Vieraskynä: Naiset rakentamaan webteknologiaa!

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 13 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Selvitys alkaa: Shopify-kumppanit Suomessa 2022.

Twitterin, Facebookin, Zyngan ja Grouponin ylimmästä johdosta ei naisia löydy. Myös Googlen Marissa Mayer ja Facebookin Sheryl Sandberg ovat viime aikoina avanneet keskustelua siitä, miksi edelleen niin harva nainen osallistuu Internetin rakentamiseen. Tahtotilojen ja linjausten lisäksi kaivataan kuitenkin konkretiaa: Helsingissä järjestetty koodaustyöpaja houkutteli yli sata kiinnostunutta naista ohjelmistokehityksen pariin.

Kisko Labs ja naisverkosto Future Female päättivät järjestää marraskuussa yhteistyössä Rails Girls –kurssin, joka tarjosi vasta-alkajille sukelluksen ohjelmistokehityksen maailmaan. Loppukesästä perustettu Future Female kerää yhteen IT-allalla toimivia naisia. Idea Rails Girls työpajasta syntyi heti ensimmäisessä verkoston tapahtumassa.

“Pitkän tähtäimen tavoitteena on, että yhä useampi nainen lähtisi rohkeasti mukaan IT-alalle sekä opiskelemaan, että töihin”, toteaa Future Femalen Annikki Laine.

Naiset mukaan tuotekehitykseen

Naiset ovat nykyisin aktiivisia Internetin käyttäjiä. Silti verkkopalveluiden tekeminen mielletään usein miesten työksi, mikä vahvistui myös Teknologiateollisuuden julkaisemassa Naisia ICT-alalle! -tutkimuksessa.

Verkkopalvelujen rakentaminen on nopeampaa, helpompaa ja halvempaa kuin koskaan aikaisemmin, mutta edelleen suurin osa uusista verkkopalveluista lähtee miesten tarpeista ja näkökulmista.

“Uskon, että koko ohjelmistoala hyötyy siitä, että naiset lähtevät mukaan kehittämään verkkopalveluita. Miesvaltaisissa insinööriyhteisöissä yleisen, teknologialähtöisen tarkastelun sijaannaiset miettivät usein ratkaisuja tarvelähtöisemmin. Ihmislähtöisemmät palvelut luovat parempia käyttäjäkokemuksia ja saattavat oikeat työkalut kaikkien saataville myös arkea helpottamaan”, summaa Annikki.

Kurssin yhtenä tavoitteena oli osoittaa, ettei ohjelmointi ole yksinäistä puurtamista matemaattisten mallien maailmassa. Moderneja verkkoapplikaatioita suunnittelee usein tiimi, jossa toimii koodarin lisäksi esimerkiksi käyttökokemuksesta tai liiketoimintalogiikasta vastaavia henkilöitä.

“Tavoitteenamme ei ole tehdä kaikista tytöistä koodareita. Tärkeää on lukutaito: tiimissä toimiminen ja ymmärrys ohjelmistokehityksestä. Lähes kaikilla tuotteilla on nykyisin nettiulottuvuus, tekipä töitä sitten fyysisten tuotteiden, markkinoinnin tai HR:n parissa”, kertoo Karri Saarinen Kisko Labsilta.

Valitut 25 kurssilaista rakensivat viikonlopun aikana neljä toimivaa verkkoapplikaatiota. Lisäksi opiskeltiin ohjelmistokehityksen sanastoa, verkkopalveluiden konseptointia ja markkinointia. Pääpaino oli kuitenkin ohjelmoinnilla.

“Halusimme erityisesti, että kurssilla on mukana oikeaa koodausta. Tärkeää on päästä tekemään, ei vain kuuntelemaan tai katsomaan”, toteaa Karri.

Tapahtumia luvassa toistekin

Osallistujat totesivat ohjelmoinnin toisaalta yllättäneen helpoudellaan, toisaalta lisänneen arvostusta koodaajia kohtaan. Näkyvää saa aikaan nopeasti, mutta viilaamiseen kuluu aikaa ja tarkkuutta. Erityisiä kehuja keräsi avoin ja iloinen ilmapiiri. Ainoa lisätoive osallistujilta oli enemmän koodausaikaa. Myös Ruby on Rails ohjelmistokehyksen kehittäjä David Heinemeier Hansson innostui kehumaan tapahtumaa.

Seuraavan Rails Girls tapahtuman ajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta jatkoa tullaan varmasti näkemään.

Linda Liukas

Kirjoittaja on yksi Rails Girlsin järjestäjistä. Kisko Labs on helsinkiläinen ohjelmistokehitysyritys. Future Female on digialasta kiinnostuneiden naisten verkosto.

P.S. Vieraskynä-palstallamme on silloin tällöin vierailevana bloggaajana joku Vierityspalkin toimituksen ulkopuolinen taho. Jos olet kiinnostunut vierailemaan Vieraskynä-palstallamme, ota yhteyttä toimitukseen.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun