Julkaisujärjestelmä EpiServer parantanut asemiaan Suomessa
Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 16 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Verkkopalveluiden alustat Suomessa - markkina alkaa kypsyä.
Vierityspalkin julkaisujärjestelmän valinta -artikkelisarjassa esitellään Suomessa markkinoilla olevia julkaisujärjestelmiä, analysoidaan markkinaa ja käsitellään erilaisia tapoja rakentaa verkkopalveluita.
Julkaisujärjestelmätuote ja ohjelmistotalo EPiServer paransi läsnäoloaan viime vuonna Suomessa* ja onnistui laajentamaan integraattoreiden määrää. Nyt uusimpana asiakkaana on Suunto, joka uudistaa EPiServerin päälle monikielisen verkkopalvelukokonaisuutensa*. Suunto kommentoi tiedotteessaan päätyneen EPiServeriin sen kustannustehokkuuden ja monikielisyyttä tukevien ominaisuuksien ansiosta. Käyttöönotosta ja teknisestä toteutuksesta vastaa Tietotalo.
Tässä artikkelissa luodaan tiivis katsaus EPiServer-julkaisujärjestelmään ja tuotteen asemaan Suomen julkaisujärjestelmämarkkinakentällä.
Tuotteistettua web-sisällönhallintaa monikielisille konserneille
EPiServer* on erityisesti web-sisällönhallintaan erikoistunut sisällönhallintajärjestelmä (tai suomalaisittain julkaisujärjestelmä). Editointiin on tarjolla pitkälle kehittynyt ja monipuolinen wysiwyg-editointi.
EPiServer on kevyemmän sarjan web-sisällönhallintajärjestelmätuotteita, mutta Suomen julkaisujärjestelmäkentällä EPiServer tarjoaa kovan vastuksen mille tahansa kotimaiselle tuotteelle. Lisenssien hinnatkin ovat samaa luokkaa suomalaisten tuotteiden kanssa, joten mistään ylihinnoitellusta järjestelmästä ei ole kyse.
Järjestelmän .Net 3.0 -pohjaisuus myös tarkoittaa käytännössä sitä, että järjestelmän nopeasti haltuun ottavia ohjelmistosuunnittelijoita on Suomi täynnä. Muutenkin Windows-palvelinympäristössä toimivana tuotteena EPiServer nauttii hyvin pitkälti samoista eduista kuin Microsoftin Sharepoint. Esimerkiksi Office-tuotteisiin on saatavilla EPiServer-lisäosa. EPiServer on erityisen laajalle levinnyt etenkin pohjoismaissa ja myös Suomessa tuotteella on varsin paljon käyttäjäorganisaatioita.
Lisätietoa ja ruutukaappauksia: EpiServer 5, suomenkielinen pdf-esite*
Kevyen sarjan web-sisällönhallintatuotteet ovat kilpailtu sektori
EPiServer kisaa laajan tuotekirjon kanssa, koska kevyemmän sarjan web-sisällönhallintatuotteita on markkinoilla valtavasti. Ehkä tyypillisimpiä verrokkeja EPiServerille ovat Microsoftin Sharepoint 2007* ja avoimen lähdekoodin DotNetNuke. Eri alustoilla toimivia avoimen koodin kilpailijoita ovat Suomessa ainakin Drupal, Joomla*, Midgard ja eZ Publish*.
Pitkälle tuotteistetut ominaisuudet ja avoimet rajapinnat vahvuutena
Verrattuna esimerkiksi Sharepointtiin EPiServer on huomattavasti vahvemmin suuntautunut web-sisällönhallintaan ja on myös tuotteena nopeammin käyttöönotettavissa. Samankaltaisuus syntyy lähinnä kummankin hyödyntämistä Web Part –alueista. Myös moniin avoimen lähdekoodin tuotteisiin verrattuna EPiServer pärjää mainiosti pitkälle viedyn tuotteistuksensa ansiosta. EPiServer tarjoaa suoraan paketista hyvin toimivia ja käyttökokemukseltaan käyttäjäystävällisiä toiminnallisuuksia. Moniin muihin suljettuihin julkaisujärjestelmätuotteisiin verrattuna EPiServer tarjoaa myös varsin hyvät, avoimet rajapinnat. Näiden rajapintojen kautta on syntynyt monenlaisia lisäosia ja laajennuksia, kuten Sharepoint-lisäosat. Toisaalta EPiServerin “ekosysteemiä” on myös kritisoitu varsin suppeaksi, esimerkiksi verrattuna moniin avoimen lähdekoodin tuotteisiin.
Suljetuissa tuotteissa kysynnän ja tarjonnan pitää kohdata
Suljettujen tuotteiden kohdalla tärkeintä on löytää tuote jonka kehityspolku vastaa parhaiten organisaation omia tarpeita. Avoimen koodin tuotteita voi taivuttaa minne haluaa, mutta suljettujen tuotteiden edut tulevat yleensä parhaiten esille kun hyödyntää tuotetta niihin tarkoituksiin mihin se on suunniteltu. Tällöin parhaimmillaan pääsee nauttimaan hyvin suunnitellusta käyttöliittymästä ja luotettavasta ohjelmistosta. Kolikon kääntöpuoli on, että jos omat tarpeet kehittyvät toiseen suuntaan on oman polun kulkeminen hankalaa ja kallista. Tämä pätee avoimenkin lähdekoodin tuotteisiin, mutta ongelma on hankalampi suljettujen tuotteiden kohdalla.
Integraattoreita Suomessa useita
Integraattoreita Suomessa ovat EPiServerille ainakin Logica*, Avenla, Koodiavain*, Tietokoura* ja Tietotalo*. Avenla toteuttaa myös .Net-pohjaisella, avoimen lähdekoodin DotNetNukella. Myös Tietotalo ja Logica toteuttavat muillakin julkaisujärjestelmillä kuin EPiServerillä.
(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina tai sisällön muututtua olennaisesti.)
PS. Jos kaipaat asiantuntijaa teknologian valintaan tai Episerver-pohjaisen verkkopalvelukokonaisuuden uudistamiseen tai jatkokehityksen suunnitteluun, kannattaa tutustua North Patrolin teknologiavalinta- ja arkkitehtuurikonsultoinnin palveluihin.
3 kommenttia on “Julkaisujärjestelmä EpiServer parantanut asemiaan Suomessa”
Kommentointi on suljettu.
Sari Mäkelä
EPiServerin integraattoreista kannattaisi lisäksi mainita Logica, joka on toteuttanut vuosia ko. alustalle useita kymmeniä verkkopalveluita.
Kelohonka
Jep. Ainakin poliisilla oli vuosia sitten Episerver-toteutus jonka muistaakseni toimitti Logica.
PerttuT
Kiitos täydennyksestä Sari. Isojen talojen tarjonnasta on ulkopuolisena vähän haastavaa saada selvää joten mahtavaa että Logicasta jalkaudutaan korjaamaan virheet! :)
Yllättävän vähän Tieto/Accenture/Logica/Fujitsu/Digia ym isoista taloista taidetaan suomalaista web-mediaa seurata kun sieltä harvoin mitään kommentteja tulee. Ja täydennyksiä ja korjattavia juttuja varmasti olisi. Pienemmille toimijoille tämä on tietysti vain hyvä asia kun oman näkökulman saa paremmin esille.
Sisäasiainministeriössä on tosiaan ollut käytössä EpiServer. Googlettamalla löytyikin julkinen kehittämissuunnitelma jossa on mainittu tuo järjestelmäkirjo: ”Iinestä, Haltia, Sallia, Hellua, Essiä, Luotsia, Santraa, Ollia, Joikua, Verttiä ja Mintraa ylläpidetään WMDatan Combo G2 -julkaisujärjestelmällä. Rajavartiolaitoksen
Rajanettiä ylläpidetään Atbusiness Publisherilla, Ulkomaalaisviraston Suvia Fujitsu Services Oyj:n NetCommunityllä ja poliisitoimen Seittiä WMDatan Episerver-julkaisujärjestelmällä.”
Lähde: *linkki poistettu toimimattomana*
Sisäasiainministeriö tosin haki muistaakseni yhtenäistä järjestelmäalustaa ison kilpailutuksen kautta hiljattain. En ole tuloksia tosin seurannut, että josko olisivat päätöksen tehneet.