTV3 selvitti ministereiden Facebook-käyttöä. Raportin voi katsoa Katsomo-NettiTV:stä. Uutisissa haastatellaan tutkija Janne Matikaista, ministeri Mari Kiviniemeä ja studiovieraana on Teppo Turkki Sitrasta.

image

Ministerit vieroksuvat sosiaalista mediaa –katsaus osana MTV3:n uutislähetystä. Katsaus alkaa lähetyksessä kohdassa 9:15.

Lähetyksessä Teppo Turkki puolustaa sosiaalisten medioiden hyödyllisyyttä vaikka uutisankkureiden kysymykset ovatkin kovin skeptisiä lähtökohdiltaan.

Uutislähetyksestä löytyy myös uutisena julkaistu tiivistys jonka lopussa on kyseinen uutislähetys katsottavissa pienessä ikkunassa: Facebook kaipaa ministereitä (28.12.2009).

MTV3:n aikaisempia uutisia samasta aihepiiristä ovat esimerkiksi:

Erityisesti kiinnostuksen kohteena ovat olleet MTV3:lla poliitikot, nuorten Facebook-käyttö ja Facebook-käyttö työajalla. Ylipäätään uutisointi nimenomaan Facebookista on ollut huomattavan aktiivista. Yllä olevassa listassa on vain osa julkaistuista uutisista.

Vertailun vuoksi YLEn Facebook ja sosiaalinen media -uutisointi on ollut myös varsin laaja-alaista. Joskin asiantuntijat artikkeleissa ovat kovasti samoja uutisesta toiseen. Tämä ei vähennä asiantuntijoiden arvoa, mutta yksipuolistaa uutisoinnista syntyvää kokonaiskuvaa.

YLEn omasta sosiaalisen medioiden käytöstä on myös kirjoitettu verkossa paljon. Erityisesti YLEn Tuija Aallon Aalto-blogi sisältää kattavaa raportointia siitä kuinka YLE opiskelee sosiaalista mediaa.

Talousmedioista ainakin Kauppalehti on uutisoinut tasaisesti siitä kuinka yritykset ovat suhtautuneet sosiaalisen median käyttöön. Esimerkiksi:

Suurin osa tarkastelluista artikkeleista käsittelee yksittäisiä ilmiöitä liittyen sosiaaliseen mediaan. Seassa on tosin myös monia erittäin hyviä, syväluotaavia artikkeleita. Asiantuntijoita on haastateltu monipuolisesti useissa artikkeleissa ja artikkelit ovat useimmiten tasapainoisia kokonaisuuksia. Ehkä hienointa on se, että media on ottanut sosiaalisen median myös omaksi aiheekseen ja pyrkii ymmärtämään ilmiötä eri kulmista. Varmasti 2010 vuonna vielä lienee tarpeellista syventää tarkastelua ja yrittää ymmärtää ilmiötä eri elämänalueiden ja käyttötarkoituksien kautta. Sosiaalinen media ei tosiaan ole yksinkertainen peto kesytettäväksi.

Lopuksi: Katsaus ei missään mielessä ole täydellinen ja linkkivinkkejä otetaan mieluusti vastaan kommenteissa. Mitkä uutistalojen artikkelit sosiaalisesta mediasta ovat jääneet mieleesi vuodelta 2009?

  1. PA says:

    Facebook on tuskin sittenkään kovin yliedustettu uutisissa siihen nähden, että se on ainoana sosiaalisena palveluna levinnyt oikeasti valtavirtaan Suomessa. Vai?

    (Muistan, kuinka hienoa oli 2005, kun Youtube ja Google video tulivat tietoisuuteeni. Yhtäkkiä videot vain toimivat ilman ihmeellistä säätämistä.

    MTV3:n videot eivät toimi Macilläni vieläkään. )