Fruugolla syysflunssaa ilmassa

Perttu Tolvanen

Salaperäinen digimedia-alan jättiläinen, Fruugo*, on ollut viime päivät huhujen kohteena. Tiettävästi useat työntekijät ovat ilmaisseet varovaisen kiinnostuksensa palata takaisin vanhalle työnantajalle. Myös huhut YT-neuvotteluista ovat saaneet vahvistuksen useasta lähteestä.

fruugo-screenshot-2008-11-04

Taneli Tikka kirjoitti blogissaan jo muutama päivä sitten pitkän listan erilaisia Fruugoon liittyviä huhuja*. Vierityspalkille näistä väitteistä todettiin, että mukana on myös asiavirheitä. YT-neuvotteluista Vierityspalkille on kuitenkin tullut tietoja jo useasta lähteestä. Oletettavasti YT-neuvottelut koskettavat merkittävää osaa henkilöstöstä ja täten tiedossa on irtisanomisia, lomauttamisia ja osa-aikaistuksia.

Myös ArcticStartup kirjoitti Fruugon ympärillä pyörivistä huhuista ja arvioi yhtiön kuluttavan rahaa jopa miljoona euroa kuukaudessa. Täten kulutustason laskeminen lienee ensisijainen syy YT-neuvotteluihin, ei niinkään ongelmat esimerkiksi tuotekehityksessä.

Samaan aikaan Erto on ilmaissut huolensa* siitä, että it-alalla on käynnistetty useita YT-neuvotteluja varsin hätäisin perustein. Esimerkiksi Arctic Startup toteaa Nokian YT-neuvotteluista että asialla on myös kääntöpuolensa. Osaavaa väkeä vapautuu markkinoille ja osaajapula helpottaa etenkin pienemmissä yrityksissä.

Fruugoa voi myös pitää jokseenkin erityistapauksena, koska yhtiön kulutusvauhti on herättänyt jo aikaisemminkin keskustelua. Jos strategiana on ollut listautuminen tai yritysosto vuoden-kahden sisällä julkistuksesta, niin pelkästään tämän tavoitteen siirtäminen vuodella eteenpäin voi olla johtanut nyt käynnissä oleviin YT-neuvotteluihin.

Digimedia-alan rekrytointihan tuntuu käyvän edelleen ihan samalla tahdilla kuin ennen finanssikuohuntaa. Myös Tivi listasi hiljattaisessa artikkelissaan web-osaamisen yhdeksi vähiten suhdanneherkäksi osaamisalueeksi. Alan hyvän työtilanteen huomioiden Fruugon aikainen reagointi voi osoittautua myös järkeväksi liikkeeksi, koska jos hyvät suhteet henkilöstöön saadaan säilytettyä niin kurssin kääntäminen taas kasvuun on huomattavasti helpompaa.

Vierityspalkki toivoo Fruugon ongelmien olevien tilapäisiä ja toivottavasti tilanne saadaan hallintaan. Fruugo on suomalaisessa digimediakentässä yksinäinen sankari joka on uskaltanut tehdä asioita isommassa mittakaavassa kuin kukaan muu. Myös osaamiskeskittymänä Fruugo on ainutlaatuinen ilmiö Suomessa, joten YT-neuvottelujen toivoisi sujuvan hyvässä hengessä.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Aiheet: Ilmiöt, Yrityskaupat ja yritysjärjestelyt

Tagit:

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!