Geniem siirtyi pääomasijoittajan kasvatettavaksi
Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 3 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Rajasoft osti Buorren kehitystiimin.
Pääomasijoittaja Saari Partners osti alkuvuodesta digitoimisto Geniemin koko osakekannan, ja toimitusjohtajaksi vaihtui samalla Ville Särmälä.
Geniem on ollut viime vuosina yksi WordPress-digitoimistokentän kovimmista kasvajista, ja on myös laajemmassa digitoimistojen markkinassa ollut yksi eniten liikevaihtoa kasvattaneista toimistoista. Yhtiö on onnistunut myös houkuttelemaan riveihinsä lukuisia tunnettuja alan nimiä. Viimeisin tilinpäätös vuodelta 2021 ylitti Geniemillä jo viiden (5) miljoonan rajan. WordPress-liikevaihtokin on Geniemillä yli 2 miljoonaa.
Kasvu on ollut myös kannattavaa, joten vaikka Geniem tekee paljon tiukasti kilpailtua julkishallintoa, on toimiston kannattavuus etenkin parina viime vuotena ollut hyvällä tasolla.
Saari Partnersin kaupan myötä Geniemin omistus vaihtuu kokonaisuudessaan, kaikki vanhat omistajat luopuvat omistuksistaan osana kauppaa. Aiemmin Geniemin pääomistajat olivat Tuomas Kumpula (28 prosenttia) ja Hannu Kumpula (20 prosenttia). Uudessa omistusrakenteessa Saari Partners omistaa 86 prosenttia, toimitusjohtaja Ville Särmälä 10 prosenttia ja kehitysjohtaja Janne Tuominiemi neljä prosenttia.
Uusi omistaja ehti myös kesän aikana jo tehdä ensimmäiset peliliikkeet, kun Geniem osti pitkän linjan digitoimiston Franticin. Frantic on tosin viime vuosina pienentynyt merkittävästi aiemmasta kokoluokastaan, mutta teki kuitenkin vajaan 3 miljoonan euron liikevaihdon viime vuonna, joten yrityskauppa antaa ainakin reilun 20 asiantuntijan lisäyksen Geniemin kokoluokkaan. Frantic sulautuu Geniemiin kokonaisuudessaan. Tästä viimeisimmästä yrityskaupasta on kohtuullisen laaja juttu myös Tivissä.
Asiakkaiden näkökulmasta tämäntyyppinen pääomasijoittajan tekemä kaappaus on yleensä pääosin positiivinen uutinen. Pääomasijoittajalla on yleensä intressinä säilyttää yrityksen kulttuuri ja pitää kiinni kaikista asiantuntijoista. Joskus toki pääomasijoittajan tulo muuttaa prosesseja, ja voi tuoda yhtiöön lisää muodollisuutta, kun uusi omistaja haluaa tehdä yhtiöstä ”tavallisemman it-talon”. Joskus kaikkein pienimmät asiakkaat saatetaan jopa siirtää muiden toimistojen asiakkaiksi, jos tavoitteena on selkeä asiakaskunnan kokoluokan kasvattaminen. Geniemin kohdalla tällaisia mahdollisesti asiakkaille yllättäviä muutoksia tuskin on tapahtumassa, koska Geniem on ollut jo aiemmin varsin isojen urakoiden tekijä. Jatkossa tämä voi korostua entisestään, mutta kovin suuresta muutoksesta ei liene Geniemin kohdalla kysymys.
Vierityspalkki kysyi väistyvältä toimitusjohtajalta ja aiemmalta pääomistajalta Tuomas Kumpulalta, mikä sai harkitsemaan myyntiä ja mitä suunnitelmia pääomasijoittajalla on Geniemille. Tulevaisuuden suunnitelmiin liittyviin kysymyksiin vastasi Tuomaksen pyynnöstä Geniemin kehitysjohtaja Janne Tuominiemi.
1) Mikä sai harkitsemaan myyntiä tai ylipäätään miettimään yritysjärjestelyä?
Tuomas Kumpula: Geniem on perustettu 2001 joten takana on keskimääräistä pidempi uraputki IT-alalla. Matkan varrella on tullut välillä mietittyä voisiko tehdä jotain hieman toisenlaista liiketoimintaa. Kahdenkymmenen vuoden aikana on tullut nähtyä ja koettua monenmoista.
Lähdimme pohtimaan, että tässä markkinassa on mahdollisuus kasvaa niin WordPress-ratkaisujen kun räätälöidyn ohjelmistokehityksen saralla ripeämminkin. Vaihtoehtoja on matkan varrella ollut luonnollisesti useampia, mutta tärkeää meille oli perustajina, että Geniem voisi säilyä sellaisenaan eikä niinkään sulautua osaksi suurempaa yritystä. Kauppa Saaren kanssa mahdollisti tämän ja heillä oli selkeä visio mihin haluavat viedä Geniemin liiketoimintaa. Tärkeää oli myös Geniemin kulttuurin arvostus jota olemme kehittäneet aktiivisesti viimeiset vuodet.
Itsellä henkilökohtainen motivaatio oli mahdollisuus keskittyä hetken aikaa enemmän perheeseen. Yrittäjänä toimiminen on sen verran kokopäiväistä työtä, että halusin pitää taukoa välillä ja ajatuksena on vielä ehtiä tehdä jotain uutta ennen kuin eläkepäivät kolkuttelevat ovelle.
2) Omistaako Saari Partners jatkossa Geniemin 100 prosenttisesti? Millainen omistaja Saari on käytännössä? Kuka omistaa Saaren?
Tuomas Kumpula: Geniemin omistaa 100% Saari Partners ja uusi johto. Saari keskittyy PK-sektorilla toimiviin palveluyrityksiin ja tavoitteena on kasvattaa ostettujen liiketoimintojen arvoa. He ovat pieni, ihmisläheinen ja osaava sijoittaja joilla on osaamista markkinoinnista ja digitalisaatiosta.
3) Irtautuuko joitain aiempia Geniemin omistajia tässä kohtaa yhtiöstä?
Tuomas Kumpula: Tässä kohtaa kaikki omistajat myivät koko osakekannan, eli vanhoja omistajia ei jäänyt Geniemille.
4) Olet ollut Geniemin toimitusjohtajana yli 18 vuotta – miltä tuntuu luovuttaa rooli uudelle henkilölle?
Tuomas Kumpula: Haikealta :) erityisesti työkavereita ja yhdessä tekemistä tulee ikävä. Näiden vuosien aikana on tullut oltua mukana monessa asiassa niin myynnistä projektin vetämiseen, firman johtamiseen ja kulttuurin kehittämiseen. Olen ollut sellainen yrittäjämäinen, kädet savessa vähän liian monessakin paikassa, vetäjä. Uskon, että uusi toimitusjohtaja tuo ammattimaisuutta ja rakenteita miten yritystä on mahdollista kasvattaa ja edelleen parantaa meidän palveluita asiakkaille.
5) Milloin tulet irtautumaan Geniemin operatiivisesta toiminnasta?
Tuomas Kumpula: Syyskuun viimeinen päivä. Sitten lähdetään etsimään uusia haasteita.
6) Mikä on seuraavan yrityskaupan tavoiteikkuna? Pääomasijoittajahan on yleensä mukana vain joitain vuosia ja myy sen jälkeen yhtiön eteenpäin jollekin isommalle it-yhtiölle.
Janne Tuominiemi: Saari Partnersin tavoitteena on pitkäjänteisesti kasvattaa ja kehittää Geniemin liiketoimintaa niin, että sijoitettu pääoma voidaan realisoida 4+1 vuoden aikaikkunassa.
7) Miten kovat kasvutavoitteet aiotaan saavuttaa?
Janne Tuominiemi: Kasvutavoitteet saavutetaan investoimalla sekä nykyliiketoiminnan systemaattiseen kehittämiseen että uusiin liiketoiminta-alueisiin. Lisäksi kasvua haetaan strategisista yritysostoista, joista ensimmäisen toteutettiin hankkimalla Frantic Oy:n liiketoiminta kesäkuussa 2022.
8) Mitä hyötyä tästä kaupasta on Geniemin nykyisille asiakkaille?
Janne Tuominiemi: Yrityskaupan myötä Geniem pystyy tarjoamaan asiakkailleen entistäkin paremman ja laajemman palveluvalikoiman. Lisäksi, sijoitettu pääoma ja yritykseen ja henkilöstöön tehtävät investoinnit tuovat varmuutta, jatkuvuutta ja kasvua Geniemin liiketoimintaan.
Lue lisää: Löydä kokenut digitoimisto – Helsinki, Oulu, Jyväskylä, Tampere. Turku