Shopify-digitoimistot Suomessa
Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 3 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Rajasoft osti Buorren kehitystiimin.
Vierityspalkin digitoimiston valintaa käsittelevässä artikkelisarjassa esitellään Suomessa toimivia digitoimistoja ja ohjelmistotaloja, jotka toteuttavat verkkopalveluita.
Keväällä haettiin Vierityspalkin ja North Patrolin yhteistyönä kotimaisia Shopify-kumppaneita. Työn tuloksena on nyt julkaistu katsaus kotimaiseen Shopify-markkinaan, jossa on mukana useampi kymmenen toimistoa. Katsaukseen pääsy edellytti riittävää määrää referenssejä ja kokemusta Shopifyn kanssa työskentelystä, joten tulos on jopa yllättävän laaja. Shopify-osaamista löytyy laajalta joukolta toimistoja ja freelancereita. Kohtuullisen paljon kokemusta löytyy kouralliselta toimistoja, mutta jonkin verran löytyy kokemusta jopa noin kahdeltakymmeneltä (20) toimistolta tai yksittäiseltä konsultilta.
Iso osahan tällaisten Shopifyn kaltaisten saas-ratkaisujen käyttäjistä on varsin omatoimisia yrittäjiä, jotka pyörittävät sivubisneksenä jotain verkkokauppaa. Shopifyn kohdalla on kuitenkin tilanne sikäli erilainen, että käyttäjinä on myös isoja yrityksiä ja moni tekee myös varsin merkittävää kansainvälistä liiketoimintaa alustan avulla. Tällaisessa mittakaavassa myös tyypillisesti jo tarvitaan kumppaneita, ja usein mukana on myös kaikenlaisia integraatioita erillisiin taloushallinto- tai varastojärjestelmiin.
Shopifyn kasvuvauhdista Suomessa kertoo hyvin BuiltWith-teknologiatutkan tilasto, johon viitattiin keväisessä artikkelissa. Tällöin Suomesta löytyi 3700 Shopify-sivustoa. Nyt joulukuussa sama tilasto sanoo sivustoja olevan 4300 kappaletta. Vuosittaiseksi kasvuksi käännettynä tämä tarkoittaa noin 1200 uutta Shopify-sivustoa vuodessa. Harva teknologia kasvaa Suomessa yhtä kovaa.
>> Selvityksen tulokset: Katsaus suomalaisiin Shopify-toimistoihin (2022)
Myös Vierityspalkin Toimistot-hakemiston toimistoja löytyy Shopify-osaajien listalta. Esimerkiksi Evermade, Eeco ja Geniem (Frantic-ostoksen kautta) ovat tehneet merkittäviä Shopify-toteutuksia.
Kuvaavaa tosin on, että selvästi eniten toteutuksia löytyy hyvin pieniltä kumppaneilta ja freelancer-tyyppisiltä konsulteilta. Tämä pienten toimijoiden kenttä on selvästi se aktiivisin kumppaniryhmä Shopify-markkinassa. Tämä on tosin hyvin ymmärrettävää, koska Shopify on pitkälle tuotteistettu alusta, jossa ei välttämättä ole muhkeita koodausurakoita tarjolla, ei välttämättä edes integraatioiden toteutuksessa. Täten työ sopii hyvin soolokonsulteille, jotka pystyvät tekemään paljon asioita itsenäisesti, ja heille muutaman tuhannen euronkin konsultointi on hyvä keikka.
Kuten katsauksen kirjoittanut Mikko Jokela kommentoi, on saas-pohjainen alusta vaikea yhteistyökumppani isoille toimistoille, jotka tarvitsevat isoja asiakkuuksia.
”Liiketoimintamallina Shopifyn ”liian hyvä” SaaS-paketointi kun on toteuttajatoimistoille hieman hankala: Ei koodausta, ei laskutusta.”
Asiakkaiden kannalta Shopify voi kuitenkin olla ihanteellinen alusta, jos oma liiketoiminta on suoraviivaista tavarakauppaa kuluttajille, ja erityisesti jos liiketoimintaa halutaan tehdä useassa eri maassa. Kumppanikenttä on tähän saakka ollut selvästi isoin haaste Shopify-markkinassa, mutta vaikuttaa siltä, että tämä ongelma on poistumassa. Kun kumppaneita alkaa löytyä myös isommista toimistoista, voivat isommatkin brändit lähteä Shopifyn kelkkaan, ja ainakin WooCommerce saa näin lisää kilpailua, ja lisääntyvä kilpailu on aina asiakkaiden kannalta hyvä asia.
>> Selvityksen tulokset: Katsaus suomalaisiin Shopify-toimistoihin (2022)
Lue lisää: Verkkokaupan alustat ja järjestelmät – kaikki artikkelit Vierityspalkissa