Parhaat mobiilisivustot ja –sovellukset Suomessa 2010

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Apu360-sovellus on kiinnostava kokeilu A-lehdiltä.

Artikkelissa tehdään katsaus kotimaisiin mobiilipalveluihin. Katsausta varten kerättiin tietoa Vierityspalkin toimituksen jäsenten mobiilikäyttötottumuksista, perehdyttiin muutamiin aihetta käsitteleviin keskusteluketjuihin (esim. Qaiku-ketju aiheesta*) ja palveluita koostaviin sivustoihin (kuten hakemisto.mobi*). Täydennyksiä otetaan mieluusti vastaan kommenteissa.

 

Suosituimmat kotimaiset mobiilisivustot: säätä, uutisia ja aikatauluja

Suosituimpien mobiilipalveluiden listalle nousevat vuodesta toiseen  reittioppaat, sääpalvelut ja mediatalojen uutissivustot. Suurin osa tässäkin katsauksessa esiteltävistä palveluista auttaa ihmisiä löytämään perille, kertoo säätietoja ja raportoi tuoreista tapahtumista.

Sää ja uutiset: Foreca, MTV3, Iltalehti

Esimerkiksi Foreca.mobi on erittäin suosittu ja hyödyllinen sääpalvelu, josta saa myös mobiilisovelluksen Nokialaisiin*.

4890291095_45fecf5c3b_b

Maikkarin mtv3.mobi* on myös hyvin suosittu palvelu ja yhtenä syynä lienee se, että Forecan sääpalvelukin löytyy osana MTV3:n mobiilisivustoa. Suosituimman mobiilisaitin kisassa myös iltapäivälehdet ovat erittäin vahvoilla ja esimerkiksi m.iltalehti.fi* on hyvin monipuolinen kokonaisuus.

4890934880_d3780eba1a_b

Iltalehden mobiilisivuston* kautta saa selville uutisten, säätietojen ja monen muun lisäksi myös esimerkiksi tv-ohjelmatiedot, koska Telkku.comin mobiiliversio* on osana Iltalehden mobiilisivustoa. MTV3 ja Iltalehti edustavat suosituimpia ja myös moderneimpia kotimaisia mobiilisivustoja.

Sää ja uutiset: Ilta-Sanomat, HS.fi, YLE

Suosituimpien palveluiden haastajia ovat erityisesti Ilta-Sanomien mobiilisivusto*, Helsingin Sanomien mobiilisivusto* ja YLE:n mobiilisivusto*. Ilta-Sanomilta jopa löytyy varsin monipuolinen iPhone-sovellus omiin sisältöihinsä. Sanoma-konsernissa ollaan muutenkin kovin innostuneita iPhonesta ilmeisesti, koska myös Helsingin Sanomat tarjoaa iPhone-sovelluksen* joka on myös hiljattain uudistunut merkittävästi. YLE erottuu joukosta lähinnä laajan mobiilivideotarjonnan kautta. Muutoin YLE on varsin riisutulla linjalla mobiilikanavassa.

Julkisen liikenteen aikatauluja: Reittiopas, VR

Suosituin yksittäinen reittisovellus lienee Reittioppaan kattava mobiilisivusto*, joka auttaa pääkaupunkiseutulaisia löytämään perille julkisia kulkuneuvoja käyttäen. Toinen varmasti paljon käytetty palvelu on VR:n oma mobiilisivusto*, josta saa junien kulkutiedot selville nopeasti ja selkeästi. Näiden palveluiden toiminnot ja käytettävyys tuntuvat kuitenkin varsin vaatimattomilta suhteutettuna käyttömääriin.

Talousuutisia: Kauppalehti, Digitoday, It-viikko, Taloussanomat

Mediatalojen mobiilisivustotarjonta on nykyisin varsin hyvällä mallilla. Esimerkiksi Kauppalehden mobiilisivusto* tarjoilee talousuutiset tyylikkäästi ja helppolukuisesti (m.kauppalehti.fi*). Digitoday* ja It-viikko* myös tarjoavat mobiiliversiot sivustoistaan. Kauppalehden kanssa kilpaileva Taloussanomat tarjoaa luonnollisesti myös mobiilisivuston*.

4890942444_428e13833b_b

Taloussanomilla mobiilisivustolta löytyy myös viihteellisempää sisältöä, kuten vaikkapa Dilbert-sarjakuvan mobiiliversio.

It-uutisia: Tivi

Tietoviikon mobiilisivusto on erittäin riisuttu versio* lehden varsinaisesta pääsivustosta. Tietoviikko onkin hyvä esimerkki verkkopalvelusta jolle erillinen mobiiliversio on välttämättömyys. Tietoviikon verkkopalvelun normaaliversio kun jumittaa ja kaataa tehokkaasti esimerkiksi Nokialaisten selaimia sekä Android-puhelimia.

Mediaseurantaa: Ampparit

Uutispalveluista kattavuudeltaan ylivoimaisin palvelu lienee kuitenkin Amppareiden Lite-versio (lite.ampparit.com)*, joka tarjoilee koko maan uutiset tyylikkäästi ja helposti. Palvelun voi lisäksi personoida itselleen, joten Amppareiden avulla voi tehdä henkilökohtaisen mediaseurannan itselleen kännykkään. Personointimahdollisuuksista on kirjoitettu aiemmin Vierityspalkissa.

Maakuntien uutisia: Etelä-Suomen Sanomat, Maaseudun tulevaisuus

Maakuntien lehdiltäkin löytyy mobiiliversioita varsin hyvin. Esimerkiksi Maaseudun tulevaisuudella on varsin pätevä mobiilisivusto* (m.mt1.fi*). Myös esimerkiksi Etelä-Suomen Sanomilla on laadukas mobiilisivusto*.

Ravintolat: Eat.fi

Hyötysovelluksissa pisimmällä kehityksessä ovat erilaiset palvelukanavat, joita tarvitaan joko usein tai erityisesti liikkeellä ollessa. Esimerkiksi ravintoloiden ja kahviloiden löytämistä helpottava Eat.fi tarjoaa erittäin laadukkaan mobiilisivuston*, joka osaa myös hyödyntää puhelimen paikannusominaisuuksia.

Verkkopankit: Nordea, OP, Sampo Pankki

Joiltakin pankeilta löytyy myös mobiiliversioita. Esimerkiksi Nordealta*, OP:lta*, Sampo Pankilta*.

Ruoanlaitto: Kotikokki, Foodie, Valio.mobi

Myös ruoanlaitto on alue jossa mobiilipalveluiden kisa käy varsin kuumana. Etenkin Kotikokin mobiiliversiota* moni kehuu hyväksi apuvälineeksi keittiössä touhutessa.

4890290171_1c270aaedf_b

Applen iPhonelle löytyy myös hyviä vaihtoehtoja, kuten Foodie.fm josta on aiemmin kirjoitettu laajemmin Vierityspalkissa. Joiltakin elintarvikevalmistajilta myös löytyy laadukkaita mobiilisivustoja, esimerkkinä valio.mobi* joka tarjoaa laajan valikoiman testattuja reseptejä.

Järjestöt ja yhdistykset: Keskusta

Myös yritykset ja järjestöt kokeilevat mobiilisivustojen tarjoamista. Esimerkiksi Keskusta julkaisi kesäkuussa uuden mobiilisivustonsa osoitteessa m.keskusta.fi*. Keskustan sivustolta saa luettua nopeasti puolueen viimeisimmät uutiset ja tuoreet blogimerkinnät.

Yritykset: Kemira, UPM

Yrityksistä esimerkiksi Kemiralla on mobiilisivusto*, jonka kautta voi tarkistaa uusimmat uutiset, tapahtumat ja lehdistötiedotteet.

4890954296_4d54c740b9_b

Kemiran mobiilisivustolla on myös nokkelasti oma pelkistetty osionsa yhtiön toimipaikkojen osoitteiden hakemiseen. Mielenkiintoinen toteutus on myös UPM:n erittäin kattava mobiilisivusto sijoittajille*.

Parhaat mobiilisovellukset: iPhone ja Android

Mobiilisovelluksissa iPhone on ollut jo pitkään omassa luokassaan. Tästä syystä parhaat kotimaiset mobiilisovelluksetkin löytyvät iPhonelle. Nokian Ovi Store on edelleen erittäin puutteellinen ja valikoimaltaan hyvin suppea verrattuna kilpailijoihin. Esimerkiksi Googlen Android-käyttöjärjestelmän sovelluskauppa lienee jo dramaattisesti suurempi kuin Nokian sovelluskauppa. Etenkin kevään ja kesän 2010 aikana Androidin sovellustarjonta on kasvanut erittäin nopeasti. Kotimaisia sovelluksia ei Androidille vielä kuitenkaan valtavasti löydy. Ainoita laajempia sovelluksia on ilmeisesti tehnyt Fonecta.

Applen iPhonelle löytyy nykyisin jo huomattava määrä kotimaisia sovelluksia. Esimerkiksi Helsingin Sanomilla on hiljattain uudistunut varsin monipuolinen iPhone-sovellus. Myös TVkaistan iPhone-sovellus on kerännyt nopeasti suosiota*. iPhonelle kehitettyjen sovelluksien lukumäärät ovatkin aivan omassa luokassaan. Vaikka Android kirii kovasti, niin kotimaisten sovellusten puolella iPhonen sovelluksista pitäisi tehdä aivan oma artikkelinsa. Esimerkiksi kotimainen Rovio on yltänyt huimiin saavutuksiin Angry Birds iPhone-pelisovelluksellaan*.

Katsaus kansainväliseen tarjontaan

Kansainvälisistä toimijoista vaikuttavia toteutuksia ovat tehneet mm. Amazon Kindle-sovelluksensa kanssa* (tuoreimpana julkaisuna saatavilla myös Android-sovellus*), New York Timesin mobiilisovellukset ja BBC:n mobiilisivustot- ja sovellukset*. Spotify kuuluu myös kansainvälisesti merkittäviin mobiilisovelluksiin*, koska harvasta palvelusta löytyy huippulaadukkaat sovellukset niin iPhonelle, Symbianille kuin Androidillekin.

Moni web-ammattilainen kuluttaa myös Google Readeria päivittäin RSS-syötteiden lukemiseen. Google Readerista löytyykin tavallinen mobiiliversio*, sekä iPhonelle ja Android-puhelimille optimoitu versio*. Erityisesti iPhone-optimoitu versio kuuluu mobiilisivustojen eliittiiin. Googlen mobiilipalveluita löytyykin varsin paljon*, mutta verrattuna moniin muihin toimijoihin Google kulkee varsin omaa tietä. Esimerkiksi hiljattain julkaistu YouTuben mobiiliversio* on toiminnoiltaan monipuolisempi kuin esimerkiksi iPhonen oma YouTube-sovellus. Google uskookin vahvasti mobiilipalveluihin, jotka pyörivät selaimessa ja toimivat tasa-arvoisesti kaikissa moderneissa älypuhelimissa. Tämä ajattelu erotteleekin Googlen vahvasti esimerkiksi Applesta ja Microsoftista tällä hetkellä.

Myös Googlen kilpailijalta Yahoolta löytyy erittäin vahvaa mobiiliosaamista. Esimerkiksi Yahoon kuvapalvelu Flickr tarjoaa erittäin monipuolisen mobiilisivuston*.

Mobiilikäytön kuningas Facebook tarjoaa myös mielenkiintoista vertailukohtaa. Facebookista kun löytyy nykyisin valtava valikoima erilaisia sovelluksia, widgettejä ja mobiilisivustoversioita. Facebookilla on esimerkiksi perusmobiilisivustonsa (m.facebook.com) lisäksi erillinen kosketusnäytöille suunniteltu mobiilisivusto (touch.facebook.com).

Myös Twitterin mobiilisivusto on esimerkillinen mobiilisivusto ja moni käyttää Twitteriä pelkästään sen avulla. Tosin Twitterillä on myös laadukkaat iPhone- ja Android-sovellukset. Lisäksi Nokian S60-alustalle löytyy erittäin laadukas Gravity-sovellus Twitterin tehokäyttöä varten. Twitter on tosin samalla malliesimerkki siitä kuinka Nokian Symbian–käyttöjärjestelmä ei ole kehittäjien suosiossa. Twitterin ohella esimerkiksi Foursquare ja Yammer kuuluvat suosittuihin mobiilisovelluksiin, joille ei löydy virallista S60-sovellusta – mutta iPhone ja Android –sovellukset kylläkin.

Yhteenveto: Mobiilisivustot kehittyneet, mutta hitaasti

Viime vuosina erityisesti moni mediatalo on panostanut mobiilipalveluidensa kehitykseen. Erityisesti mobiilisivustot ovat kehittyneet mukavasti ja toimivat jo tyylikkäästi useilla eri puhelinmalleilla. Nykyisin on jopa kummallista jos ison mediatalon sivusto ei osaa tarjota mobiiliversiota ja ohjata käyttäjää suoraan artikkelin mobiiliversioon, mikäli käyttäjä niin haluaa. Myös mobiilisivuston ja tavallisen sivuston välillä vaihtaminen onnistuu useimmilla sivustoilla tyylikkäästi. Parhaimmat mobiilisivustot ovat myös miellyttäviä kokemuksia visuaalisesti ja käytettävyydeltään eikä enää voi puhua tekstimuotoon riisutuista kevytversioista.

Mobiilisovelluksien saralla iPhone on omassa sarjassaan, mutta ylivoimainen asema sovelluksissa ei selvästikään ole ainut tie. Etenkin Google haastaa sovellusmaailmaa toteuttamalla yhä monipuolisempia selaimessa toimivia web-palveluita. Nokian heikko asema sovelluksissa ja Androidin nousu myös todennäköisesti lisäävät monipuolisten mobiilisivustojen toteutusintoa, koska hyvä mobiilisivusto toimii kaikilla eri alustoilla.

Mitään erityistä ruuhkaa kotimaisista, innovatiivisista mobiilisivustoista ja –sovelluksista ei kuitenkaan tunnu olevan. Etenkin sovelluksien osalta Suomessa ollaan oltu kovin maltillisia viime vuosina, koska suomalaiset eivät ole sankoin joukoin vaihtaneet Nokia-kapuloitaan iPhone-luureihin. Toisaalta tämä kehitys on tuonut paljon hyviä, kylläkin riisuttuja, mobiilisivustoja maahan.

Voisikin ennustaa, että mikäli Googlen ajama rikkaiden mobiilisivustojen malli ja Googlen Android-käyttöjärjestelmä yleistyvät, niin riisuttujen mobiilisivustojen kehittämiseen laitetut rahat voivat osoittautua erittäin hyväksi sijoitukseksi.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

5 kommenttia on “Parhaat mobiilisivustot ja –sovellukset Suomessa 2010”

 1. Lassi Kurkijärvi

  Kiitokset mielenkiintoisesta vertailusta. HS.fi:n kehityksen vetäjänä minulla on varsin erilainen näkemys palveluiden suosiosta.

  Suomalaista mobiililiikennettä (datamäärää) mittaavissa tutkimuksissa (esim. vuosi sitten tehty Kiven Mobile Internet Usage Measurements) suosituimpia mobiilipalveluita ovat Nokia.mobi (karttojen koon takia), Facebook ja kolmantena m.hs.fi eli HS.fi:n mobiilipalvelu.

  TNS:n auditoiman mittaustavan mukaan m.hs.fi:llä on nykyisin yli 100 000 eri kävijää viikossa ja sivustolta luetaan yli 1 000 000 uutista viikossa. Suomen viralliselle listalle palvelu on tulossa lähiaikoina, olettavasti kärkeen.

  Lisäksi käsityksemme on, että suomalaisista iPhone-sovelluksista HS.fi on latausmääriltään selvä ykkönen (kun eri versiot lasketaan yhteen, tietysti).

  Panostamme vahvasti myös mobiiliin, ja se näkyy tuloksissa. Myös mobiilimainonnan myynti vetää varsin mukavasti m.hs.fi:ssä.

 2. Kiitos Lassi täydennyksistä! Tiesin tuota tehdessäni, että artikkelit joihin tuo luokittelu perustui eivät olleet uusinta dataa – jota on tosiaan hieman vaikea saada. Loistavia nuo sinun kertomasi täydennykset. TNS:n palvelu toivottavasti korjaa tuota isoimpien mobiilisaittien tällä hetkellä hieman utuista listaa.

 3. Hyvä kooste. Suosituimmilla hyötysovelluksilla alkaa olla ainakin iPhone versio. Varsin näppäriä ovat esim. Evernote mobiili, jonka saa liitettyä Twitteriin, Webex ja ACP mobiilikokoussovellukset, Diigo ja Delicious mobiiliversiot, jne

 4. Lassi Junkkarinen

  Veikkaus on tehnyt erinomaista työtä mobiilipelaamisen edistämisessä. Eri kohderyhmät, teknologiat sekä päätelaitteet on hyvin huomioitu. Ei muuta kuin pelaamaan ajasta ja paikasta riippumatta! Ks. *linkki poistettu*

 5. […] sivulatauksia vuoden aikana sai silti jo vuonna 2010 julkaistu “Parhaat mobiilisivustot ja sovellukset Suomessa 2010“. Epäilemättä artikkeli kaipaisi vuodelle 2012 päivitystä, koska jopa Nokian […]

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun