Digimedia-alan tapahtumia, huhtikuu 2008

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 16 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Selvitys alkaa: Shopify-kumppanit Suomessa 2022.

Huhtikuussa tapahtui paljon, mutta ei mitään erityisen järisyttävää. Muutama pidemmän aikavälin trendi alkoi tosin huhtikuussa näkyä viestimissä aiempaa enemmän.

Erityisesti verkkoseuranta (tai web-analytiikka kuten sitä kuulemma jenkeissä lähinnä nimitetään) sai paljon huomiota osakseen huhtikuussa. Esimerkiksi GetItRight julkaisi tutkimuksen verkkoseurannasta suomalaisissa yrityksissä. Myös Matti Hirvosen* julkaisema Oindex-mittauspalvelu sai aikaan paljon keskustelua alalla ja loi ainakin ensimmäisen edes jonkinlaisen kilpailijan TNS Metrixille Suomen markkinoilla. Oindex ei toki ole aivan täysin vertailukelponen TNS Metrixin kanssa*, mutta tällä ei kovin suurta merkitystä käytännössä ole. Joka tapauksessa tällä sektorilla varmasti vielä tapahtuu tämän vuoden aikana paljon.

Myös suomalainen peliteollisuus sai paljon julkisuutta ja oli tapetilla mm. rekrytointiongelmien johdosta. Peliteollisuudessakin tapahtuu parhaillaan paljon, koska peleistäkin alkaa tulla yhä enemmän palveluita* ja myös rahapelaaminen yleistyy verkossa kovaa vauhtia.

Peliteollisuuden rinnalla myös startupit saavat nyt myös Suomessa paljon huomiota*. Esimerkiksi hiljattain perustettu Arctic Startup -blogi keskittyy pelkästään raportoimaan suomalaisista, mielenkiintoisista startup-yrityksistä.

Mediayhtiöiden verkkokisa myös kiihtyi huhtikuussa. Televisiokanava Nelonen päätti nostaa verkon roolia omassa toiminnassaan ja MTV Media osti samaan aikaan Kuvaboxin itselleen* tavoitteenaan entisestään kasvattaa omien palveluidensa kattavuutta verkossa.

Vähemmälle huomiolle jääneitä julkaisuja oli mm. valtionhallinnon julkaisema suunnitelma kansalaisten verkkopalveluiden kehittämiseksi*. Tässä suunnitelmassa tavoitteena on luoda vuorovaikutteinen ja opastava, ensisijaisesti kokoava, verkkopalvelu joka helpottaisi kansalaisten asioimista tällä hetkellä kovin hajallaan olevien eri palveluiden kanssa. Suunnitelmaan kuuluu mm. erillisen tukiyksikön perustaminen ja vuorovaikutussuunnittelijoiden kouluttaminen. Näiden vuorovaikutussuunnittelijoiden tavoitteena olisi levittää sähköisen asioinnin ja vuorovaikutuksen käytäntöjä omissa organisaatioissaan. Myös asianhallintajärjestelmien yhteentoimivuutta aiotaan parantaa jotta mm. julkiset verkkopalvelut keskustelisivat paremmin keskenään ja pystyisivät vaihtamaan tietoa. Virkamiehille ja muille sähköisen asioinnin kehittämiseen osallistuville aiotaan myös järjestää enemmän koulutusta ja koulutuksessa aiotaan hyödyntää erityisesti blogeja, wikejä ym. sosiaalisen median työkaluja jotta nämä tulevat heille tutuiksi. Myös verkkokeskusteluiden seurantaa ja virkamiesten osallistumista näihin aiotaan parantaa. Työryhmän ehdotuksessa tämä on kuvattu aika ytimekkäästi:

Kehitetään malleja ja työvälineitä internetin keskustelupalstoilla käytyjen keskustelujen seurantaan ja niiden mahdolliseen hyödyntämiseen esimerkiksi tiedonlähteenä tai palautteena. Laaditaan pelisäännöt virkamiesten verkko-osallistumista varten internetin yhteisöllisillä ja median ylläpitämillä verkkofoorumeilla.

Isoja hankkeita ja hyviä ehdotuksia valtionhallinnolle.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen kävijöistä

 • 1140+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.

 • 29 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen.

Siirry takaisin sivun alkuun