Digitytöt nostaa videopodcast-tuotantojen rimaa

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 15 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Ohjelmaoppaat televisiovastaanotinta syrjäyttämässä.

Neljänteen jaksoonsa edennyt kotimainen videopodcast Digitytöt* pyrkii tutkimaan, miten TV-shown voisi paremmin toteuttaa netissä. – Mitä kaikkea siihen voi lisätä? Miten paljon videon ympärillä olevalla tekstillä ja kuvilla voi katsojan kokemusta syventää?, pohtii* tekijätiimin Teppo Hudson. Hän huomauttaa CityVice Helsinki – blogissa*, että sekä nettivideon parissa vietetty aika että nettivideoiden tavoittamien yleisöjen määrä ovat kasvussa .

Digityttöjen tuotanto on ammattimaista – esiintyjät osaavat asiansa, niin myös tuotantotiimi. Videopodcastissa on mukana mainokset.

Vierityspalkki noteerasi aiemmin, että mediatalojen Netti-TV-palvelut kehittyvät vauhdilla. Näyttää siltä, että niitä haastamaan nousee yhä kiinnostavampia riippumattomien tuottajien konsepteja. Moon TV:n paluuta* ounasteli Jocka Träskbäck jo joulukuussa tavaramerkkihakemustietojen perusteella.

[*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.]

Tuija Aalto

Radiotaustainen digimediaihminen, bloggaaja ja podcastaaja (Tuhatsanaa.net, Sulapinta.fi), työkseen kehityspäällikkö YLEn Uudet palvelut - yksikön Tulevaisuus Labissa

19 kommenttia on “Digitytöt nostaa videopodcast-tuotantojen rimaa”

 1. “esiintyjät osaavat asiansa” Since fucking when? Ärsyttävää kikattelua, ujoja kurkistuksia kameraan, päällekkäin puhumista, ei ennalta mietittyä käsikirjoitusta (vaan sekava epäjohdonmukainen pulautus)…

  Tekijätiimistä nämä voivat tuntua hassun hauskoilta pätkiltä, mutta katselijaa alkaa vaivaamaan paha myötähäpeä ensimmäisen kymmenen sekunnin jälkeen.

  Ps. Kyllä Heleneä silti mielellään katselee…

 2. “Digityttöjen tuotanto on ammattimaista – esiintyjät osaavat asiansa, niin myös tuotantotiimi.”

  Vai niin… Lause on tarpeeksi monimielinen. Itse en keksi, minkä asian esiintyjät osaavat. Ehkä se asia ei kuulu juuri tämän videopodcastin piiriin. Tuotantotiimi osaa Jyrkin ja MoonTV:n aloittaman halpiskameran heiluttelun. Pitääpä ostaa mainostilaa, että saavat hankittua jalustan.

  Tulipa turhan negatiivinen arvostelu. Tuijan teksti loi ehkä liikoja odotuksia. Jos tähän olisi sattunut törmäämään muuten vain, olisi ehkä ollut enemmän positiivista sanottavaa. Kivaa, kun joku tekee jotain. Se on pääasia.

 3. Ammattimaista tai ei, se on kieltämättä erilaista kuin nykyiset TV-ohjelmat. Syy varmasti onkin se, että podcastissa ei haluta toisintaa sitä, mitä TV jo tarjoaa, vaan nimenomaan tuoda erilaisen formaatin mahdollistamia etuja: osiointi, joiden avulla voi skipata ja katsoa olennaisimman.

  Lisäksi pitää huomata, että perusinfra showssa ei ole mikään kohtuuton: vähän valoa, pari kameraa ja kuvausmiestä, that’s it.
  Miksi pitäisi olla kässäri? Spontaanius tuo omia etujaan touhuun, ja kun lähetys ei ole liveä niin liian pahat bloopersit voi leikata jälkikäteen pois. Ohjelma varmasti kehittyy ja samalla varmasti myös tekijätkin.
  Nyt mun mielestä kohdallaan on ohjelman pituus, ja myös jaksotus on selkeä ja toimiva. Se, että kuka tykkää esim. kameran heilunnasta ja Sannan flirttailusta sille, on puhtaasti makuasia.

  Ja jos tuo alkaa aivan suunnattomasti itseä ripomaan, niin aina voi tehdä itse paremman ja lyödä muut ällikällä. Ei muuta kuin contenttia luomaan vaan!

 4. monicolor, kameran edessä ollaan luontevasti, luodaan haluttu keimaileva tunnelma – sellaisen asian osaamiseen viittasin. Jos sanasta ammattimainen tuli mieleesi A-studio, pahoittelen. Kirjoittaessani ajattelin sanaa siinä merkityksessä, että tehdään hyvää jälkeä konsistentisti valitussa tyylilajissa. Tyylilajista voi sitten olla jokainen montaa mieltä ja näin määritellä itsensä joko kohderyhmän sisään tai ulkopuolelle.

  Jostain luin, että tuotannossa on ollut esikuvana Diggnation-podcast*, jolle tämä mielestäni pärjää ensimmäisten näyttöjen mukaan aivan hyvin.

  Ohjelman lähtökohdista kannattaa tsekata entryt Digitytöt* ja Helene Auramo*.

  [*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.]

 5. Minusta tämä oli ilahduttava yllätys, hienoa että mimmit tekee ja uskaltaa ! Spontaanisuus ja luonnollisuus kätkevät ehkä taakseen suunnittelua ja harjoitusta, monesko purkitus julkaistaan ?

  Mutta viis siitä, yritys hyvä kymmenen eikä kohderyhmäkään taida olla mikään kovin asiallinen ammattilaispiiri. Mielestäni oivasti toteutettu, asiaa ja hupia, aiheet ajan hermolla – omista videoinneistani tiedän ettei ole lainkaan niin helppoa pistää paremmaksi !

  *aplodeeraukset*

 6. Ei, en olettanut “ammattimaisen” tarkoittavan A-Studiota. Ajattelin, että se tarkoittaisi edes jonkinlaista tasoa kameran käytössä, editoinnissa ja esiintymisessä. Edes sen verran, että haastattelija osaisi päättää katsooko kameraan, läppärin ruutua vai haastateltavaan!

  Nämä näyttävät kaikki siltä kuin ne olisi kuvattu baari-illan etkoilla.

  En edes ymmärrä mitä uutta nämä tarjoavat verrattuna TV:n tarjoamaan tauhkaan? En näe tässä hyödynnettävän juurikaan netin tarjomia mahdollisuuksia… Esimerkiksi miten olisi linkit pätkissä esiteltyihiin palveluihin videon syrjässä? Kunnon ruutukaappaukset palveluista (ei pelkästään heiluvalla kameralla ruudulta kuvattuja)? Videokommentoiti mahdollisuus? Katsojien mukaan ottaminen ja huomioiminen ohjelman sisällössä edes jotenkin?

  Ankeaa, sanon minä.

 7. Äh, noin ankara kritiikki ei kyllä juuri innosta muita yrittämään, ja käsittääkseni tarkoituksena ei suinkaan ole kilpailla tv:n kanssa vaan tarjota muita vaihtoehtoja.

  Ruutukaappausten upotus videoon olisi kyllä ollut plussaa, ja seesmic-tyylinen keskustelu raivonörttiä – mutta moniko kommentoi videona ? Vaikka postaisinkin jotain hassuja videoita, kynnys on paljon korkeampi lähteä kommentoimaan.

  Digityttöjen suurin ansio on tuoda videobloggaaminen tavisten/nuorten ulottuville, näyttää ettei tarvi raivototisena vääntää monimutkaista juttua muille nörteille, vaan asiaa voi esittää “microblogging for blondes” -tyylillä.

  Pilkettä silmäkulmaan, olen varma että mimmit petraavat ja tyyli hioutuu ajan kanssa.

 8. monicolor: Hienoja ehdotuksia heittelit! Vaan etpä ottanut huomioon sitä että vaikkei niitä vielä ole, se ei tarkoita sitä etteikö sellaisia voisi lisätä (suotta sitä heti lähtiä bashaamaan). Tosin nykyinen tekninen ratkaisu varmasti rajoittaa hieman (vimeo vs. esim. youtube, jossa mahdollisuus niille on-video post-it -lappusille).

  Käsittääkseni Diggnation (joka on aika iso esikuva tällä saralla) on myös suht’ staattinen ohjelma, joskin sillä on allaan suuri ja dynaaminen Digg, joka suoltaa sille ajankohtaista, relevanttia ja kiinnostavaa materiaalia jota Kevin ja Alex sitten ruotivat.

  Ja edelleen, tee-ite-parempi -tarjous on voimassa :)

 9. Eppu vaan ei normaali

  DigiTytöt tuntuu sopivan tähän nykyiseen video podcastien tyyliin jossa itse asia korvataan söpöillä tytöillä ja kuvitellaan sen riittävän.
  Ilmeisesti se toimii muropojille ja muille peeloille mutta ei sillä ainakaan minua saada podcastin katsojaksi muutamaa sekuntia pidemmäksi.

 10. Tiesittekö että Rautasilta tekee asiallista viikkokatsausta sosiaaliseen mediaan, ilman kikatusta ja flirttailua, upottaa asiantuntevasti ruutukaappauksia ja kaikkea :
  *linkki poistettu toimimattomina*
  =)

 11. Medis/Eero/Rautasilta

  Oma lähtökohtani on videoblogimaisuus. Teen kaiken itse, mutta: Kuvan pitää olla siedettävä, äänen on kuuluttava Lopusta vastuu onkin sitten kuulijalla/katsojalla.
  Näin, vaikka teenkin tuota viikkokatsausta osana yrittäjyyttäni JA yrittäjäkuvaani!. Sosiaalisen median ja netin kai muutoinkin vahvuushan on juuri tässä: jos ei katsojasta tunnu hyvältä, niin tarjontaa riittää loputtomasti. All urputus is futile.
  Digitytöt on hieno juttu, vaikkakin sen saama julkisuus sosiaalisen median “sisäpiirissä” onkin hämmästyttävän suuri verrattuna sen katsojamääriin, jotka ovat jossain marginaalin marginaalissa, mutta siellähän edelläkävijät aina aluksi ovat.
  Itse en pidä digityttöjen teknisiä ansioita kummoisina, mutta en niitä kyllä tuollaisista jutuista haekaan. Laatu ei ole enää määriteltävissä teknisillä ansioilla vaan sillä miten tavoite saavutetaan. Digitytöissä varmasti hyvin. Paitsi jos on tarkoitus ansaita rahaa.

 12. Sanna Digityttö

  Jee! Kiitti kaikille palautteista! :)

  Pari jutskaa.

  Tossa joku sanoi, että meillä olisi jotain kamerahäikkää, mutta Tepsu osaa kyllä asiansa. Mä kyllä tykkään siitä, että se kamera heiluu silleen trendikkäästi. Se on tehnyt vaikka mitä haastiksia Lontoossa. Tossa on yksi sen kuvaama aika jees YouTube-esimerkki:
  http://www.youtube.com/watch?v=mn5kVfywBoE
  Oon supertyytyväinen että saatiin se tiimiin!

  Tähän asti me ollaan tehty tätä ilman rahaa ja tänään saatiin ekaa kertaa joltakin Kopiostolta 5000 euroa. Jesss! Ehkä voinkin värjätä hiukset, Hele vois saada taas uusimman Apple-laitteensa ja Tepsu jonkun softan. Dianallakin voisi olla taas rahaa käydä moikkaamassa vanhempia Portugalissa. :)

 13. Medis/Eero/Rautasilta

  joten rahaakin voi ansaita! More Power To You!

 14. Digitytöt on hauska ja raikas idea ja kaikki urputus on täysin turhaa(paitsi herättäähän se keskustelua). Netissä on varmasti muita videoita katsottavana, jos tämä ei satu miellyttämään. Parasta tässä on nimi ja oivaltava nettitv-konsepti, ei sen tätä suurempaa tarvitse olla. Mimmeillä on oma nettitv-ohjelma, siistiä! Suurin arvo tässä ei ole audiovisuaalinen virheettömyys vaan sisältö. Statiivin suoristelijoita ja av-hifistelijöitä löytyy normaali töllöstä aivan tarpeeksi. Liiallinen tekno nipotus tappaa helposti uudet ideat.

  Tietenkin petrattavaa on paljon, mutta netissä ei voi oikein muuta tehdäkään kuin petrata, koska mahdollisuuksia erilaisiin toteutuksiin ja konsepteihin on miljoona. Luovia ihmisiä on kahdenlaisia, niitä jotka sanoo millaista voisi olla ja niitä jotka saavat jotain aikaiseksi. Digitytöt kuuluvat jälkimmäiseen ryhmään.

  Erittäin piristävä poikkeus ryppyotsaiseen digimaailmaan!

 15. Ehkä monicolor olisi voinut asettaa sanansa hieman diplomaattisemmin (harrastelijoita ei kannata lyödä ammattilaisten kriteerein) mutta asiallisesti ottaen olen jokseenkin samalla linjoilla hänen kanssaan. Oletan, että hän kritisoi Digimimmejä nimenomaan Tuijan pohjustuksen perusteella, joten kritiikki pitää lukea siltä pohjalta (vrt. 2). Sen sijaan “tee itse parempi” ja “kaikki urputus on turhaa” ovat hölmöjä vastauksia kritiikkiin.

 16. erkka piirainen

  Tuija: Onko Digitytöt videopodcast? Tarkoitan, etten ole vielä keksinyt miten sen voi tilata sitä syötteellä suoraan soittimeen.

 17. Erkka – nyt kun kysyt, niin jaksothan tosiaan voi tilata vain blogina, eli kaikkein tiukkapipoisimman määritelmän mukaan se ei tosiaan olisikaan videopodcast. Silloin virhe on kokonaan minun, itse he sanovatkin olevansa online-show.

  Mutta mitäs tästä showsta sanotte? Suviko vinkkasi Qaikussa. [Toim. huom. linkki poistettu, koska vie nykyisin roskasivustolle.]

 18. Tuija: Ok. Feedi olisi kyllä teretullut, sillä digityttöjen tapa pätkiä yksi jakso moneen osaan ei oikein viehätä. Syötteen avulla voisi ketjuttaa kaikki soittimessa.

  Mikä poppoo tuo Ernukerho on? Videoita on embedattu puoleen interwebbiä, mutta selkoinfoa ei nopea guuglaus tuota.

 19. […] voi jättää taustalle soimaan ja jatkaa blogin linkkeihin. Videoilmaisu on koruttomampaa kuin Vierityspalkissa aiemmin noteeratuilla […]

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun